Dynamický prvek v církvi

nehodnoceno
Dynamický prvek v církvi https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22889/dynamicky-prvek-v-cirkvi-22889.jpg 0 0 1

Dynamickým prvkem Karl Rahner rozumí svobodu v protikladech, které nepotlačujeme, ale učíme se v nich číst hlubší významy. Místo toho, posteskne si německý myslitel, abychom jednali osobně, vyhraněně a na základě zakoušení vnitřního pokoje, se spíše schováváme za institucionální principy, výroky odpovědných a abstraktní fráze. Papouškujeme omšelé revoluční větičky, které se však již naší doby netýkají. Neslyšíme totiž imperativy Ducha, který působí v životě člověka paradoxně. Četba tohoto klíčového teologického textu vždy napomáhala vyburcovávat ze spokojené zarovnanosti a umělého poklidu.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Refugium Velehrad-Roma
Originální název:

Das Dynamische in der Kirche


více info...

Přidat komentář

J.F.
03.04.2024

Chcete radši "čachřík se slovem", nebo "zachycenější rozkřídlenost"? Než se rozhodnete, vězte, že první možnost znamená "lépe rozhněvat si deset lvů než jednoho křečka", druhá pak "holýma rukama chytat blesky".
Toto se doslova a vážně tvrdí v úvodu českého vydavatele. A není to výjimka; o stránku dřív se píše o "svalnatě vzepjatém lineárním stylu referentské chladnokrevnosti, sřetězeném do svrchních škraloupů", a o stránku později o "šikmozvučných galimatyáších", a o další stránku později - ale snad toho radši nechme.
Pokud jde o samotné Rahnerovy texty, snad nám je jednou někdo přeloží tak, aby se daly číst.