Bratr proti bratru

Bratr proti bratru https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37183/dynastie-morlandu-bratr-proti-bratru-37183.jpg 5 56 9

Dynastie Morlandů série

< 18. díl >

V polovině devatenáctvého století se rodina ocitá v krizi. Po smrti Héloise, poslední "paní domu" na Morlandu, jako by na dům i rodinu padla nějaká kletba. Mezi bratry Nicholasem a Benedictem panuje nesmiřitelná zášť, panství, které zdědil Nicky, upadá. Jak by také ne, když se jeho majitel věnuje více svým kumpánům a hazardním hrám než zušlechťování a rozmnožování rodinného majetku. Zatímco Nicholas podléhá temným myšlenkám a výčitkám svědomé a pomalu se zabíjí alkoholem a léky. Bendy dělá kariéru na železnici. jao inženýr by měl vyměřit trať, vedoucí přes morlandské pozemky. Bratři se po letech ocitnou tváří v tvář........ celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Morland Dynasty 18: The Abyss , 1995


více info...

Přidat komentář

PetaZ
18.04.2024 5 z 5

Benedict je takovy osel, ze mu rovno neni a to jsem ho povazovala za rozumneho a inteligentniho... No jsem na nej zvedava dal, tady me opravdu az rozciloval... K Nickymu se nevyjadruju, ten mi prisel odporny uz od detstvi a Ferrars? Ach jo, no ale taky dostal sve

Kerberos
15.01.2023 5 z 5

S oběma bratry si osud pěkně zahrál, ale byli tomu oba nápomocní. V tomto díle se nějak vytratil zbytek rodiny. Snad se tím linka zvrácenosti v rodě vytratí a Morland bude znovu povznesen k rozkvětu.


Shardlake
12.02.2022 5 z 5

Příběh se tentokrát soustředí na bratry Nicholase a Benedicta. Zatímco Nicholas se po smrti jejich matky stává majitelem panství, Benedict se živí jako inženýr na železnici. Nicholas propadá alkoholu, drogám a špatným přátelům a tak místo aby se o panství dobře staral a rozšiřoval je, zadlužuje ho. Benedict se zúčastní rozšíření Yorsko-severo-středoanglické dráhy. Zda se bratři usmíří, popř. komu připadne panství Morland, ať si zjistí čtenář po přečtení tohoto pokračování...

nikikostadinova
05.10.2020 4 z 5

Postavy Bendyho a Nicka dostaly hlavní role. Morland pochopitelně chátrá a železnice se staví přes všechny odpůrce. Ženské figurky mě vytáčely. Příště by to chtělo se podívat i na jiné postavy, Jsem zvědavá jak to bude pokračovat. Protože konec byl nesmírně zajímavý

hankapimi
11.08.2020 5 z 5

Ponořila jsem se zcela do Benediktova osudu při budování železnice. Autorka popsala barvitě a poutavě život, osudy a těžkou práci lidí okolo stavby, kutání tunelů a těžkosti při nepřízni počasí. Ale jeho soukromý život, to je na facku, kam dal oči a hlavně rozum? A díky brilantnímu peru autorky jsem si dovedla přesně představit postupný úpadek Morlandu i s jeho vyšinutým pánem... Smutné..

Janadvorackova
10.04.2018 4 z 5

KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOJLER:

Haha, tak tohle byl také povedený díl :).
Nicholas se docela pomátl a vykreslení jeho duševního stavu bylo místy až děsivě skutečné. Dokážu si představit, že kombinace vlivů, které na něj působily, s ním provedly tohle všechno. Plus všichni ti přisluhovači, prevíti, fujtajbl. Představovala jsem si, jak dům pustne a zarůstá a chyběla mi tam nějaká vnější intervence.
Autorce jsem trochu nebaštila skutečnosti, že by se tam za celých x let nezajela podívat třeba Lucy a svého synovce nepropleskla.

Líbily se mi jeho chmurné myšlenky o duši domu a předcích, kostech v kapli a neklidných stvořeních bloudících chodbami panství.

U Benedicta mě štvala jeho proměna v trubku. Jasně, za vším je třeba hledat ženskou, ale on byl sem tam tak na ránu, že jenom jeho protivné marnivé dorotě nemá smysl dávat vinu.
Na druhou stranu je mi ho líto a jsem zvědavá, jak to bude pokračovat.

čef
10.11.2017 5 z 5

Tentokráte se sneseme z královských a parlamentních výšin staré Británie minulého století(nástup Viktorie pouze okrajově zmíněn) do chatrčí barabů tvrdě makajících na stavbách nových železnic "jejichž tváře bledé pod opálením a oněmělé bolestí z natržených svalů, polámaných údů, utržených prstů, rozdrcených nohou a jejichž těla byla odevzdána jako cena za ty lesklé kolejnice, běžící jako nevyhnutelný osud k obzoru". Hlavní hrdina dílu se s tím hravě vyrovnává, avšak jeho měkká, nezáludná povaha ho žene do udržování podivného vztahu s koketou. Opět výborně plasticky a nešablonovitě napsáno!

Audrina
29.08.2017 5 z 5

Překvapilo mě, že se tentokrát autorka zaměřila opravdu jen na dvě postavy, byla jsem u ní zvyklá, že přece jenom pokrývala více osudů. Díl mě zase nezklamal, skvěle vykreslené charaktery a dobové kulisy.
Nehorázně mě vytáčel Bendy svou nehoráznou naivitou, jsem zvědavá, jak se jeho postava vyvine v dalších pokračováních.

Danafantom
10.07.2013 3 z 5

Tak tenhle díl, plný zmaru a beznaděje, jsem doslova protrpěla. Navíc se z něj vytratily sympatické postavičky jako třeba Lucy a její manžel, Tom Weston, Rosamund s novým manželem, a zůstali pouze dva bratři, perverzní Nicholas a dosti naivní Benedict. No, nicméně hororový konec však snad všechno napraví :-)