Neklidné moře

Neklidné moře https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37172/bmid_neklidne-more-q8c-37172.jpg 5 65 8

Dynastie Morlandů série

< 9. díl >

Zatímco se Anglie zdánlivě zklidnila pod vládou Jiřího III., vír událostí se přesouvá přes neklidné moře a postihuje Američany, kteří se dožadují nezávislosti na britské vládě, a také ve Francii rychle stoupá příliv revolučního elánu. Krásná Jemima Morlandová a její milovaný Allen pracují neúnavně na tom, aby vrátili Morlandu jeho někdejší slávu, a ačkoliv jim jejich sedm dětí někdy způsobují starosti, trvalým zdrojem radosti a chuti do života jim je vzájemná láska. Charles, morlandský dobrodruh, emigruje do Marylandu kvůli krásně dědičce Eugenii, a ocitne se v samém srdci povstání Američanů proti mateřské zemi. Mezitím se Henri, zatím poslední morlandovsko-stuartovský levoboček, neúnavně oddává radovánkám, přičemž si získá dobré jméno jako talentovaný návrhář. Ačkoliv je bez haléře, najde si své místečko v módních pařížských salonech, kde se setkávají krásné ženy a horkokrevní radikálové., aby debatovali o nové filozofii svobody. A revoluce se krade blíž a blíž.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 9: The Flood-Tide , 1986


více info...

Přidat komentář

Paulika419
11.06.2023 3 z 5

Tak tento díl mne zklamal.Do poloviny knihy to bylo o ničem.Boj o nezávislost Ameriky nebyl vůbec čtivý a bez zájmu jsem obracela stránky až na tu dělovou kouli co vzala Thomasovi život.Nebýt Henriho Maria jeho vylomenin, lží a podvodů tak bych tuto sérii 9 dílu asi nedočetla.Edwardův vztah k Chetwynovi taky nepřinesl nějaké rozuzlení spíše nevědomé ututlání až se z něho vyvine opravdový chlap.Jamesovo pubertální počínání a zbytečné popisování jeho výstřelků nepřineslo knize nic osvěžujícího.Tak mě to připadalo,že to paní Cynthia ani nepsala.

likaf
23.10.2022 5 z 5

Ani tento díl nezklamal. Velmi čtivé. Doporučuji.


Shardlake
27.01.2021 5 z 5

V tomto díle se čtenář ocitne nejen v Anglii a Francii, ale i v Americe, kam před lety odešli někteří z potomků rodu Morlandů, aby získali půdu. Anglie bojuje s Amerikou i Francií. Amerika se chce od Anglie osamostatnit, což se jí podaří. Děj končí vzpourou Bastily. Potomci Morlandů se opět mezi sebou vzájemně vdávají a žení, někteří mají nemanželské potomky, někteří až po letech zjišťují, že mají nevlastní sourozence, někteří zkouší žít dvojí život. Velká část děje se tentokrát odehrává na moři, ale i přesto je děj stále čtivý a zajímavý. Vřele doporučuji!!

hankapimi
19.04.2020 5 z 5

Tímto dílem se prolínají myšlenky francouzských revolucionářů na rovnost a přirozenou spravedlnost oproti monarchii. Američtí Patrioti se zase chtějí stát vlastními pány, řídit své záležitosti, mít vlastní volitelný parlament, rozhodovat o svých daních a poplatcích, volně obchodovat se světem, být nezávislí na Británii. Existovalo také nepřátelství mezi otrokáři a plantážníky na jihu a obchodníky na severu. Zajímavá a poutavá četba o příslušnících rodu Morlandů na pozadí převratných historických událostí. Opět plný počet, velká spokojenost a poklona paní autorce !

nikikostadinova
19.11.2019 3 z 5

Je to historický román vysoké kvality. Ale vyznat se v tom je pěkný ořech

Janadvorackova
23.01.2018 4 z 5

Tentokrát to asi moc neokecám, anotace má pravdu. Díl je hodně pestrý. Děj čtenáře zavede do Ameriky, kam před 150 lety odešla jedna větev rodiny a teďka to je s nimi docela nahnuté. Na moře, kam směřovaly celé generace dobrodruhů, z nichž ne všichni se vrátili. No a na panství, kde to vypadá dost pohodově, až na nějaké ty hříšky nezvedených synů a sem tam smrt. Je vidět pokrok, kterého lidé dosahovali a vliv nových myšlenek, jenž jejich životy ovlivňoval.

čef
08.08.2017 5 z 5

Děj tohoto dílu je z doby, kdy Jean-Jacques Rousseau a ostatní spustili malý kamének svojí téze o rovnosti a volnosti. Následná lavina osvobodila státy severní Ameriky,uvrhla Francii do zmatků Velké revoluce a dosud padá do všech koutů zeměkoule a oblastí všech možných a nemožných menšin s nedohlednými důsledky. Hrdinové ságy se s tím většinou se ctí a někdy i ve smrti vyrovnávají a nám také jistě nezbývá nic jiného.

WEIL
08.09.2011

Jiří II. nebyl člověk, který by si liboval v pestře vedeném životě, které by bylo soustem pro historický bulvár. Tím pádem je ale dost těžké o něm psát něco zajímavého, takže se pozornost musí zaměřovat na jiné výtečníky té doby.