Osudová volba

Osudová volba https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37180/dynastie-morlandu-osudova-volba-37180.jpg 5 56 10

Dynastie Morlandů série

< 15. díl >

Mnoho generac silných a schopných morlandovských žen se už vystřídalo v roli paní domu: Héloise se ujala řízení panství pro smrti Jamesovy dcery Fanny. Spolu s Morlandem, který ji odkázala tchýně, Jemima, zdědila také Hobshawnovy přádelny. Aby rozptýlila svoji dceru Sophii, jež truchlí po svém mrtvém snoubenci, vydala se s ní na sever, do Manchestru, na obhlídku nově nabytého majetku. Sophie si v novém protředí rychle nachází přítelkyně a také nový zájem - péči o chudé zaměstnance přádelen. Zdá se, že nachází společné téma k rozmluvě i s podivínským panem Jasperem..... Rosamund, která, stejně jako Sophie, přišla u Waterloo o snoubence, přemýšlí, zda si má vzít Markuse, jenž jí nabízí manželství. Její bezmezná láska a obdiv jsou už pryč.... Ale možná že přece jen převáží vzpomínky? Na Morlandu se odehraje tragédie - při silné bouři se zřítí část domu, rodina se musí vyrovnávat se smrtí i s nedostatkem peněz na opravy. Jamesovu nemanželskému synovi Skelwithovi a Héloisině schovance Mathildě se narodí dcera - a oni si moc přejí, aby ji James uznal jako svoji vnučku. Před námi se opět rozehrávají dramatické osudy členů rozvětvené rodiny, díky nimž sledujeme historické okamžiky Anglie už více než tři století - a to jak na královském dvoře, tak i v rychle rostoucích průmyslových městech.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 15: The Reckoning , 1992


více info...

Přidat komentář

PetaZ
13.09.2023 5 z 5

Jsem rada, ze se dej vratil zpet na uroven, ktera se mi libi, po pro me nezazivnem predchozim dile, to bylo prijemne poznani, ze me serie neprestala bavit..

likaf
27.04.2023 5 z 5

Báječné. Zatím se mi moc líbily všechny díly, tento byl také vynikající, jdu na další.


Shardlake
14.11.2021 5 z 5

Příběh se odehrává za průmyslové revoluce, pro lidi pracující v přádelnách je zlomovým bodem přijetí zákona o změně pracovní doby, na Morlandu dochází k tragické události a v dějinách Anglie přichází na svět i pozdější královna Viktorie... Děj je hutný a čtivý. Těším se na pokračování a doporučuji ostatním čtenářům.

hankapimi
11.08.2020 5 z 5

Největší dříč na Morlandu, Edward došel uznání až po své smrti. James mu dokonce vyčítal, že nemiluje Morland doopravdy, tak jako on.. James, který celý život uhýbal před odpovědností si pozdě uvědomil, že Ned Morland bránil, udržoval, pečoval o něj a bez řeči na něm dřel...A tak je to se vším, člověk si uvědomí, co měl, až když to už nemá...
Zase jeden zdařilý díl Morlandu mám za sebou s plným počtem, jdu na další a vřele doporučuji !

nikikostadinova
12.06.2020 3 z 5

Ale já tu sérii dočtu!

Janadvorackova
18.03.2018 4 z 5

Události, které se dějí v Anglii, jsou tady asi mnohem zajímavější, než osudy členů rodiny. Tento díl mi totiž silně splývá s tím předchozím. Jednak na něj přímo navazuje, ale přitom celkem nikam životy hrdinů, nikoli země, neposune.

Rosamund a Sophie se vdají.
Lucy cestuje po Evropě, ale spíš proto, že pro ni v příběhu není moc místa.
Autorka najde dva origoš. způsoby, jak zlikvidovat některé hrdiny (jednou přírodní katastrofa, jednou vraždička).
Protivné členy společnosti klepne pepka - což tedy neplatí jen pro tento díl. Dámy v korzetech svázané, když se rozčílily, to pak praskaly švy na šatech a cévky v mozku.
No a ději se nevyhne ani manželská nevěra a neštěstí v lásce.

A narodí se Viktorie, přičemž autorka letmo popíše zapeklité štěstí, které ji nakonec dovedlo na trůn - totiž neschopnost synů šíleného krále zplodit potomky, kteří se dožijí dospělosti. Nebo alespoň nějaké legitimní :).

čef
15.10.2017 5 z 5

Opět výborný román, tentokráte z doby počátku průmyslové revoluce a boje za všeobecné volební právo. Stát se poprvé pokusil postavit mezi zaměstnance a zaměstnavatele vydáním zákonů asi proto, že "člověk je ve své chytrosti velmi nebezpečný tvor a musí si postavit kolem sebe zdi ze zákonů, zvyků a zákazů, aby si jako šílenci nemohli ublížit sami sobě". Román opět plný emocí, mužů, kteří se "probírají ženami jako balíčky karet", nešťastných žen se špatným osudovým rozhodnutím, ale ovšem i mnohými muži i ženami naopak šťastnými ve své lásce. Jak duchaplné by bylo tehdy žít v prostředí aristokracie a zoufalé narodit se ve špeluňkách plebejců.

Audrina
21.01.2017 4 z 5

Dynastie Morlandů si udržuje stále stejnou kvalitu každým dílem. Může se sice stát, že vás děj nemusí úplně nadchnout popřípadě si nezamilujete postavy, ale kvalita díla coby historického románu je opravdu vysoká.
V tomto díle mi bylo strašně líto Rosamund. Jako postavu jsem si ji oblíbila už v předchozích dílech a její osud se mi zdá hodně tragický. Na druhou stranu to je právě to, co Morlandy dělá tak kvalitními....všechny příběhy jsou jako ze života a nikoliv z červené knihovny

badinka4
19.01.2015 3 z 5

Tento díl mě moc nezaujal.

Danafantom
30.04.2013 5 z 5

Spletité osudy, jako vždy výborně podané, čtivě a laskavě. Sága má tu výhodu, že nemusí končit happyendem, ale je to jako v životě.