Neposlušná dcera

Neposlušná dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37178/bmid_neposlusna-dcera-VjL-37178.jpg 5 58 58

Dynastie Morlandů série

< 13. díl >

Co by asi na to, jak se vyvíjejí osudy členů rozvětvené rodiny řekla Eleanora Morlandová, zakladatelka rodu a manželka prvního pána na Morlandu? Vždyť od chvíle, kdy vstoupila po boku svého manžela na rozlehlé panství, a ujala se nelehké role pané domu, uplynuly už tři století! Starý morlandovský dům byl svědkem dobrých i špatných časů, láskyplných přátelství, nezkrotných vášní, útěků z domova i kajícných návratů. V každe generaci se v rodině našla výjimečná žena, jež se stala Eleanoře důstojnou nástupkyní. Ve druhé polovině osmnáctého století se v Jamesovi a Héloise spojily dvě větve rodiny - legitimní a dávno zapomenutí potomci stuartovských levobočků. Héloise přišla na Morland v nezáviděníhodné pozici druhé manželky, a také nevlastní matky Jamesovy dcery Fanny, s jejíž výchovou se nejen těžce potýká, ale dokonce musí přd její zlobou chránit svoje vlastní děti, Sophii a Nicholase. Sotva neposlušná dcera odroste dětským hrám, sama si najde nevhodného ženicha a nutí rodiče k souhlasu se svatbou....... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 13: The Regency , 1990


více info...

Přidat komentář

Jaruš7
08.02.2024 5 z 5

Hezký poslech z audioknihy.
Autorka má unikátně dokonalý styl zobrazit dobu v níž své knihy otvírá čtenářům.
Dobu Napolenových válek v tomto díle zobrazuje z pohledu anglické šlechty, jenž má své obavy a zájmy udržet úroveň rodu na vrcholu žebříčku společnosti.
Mladičká Fany je univerzální dědičkou velikého majetku a panství ve kterém spolu s ní žije nespočetný počet příbuzných. Vědět o takové roli v životě dopředu je krutě zavazující pro dítě, a tak postupem doby se její vlastnosti tímto ortelem vyhrocují do krajnosti. Její tvrdohlavost a neústupnost nesou ovoce pro celou rodinu velmi hořké, a obavy o budoucnost existence je na pováženou.
Sňatkem se zatvrdí i ti co jí mají v oblibě.

Možnost stát se pozorovatelem života šlechtické smetánky je příjemná změna v dnešní době.
Pocit, že je to deník z tehdejší doby je silný, jinak snad má autorka k takovým společnostem velmi blízko. Ale je to vystudovaná specialistka v oboru, a tak je tomto ohledu jedinečná.
Poutavé a skvělé.

PetaZ
14.04.2023 5 z 5

13 dilu mam za sebou a 13 dilu laťka vysoko.. Jsem rada, ze vyvoj valky byl popisován jen tak v pozadi, protoze válečné strategie me nebavi a nerozumim jim.. Jinak co se tyce rodiny, tak nejak to je prozatim ve fazi v jake to asi byt melo vzhledem k okolnostem.. Uz ted se tesim na dalsi dil


likaf
31.01.2023 5 z 5

Skvělé, tak jako všechny dosavadní díly. Doporučuji a jdu pokračovat.

Shardlake
11.07.2021 5 z 5

Tento díl jsem si opět velmi užívala. Na pozadí bojů Napoleona Bonaparte se odvíjí další osudy potomků Morlandů. Tentokrát se děj více soustředí na postavy Morlandů než na bitvy na moři, což mi více vyhovovalo. Fany, budoucí dědička morlandského panství, si svojí panovačností a paličatostí snaží u všech získat obdiv a prosadit, co si sama přeje. Zda se jí to podaří, nechť zjistí čtenář po přečtení dalšího dílu této skvělé ságy.

hankapimi
22.06.2020 5 z 5

Celým 13. dílem Dynastie Morlandů se prolínají Napoleonovy evropské bitvy a jak to bývá ve válečných letech, hlad, nemoci, podvýživa, ranění, zmrzačení a mrtví... A Jamesova dcera Fanny, rozmazlená otcovou výchovou, se podobá zákeřné a zlé vichřici a zatápí všem okolo, že by jí člověk hned jednu trefil... Díky smyslu pro detail paní autorky prožívám velmi emocionálně všechny kotrmelce a životní osudy této rodiny, jako bych do ní patřila a v této době žila. Doporučuji, krásná sága, kvalitně přeloženo, plný počet.

nikikostadinova
01.03.2020 3 z 5

bylo to dlouhé, rozmáchlé, v postavách se neorientuji ale krásně to charakterizuje dobu.

Janadvorackova
01.03.2018 4 z 5

Tahle sága mi fakt snižuje krevní tlak. Vypnu a přežiji den, nebo nějaké ty drbny v práci a jejich blbé nápady. I když se přiznám, že je mi někdy vážně líto, že je nemůžu seřezat a vyhnat do mrazu. Ne, že bych na to měla postavení, ale... Dnešní chudina je prostě poměrně drzá...

Kupodivu hrdinové knih se mnohdy nechovají jinak. Drbou a škodí. Fanny by člověk jednu vrazil, ne-li hned po narození, pak určitě při jejím prvním hysterickém záchvatu, (to je Jamesova dcera).

Héloisin život je jako horská dráha. Jednou málem skoro umírá hlady a pak si žije v přepychu, i když na dobu chudoby nezapomíná. Žije si s Jamesem na Morlandu a i nějaké to dítě se narodí.
Jenomže panství bylo odkázáno Fanny a ta si nebere servítky a nestydí se strýci a otci s macechou naznačovat, že až jí bude 21, všechny je vyrazí.
Strejda Edvard dře jako kůň, aby panství běželo a ta holka se s ním furt dohaduje.
Uvědomí si také, že je hlavní dědičkou svého dědy a patřičně se lísá, můra jedna.

A všechny ty povrchní ženštiny kolem vznešených dam :), nádhera!
A naopak obdiv zaslouží prosté služky a ženské rolníků. A sirotci, kteří pro Fanina dědu - vydřiducha makají v přádelnách až 14 hodin denně, (to by mi hráblo, já dělám 24 týdně), ježkovy voči, Kristova noho.
A chuděry děti dřou od sedmi let, i když za jejich práva se občas i někdo postaví.

No a Napoleon "Bony" prudí celou Evropu. Kniha končí v době, kdy zdrhne z Elby a všichni se bojí, co si zase vymyslí, když tuhle třeba nechal v Rusku pomřít půl milionu svých věrných, zatímco on sám si před krutou ruskou zimou frnknul v kočáře, mizera jeden.

Už se těším na nástup královny Viktorie, i když to bude ještě nějakou dobu trvat. Z pohledu knihy se ještě nenarodila.
No, je prostě super sledovat dějiny přes nějaký takový příběh :).

čef
15.09.2017 5 z 5

Někde v širém světě pochodují a bojují armády a lodi hlídkují na mořích a muži krvácejí a umírají a to vše ve snaze svrhnout císaře Bonaparta a místo něj posadit na trůn tlustého starého muže v napudrované paruce. Na Morlandu zuří a žene se Fanny jako bouře skrz životy všech, bezohledně prosazující svoje zájmy a vrtochy. To vše podáno opět tak věrně a opravdově, že nelze než uctivě zírat, jak všestranně dokáže autorka každou situaci věrohodně vybarvit.

Danafantom
27.12.2012 5 z 5

Další díl ságy, který uběhl v domácké atmosféře rozvětvené rodiny. Tento byl stránkově obsáhlejší, nijak zvlášť nabitý dějem a možná o to pohodovější.