Divoká růže

Divoká růže https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37173/dynastie-morlandu-divoka-ruze-37173.jpg 5 66 9

Dynastie Morlandů série

< 10. díl >

V desátém díle dynastie Morlandů budeme sledovat osudy dvou větví rodiny. Zatímco na Morlandu umírá Allen, na Jemimu doléhá nejen smutek ze smrti milovaného manžela, ale také starost, kdo z jejích synů zajistí Morlandu dědice. Neboť ani James, and Edward, jak to tak vypadá, se nehodlají ženit. Zato Flořina dcera Louisa se dočkala šťastné svatby, protože John Anstey, léta zamilovaný do Mary, ji požádal o ruku poté, co ujistil, že Mary jeho lásku nikdy opětovat nebude. Mary žije ve Flořině domácnosti a stejně jako její bratři odmítá jednoho ženicha za druhým. Ale největší starosti dělá Jemimě "divoká růže", nejmladší dcera Lucy. Nejeví zájem o ženské záliby, naopak, většinu času tráví se stáji s "koňským doktorem" Morganem Proomem a pomáhá mu léčit koně, učí se zacházet s chirurgickými nástroji. Chtěla by v mužeském přestrojení studovat medicínu, ale Jemima o tom nechce ani slyšet. A tak "divoká růže" utíká v šatech svého bratra z domova a nechává se najmout jako pomocný chirurg na loď...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Tangled Thread , 1987


více info...

Přidat komentář

likaf
06.11.2022 5 z 5

Francouzská revoluce muselo být HROZNÉ období. Spojí zavrženou větev Morlendů se svoji rodinou v Anglii. Vše ale dopadne jinak, než by si většina členů rodiny přála... napínavé, čtivé. Doporučuji.

Shardlake
05.04.2021 5 z 5

Děj je zasazen ve 2. polovině 18. století za Velké francouzské revoluce, a proto se více odehrává ve Francii, kdy je svržen a následně popraven král a nastolena republika. Někteří z levobokých potomků Morlandů jsou nuceni utéct do anglického exilu, aby si zachránili život. Za mne opět velmi zajímavé a čtivé.

"Svítá nový věk, vytváří se nová společnost, společnost založená na rozumu, spravedlnosti a bratrství. Francie - Francouzská republika - povstane k velikosti." str. 186


hankapimi
03.05.2020 5 z 5

Velká francouzská revoluce o rovnosti se moc nepovedla, spousta zmařených životů pod gilotinou a stejně rovnost skončila zjištěním, že někteří jsou si rovnější. Vždycky byli a vždy budou...Odvážné rozhodnutí Lucy není fikce, existuje případ Dr. Barryové, která v r. 1809 v deseti letech nastoupila na Edinburghskou universitu přestrojená za chlapce a vystudovala medicínu. Celý život pak sloužila v Britské armádě jako vojenský chirurg. Po smrti její tajemství odhalily ženy, které ji přišly obléci do rakve, ale ani tehdy nebyly vojenské úřady ochotné přiznat, že je napálila. I nadále se tvrdilo, že byla ve skutečnosti mužem.... Poklona paní autorce a plný počet !

nikikostadinova
23.12.2019 3 z 5

Je to dobrý historický román, jen kdyby se mi to tak špatně nečetlo

Janadvorackova
05.02.2018 5 z 5

Haha, tento díl byl lahůdkový - hlavně díky Lucy. Ta holka je prostě hustá. Sbalí si raneček, ušmikne si cop a nechá se najmout na loď jako pomocník chirurga. Urozenému děvčeti dělá největší starost, aby kvalitně zašilo námořníkům řezné rány způsobené opileckými bitkami :), než nějaká nebezpečí, do kterých by se mohlo dostat. Žije si na lodi se stovkami mužů, aniž by se nějak znepokojovala, zatímco její matka na Morlandu předčasně šdiví, protože holka vzala roha :). No ale ona to matce říkala. Nechápu, že se tehdá předpokládalo, že ženská je jenom děloha, dopr... kený vohrady!

Muži v tomto díle slušně zaostávají, ve francii řádí paní gilotina :) a na Morland přijíždí dcera levobočka rodiny, aby tam našla domov :). Tady trocha genealogie:
Hraběnka Anunciata - sama levoboček, sice královský, ale stejně, má dceru Alienu (ta byla snad také parchant). Ta má dceru, jejíž jméno si už nevybavuji. A ta má syna Henryho. Ten je nevlastním bráchou Jemimy, protože její taťka je taky číslo, to se ví.
No a Henry si vezme francouzskou měšťanku, aby tedy neměl parchanty, (ono je to složitější, ale co bych vám prozrazovala děj) a holku vychovává, (s nemalou pomocí kláštera a tety, která vlastně není dívčina biologická teta, ale koho to zajímá -:))).
No a francouzská revoluce jaksi postihne všechny kolem Henryho dcery, která si říká Elois, což paní Čechová v knize čte příšerně jako "EloáááZ," čímž mě děsně vytáčí...
Elois musí prchnout, protože... trhněte si, přečtěte si to sami :).

A zase se peleší mezi sebou, ježkovy voči!

P.S. A Lucyin jeden bratr je námořní kapitán, tak si to přeberte :).

Patlalca
13.11.2017 3 z 5

Doba francouzské revoluce je velmi zajímavé téma. Avšak tento díl docela zdlouhavý, spád měla až tak poslední třetina knihy.

čef
19.08.2017 5 z 5

Těžiště tohoto románu leží v Paříži v době Velké francouzské revoluce, kdy i poslední naivkové brzy poznali, že s tou rovností to nebude tak žhavé. Spousta promarněných životů a komplikací rodu Morlandů. Mnoho zármutku, štěstí, radostí a všech dalších emocí, tak jak je to u této ságy obvyklé a pěkně přitažlivé. Vzhůru na další díly!

Effys
05.02.2014 5 z 5

Pro mě to byl jeden z nejpovedenějších dílů, co jsem zatím četla. Poslední stránky jsem hltala a doufala, že to přece jen skončí trochu jinak.

Danafantom
30.06.2012 5 z 5

Tento díl je z období francouzské revoluce. "V září vyšel nový zákon - nazvaný zákon o podezřelých - který dával Výboru veřejné bezpečnosti moc zatýkat a soudit každého, kdo byl považován za nepřízele revoluce; a co hůř, každého, kdo dosud neobdržel certifikát dobrého občana od svého místního sekčního výboru." No vida, kde se nám soudruzi z KSČ inspirovali.