Ďábelské zjevení

Ďábelské zjevení https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37181/bmid_dabelske-zjeveni-NEW-37181.jpg 5 60 9

Dynastie Morlandů série

< 16. díl >

Z 12. století, odkdy se datuje historie rodu, se v tomto díle přenášíme už do století devatenáctého. Rodina se rozrostla, její členové prožívají svá dobrodružství nejen na Morlandu, ale také v Londýně a v průmyslovém Manchesteru. Mary a Africa zakládají jezdeckou školu pro dívky, aby si vydělaly na živobytí, zatímco nad Rosamund, zařící mezi londýnskou smetánkou, se vznáší hrozba veřejného odsouzení. Sophia, choť významného průmyslníka, se zasazuje o lepší život dělníků. Heloise a James vychovávají své dva nejmladší syny, ne bez problémů. Život jde dál, kupředu spěje i technický pokrok, podněcovaný na tu dobu neuvěřitelnými vynálezy...... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 16: The Devil's Horse , 1993


více info...

Přidat komentář

PetaZ
28.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Myslim, ze s Jamesem se to stalo uplne jinak, nez jak to bylo prezentovano a snad se to v dalsim dile dozvime... Jinak opet velice ctivy dil a rekla bych, ze se hodne veci zmeni.. A jeste poznámka k Nicholasovi, to bude poradny zmetek a nemyslim, ze se srovna, spise naopak bude jeste horsi.

likaf
27.05.2023 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé...jdu na díl č. 17


Shardlake
14.12.2021 5 z 5

Děj se posouvá do 19. století, v průmyslu přichází na řadu rozmach v podobě parních stavů místo ručních, někteří dělníci dostávají možnost lépe bydlet a pracovat kratší dobu (noční směny se ruší), naproti tomu přichází krize, bída a hlad, které se dotýkají nejvíce chudáků a dělníků.
Pokrok v dějinách přesto nelze zastavit a tak na podzim roku 1830 přichází "zázrak" v podobě parní lokomotivy, nazývaný "železný kůň". Tento však u mnohých lidí nejen z Morlandu nemá vůbec pochopení. Opět krásné čtení, doporučuji.

nikikostadinova
17.08.2020 3 z 5

Jsem zvědavá na další díly

hankapimi
11.08.2020 5 z 5

Moc mne zajímalo, jak to tenkrát vypadalo s technickým pokrokem v přádelnách, těžký život pracujících dospělých i dětí. Držela jsem palce Mary a Africe, aby se jim jejich převratný záměr, vybudovat jezdeckou školu, povedl. A vůbec se mi nelíbilo, jaký pokřivený parchant vyrůstá z Nikolase a kroutila jsem hlavou nad naivitou Heloise.To špatně dopadne ... Zase plný počet, jdu na další díl !

Janadvorackova
02.04.2018 4 z 5

Už je mi to jasný, autorka umí cestovat časem. Vždycky si odskočí, vynoří se někde v temné postranní uličce, v prvním krámku si koupí nový klobouk a zamíchá se mezi spěchající obyvatele. Ta dobová atmoška je totiž úžasná.
Prostě ji vidím, jak Lucy zaklepe na dveře, u čaje dámy proberou nejnovější drby, pak pročte pár soukromých dopisů a "Měj se, sestřenko Lucy, zase za rok..."

No, na Morlandu se toho teďka moc neděje. Tedy linka Nikolase a Benedikta je slibná, protože bráchové se moc nemusí. Nikolasův porod jaksi neprobíhal podle plánu (doktor i porodní bába pamatovali nejspíš praktiky mistrů inkvizitorů :)), tak se stalo, že je chlapec od malička marod. Když se pak narodil Benedikt, zdravý a hezký klučina, měl starší brácha dojem, že bude upozaďován. Jenomže pak mu rychle došlo, že je starší, z jeho pohledu tedy dědic a nejen bráchovi to dává pěkně sežrat.
Jeho pocity docela chápu. Jak má někdo do života nadělenou mizérii, dělá všecko pro to, aby to tak nevypadalo a musí vynaložit mnohdy víc síly, vynalézavosti, nebo v jeho případě zlosti a záludnosti, aby se dostal k vytouženému cíli.

Sophie a Rosamund mají pestré životy. Asi jako když vezmete dva listy různobarevného papíru, natrháte je na kusy a hodíte do větru. Jejich osudy se všelijak míchají, a protože všechny ty barevné útržky jednou zákonitě musí dopadnout na zem, nestává se jim většinou nic, co by jim člověk záviděl.
Jo, Rose se, dle zvyklostí svých předků, občas peleší, což tedy závidění hodné je :).

Irští dělníci pracující v přádelnách mají problém. Některým pracujícím dětem chybí prsty. A ne, někdy nejde o pracovní úrazy, ale o útok krys v době, když byly ještě docela maličké a žili s rodiči na místech, kam by našinec ani zvíře nezavřel.
Některým zaměstnavatelům naštěstí dochází, že dobře zaopatřený dělník lépe maká, takže, zatím jen málokde, je vidět starost o to, aby měli kde bydlet. Jenomže je blbá úroda, krize na obzoru, banky krachují a já těm chudákům prostě vůbec nezávidím.

Nejen stroje v továrnách pohání pára. Na koleje vyjely první parní mašinky :) a lidí se křižují a nedávají těmto hrozným monstrům moc velké naděje...

No a James si od jednoho cikána koupil koně Lucifera... Hezké jméno :), kůň je pěkná mrcha.

čef
01.11.2017 5 z 5

Na prahu velkých změn, věku páry, vzdělání bez náboženských škol a nástupu nové královny Viktorie prožívá rod další tragédie. Některé náhodné, jiné nastražené zdeformovanými dušemi nebo vzniklé z omylů nepoučitelných. Mnoho emocí popsaných s opravdu velkou znalostí lidského snažení a utrpení. Slovy básníka Landora citovaného v knize "Léta, tak mnoho pestrých let, někdy se vlekou, jindy letí. Skrz slzy vidím jejich sled, nechce se mi vyprávěti" - to si musíte přečíst!

Audrina
16.03.2017 5 z 5

Zase velice povedený díl! Bylo tam až trochu moc smutných událostí, ale to si myslím, že k tomu patří. Bylo mi opravdu líto Rosamund, její osud je dost tragický, tak jsem zvědavá, jak se její život bude nadále vyvíjet. Snad ještě víc jsem natěšená na osudy Nickyho a Bendyho, to podle mě skýtá hodně potenciálu do budoucna

Danafantom
18.06.2013 4 z 5

Ve většině dílů se autorce podařilo vybalancovat těžké osudy a ty šťastné. Tento díl byl na mě moc negativní.