Romantický válečník

Romantický válečník https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37179/dynastie-morlandu-romanticky-valecnik-37179.jpg 4 59 11

Dynastie Morlandů série

< 14. díl >

Po dlouhá tři staletí už sledujeme osudy Morlandových. Prožíváme s nimi jejich naděje, lásky, zklamání i válečná dobrodružství. Čtrnácté pokračování historické rodinné ságy zastihuje členy rodiny v hlubokém smutku. Fanny Morlandová, dědička panství, umírá při porodu.....Její otec, James, se zhroutí bolestí a odmítá láskyplnou podporu své manželky Héloise a bezděčně od sebe odvrhuje i své dva malé syny, Nicholase a Benedicta. Héloise proto přijímá pozvání své švagrové Lucy, ta naplánovala uvedení do společnosti své dcery Rosamund a Héloisiny dcery Sophie v Bruselu. Právě totiž vrcholí horečné přípravy na konečené vypořádání s Napoleonem a město je plné tancechtivých důstojníků. Zatímco dívky podléhají kouzlu mladíků v uniformách, legenda napoleonských válek, vévoda Wellington, promýšlí strategii posledního pádného úderu proti nezničitelnému císaři Francouzů. Slavný vojevůdce shromažďuje vojska spojenců nedaleko belgického městečka Waterloo........ celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 14: The Campagners , 1990


více info...

Přidat komentář

PetaZ
23.07.2023 3 z 5

Čekala jsem, kdy v této sérii narazím na díl, který mi bude dělat problémy při čtení a musím říct, že to byl tento.. Válečné strategie mě nebaví ani jim nerozumím a róby a plesy mě taky moc nezajímají, ale pasáže z Morlandu mě bavily.. Další díly už mě snad budou bavit mnohem víc..

likaf
28.03.2023 5 z 5

Tak tento díl je plný války a smrti. Ale pěkný.


Kerberos
09.12.2022 5 z 5

Velmi smutný díl, smrt Fany uvrhne Jamese do deprese a sebere mu chuť do života. Zkouší co Heloise vydrží, jejich láska se vytrácí. Bitva u Waterlo zamíchá osudy hrdinů románu. Tolik neštěstí snad rodina ani neunese.

Shardlake
30.10.2021 4 z 5

Tentokrát se příběh odehrává převážně v Belgii, kam odjíždí Lucy s Héloise a jejich dcerami Rosamund a Sophií, aby je uvedly do společnosti. Na pozadí plesů a hledání vhodných budoucích partnerů začnou opětovné boje s Napoleonem...

hankapimi
22.06.2020 5 z 5

James Morland, nezdárné a rezervované dítě, vyrostl ve svévolného a bezohledného mladíka, který přinášel rodině nesnáze a smutky a svoji dceru Fanny vychoval k obrazu svému. Jak byla jeho láska k ní nepřiměřená, tak byl po její smrti nepřiměřený jeho žal a bolest. Nevnímá ani Hélois, ani své děti, je blízko sebevraždě, bylo mi ho líto, ale pěkně mě točil.. A celým dílem se vine válka s Napoleonem, která končí po 10 letech bitvou u Waterloo, paní autorkou úžasně vykreslenou.

nikikostadinova
24.03.2020 3 z 5

Autorka si dává neskonalou práci, když studuje dobové reálie, příběh je dosti rozsáhlý (mám problém s čtivostí, a s přehledem v postavách), ačkoliv permanentně hodnotím 3*, stejně mě další příběh zajímá, hlavně kvůli popisu a vlivu historie. Ale asi mám radši kratší údernější příběhy, kdy mám jasně dané postavy (opravdu nejsem člověk, který by si při čtení četl v rodokmenu, nejsem bohužel...)

Janadvorackova
09.03.2018 5 z 5

Autorka mívá sklony strašlivě přeslazovat romantické scény. To je samé "moje holubičko, miláčku, skoro až čumáčku roztomilý...," ale také dokáže poutavě a docela realisticky popsat nejen psychologický rozklad postav a temná zákoutí dětské mysli, jakož i krutopřísnou řež u Waterloo. Vrány mrchožroutky se tehdá asi měly dost dobře. 40 tisíc mrtvých a umírajících si představit nedovedu, ale 180 let po bitvě jsem na tom místě byla se školou. Hezké místo, vážně :). Klidné a zelené.
A to víte, že se mi na dnešek nezdálo o mrtvých. Neééé, vůbec ne :). Já blbec to doposlouchala v jedenáct večer :).

Akorát mě štve, že jsem zase odhadla, kdo umře. Autorka postavy slušně vytřídila. Jsem fakt zvědavá, jak budou osudy přeživších pokračovat.

čef
26.09.2017 5 z 5

Po ztrátě iluzí z Revoluce, kdy "lži a útlak měly být nahrazeny pomocí lží a útlaku" bralo mnoho Francouzů Napoleona za nového člověka slibujícího nový svět a šli za ním i po jeho návratu z Elby až se z nich nakonec stali "otrhanci odcházejícími do říše stínů". Mnoho klíčových postav knihy tak po mnoha plesech a tancích padlo spolu s dalšími 40 tisíci ubožáků v bitvě u Waterloo popsané díky postavám románu tak plasticky, jak se to myslím povedlo jen v nemnoha podobných románech. Mistrovské dílo na úrovni Vojny a míru!

Audrina
13.12.2016 4 z 5

Tento díl předlouhé ságy je celkem smutný. Je tu spoustu smrti, války a umírání, zvlášť některé osudy jsou opravdu tragické. Autorka stále dokazuje, že historické romány jsou její parketa, nesmírně ji obdivuji za bravurně zvládnutá historická fakta, navíc jako žena nesklouzává k přehnaně romantickým příběhům.
Jediné, co mi lehce vadí, je fakt, že už asi šestou knihu v kuse čteme pořád o těch samých hrdinech...už by to chtělo nějakou obměnu, ale chápu, že autorka 19. století miluje, takže s námi pár dílů vydrží. Naštěstí snad budou vystřídání mladší generací Morlandů.

badinka4
04.01.2015 5 z 5

Toto byl díl u kterého jsem si opět poplakala.

Danafantom
12.03.2013 5 z 5

Nejdřív romantické námluvy a dvoření, pak drsná realita války.