Pustina

Pustina https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179569/pustina-179569.jpg 4 104 26

Dustlands série

< 2. díl >

Saba doufala, že se její svět vrátí do normálu poté, co porazila Tontony a zachránila svého bratra Lugha. Všichni teď míří na západ za lepším životem a toužebně očekávaným setkáním s Jackem. Avšak nový, mnohem nebezpečnější nepřítel je na vzestupu a postupně buduje svou vizi nového světa, kde jeho odpůrci nemají co dělat. A jaká je vlastně pravda o Jackovi? Opravdu je tím, za koho se celou dobu vydával? A kam až je Saba ochotna zajít, aby dostala to, co chce?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Rebel Heart , 2011


více info...

Přidat komentář

Fidibus
22.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Saba s rodinou se snaží dostat na schůzku s Jackem. Má neshody s bratrem, který špatně snáší její samostatnost, sama má problémy s psychikou, které řeší částečně pomocí šamanky. Do toho se objeví Maev s tím, že Sokolnice napadli Tontonové s Jackem, a také Molly. Saba neví, co si má myslet a co chce. A stále je ve hře DeMalo, ke kterému ji to táhne. Na konci se potká s Jackem, který vyhodí jeho sídlo do vzduchu. Maev se obětuje.
Jinak vtipnou postavou je Slim se svým velbloudem.
Celkem se mi to líbilo, dobře se to četlo. Pokračuji.

Sarah11
08.08.2021 2 z 5

(SPOILER) O ždibíček lepší než první díl, přišlo mi, že se autorka se v předchozím díle tak nějak vypsala a sloh už není tak žalostný, ale tady asi všechna pozitiva končí.
Za jediné zajímavé postavy považuji Maev a Slima (a Nera, lol), ale z naší hlavní party hrdinů mě většina buď štvala nebo mi byla úplně lhostejná. Naprosto jsem nechápala jejich pohnutky (viz náhodou skočím do vody a narazím na svého hlavního nepřítele, tak proč mu rovnou nevlézt do postele, když už jsem tady, nebo moje sestra nasadila svůj život, aby mě našla a zachránila, tak se k ní budu chovat jako hovado???) a snad jsem radši ani chápat nechtěla.
A ty nelogičnosti? Já rozhodně nejsem hnidopich a kdeco prostě přejdu bez povšimnutí, ale tady toho bylo opravdu moc i na mě. Postavy se pohybují někde v divočině, ale hlavní hrdinka vždy, kamkoliv jde, narazí na hlavního záporáka, Tommo během velmi krátké doby dospěje v muže, i když v prvním díle je popisován jako malý kluk (opravte mě, jestli se pletu, ale působilo to na mě tak), zatímco Emmi zůstává pořád stejná, a taky je mimochodem hluchý, ale všichni se s ním normálně baví a on jim odpovídá...
Když už nic, tak mám ráda dobrou romantickou linku, ale tady chemie mezi hlavní hrdinkou a jejím objektem zájmu (ani jedním) prakticky neexistuje. Jo, a ze slovního spojení "rudo před očima" už mám osypky.


majkyjuju
23.07.2021 2 z 5

(SPOILER) Vývoj postav se začíná zamotávat, všechny se mění během několika stránek. Byl to nejspíš záměr autorky, ale díky jednoduchosti textu je v tom nehorázný chaos. Nemluvě o chybách, překlepech a neskutečně matoucích uzlů děje, které jsem v určité části už přestávala chápat. Na začátku byl bratr Saby vykreslen jako bůh, no pak už mi lezl na nervy. Ani k jedné z postav jsem neměla žádný vztah a i hlavní hrdinku bych poslala někam. Napsat knihu není jednoduché, ale tady opravdu byl velký potenciál o něco velkého. Autorka to završila tečkou, kdy se Saba vyspala s nepřítelem. V ten moment jsem odkládala knížku a vůbec neměla dále chuť pokračovat. Postavy měla tak složitě propletené, jejich vztahy rozvětvené. Stále se snažila o nějaké překvapení, o nějaký divoký vývoj děje, jenže nic z toho nevyšlo. A aby si největší padouch chtěl vzít zrovna nepřítele? Co by z toho měl? Vždyť by neměl jistotu, že by mu nešla po krku každičký moment, dostala by se mu snadno pod kůži. Nebo to mohlo být využito k tomu, aby ho pohotově zabila. Nějak mi zrovna tento zvrat děje do knihy nepasoval. Zbytečně chaotický a o ničem. Hlavní hrdinka má svou velkou lásku a přesto se jde vyspat s největším padouchem. Jak se tam vůbec dostala? Co tam dělala? Ačkoliv první díl ztrácel pouze svou silnou část v textu a ten drobný chaos se dal přehlédnout, tady už to bylo o mnohem horší. Autorka postupem času zabíjí postavy, jestli to byl součást jejího plánu, tak chápu, ale mohla to udělat se vší parádou. Autorka zbytečně nezachází do detailů, což v knize chybí. Celou dobu se pokouší vytvořit vztah mezi Sabou a Jackem, který stejně nefunguje, takže čtenáře ani nezaujme a pletky s "hledačem", jen tomu všemu nasadí korunu.

lenka608
04.08.2020 3 z 5

V tomhle díle mě naprosto všichni strašně rozčilovali. Postavy co mi v prvním díle charakterově vyhovovaly jako by obdržely lobotomii mozku a všichni působili stylem "ztratili jsme se a tak se plácáme stránku po stránce dál a dál". Přiznám se, že u str č. 112 jsem to vzdala a zbytek dočetla stylem "přeskakování nezajímavých pasáží", jen abych zjistila, jak to nakonec dopadlo. Jo, konec byl dobrý, tam už zase všechno začalo dávat určitý logický smysl.

Misa25
24.03.2019 4 z 5

I druhy dil byl dost dobry, chvilemi hlavni hrdinka ztracela na sile, ale nakonec se vyrovnala. Jedine co mi v knize vadilo, byly chyby prekladu....hodne casto zamenovana jmena...

Lil30
07.12.2018 5 z 5

U prostředních dílů se často říká, že jen vyplňují prostor před vygradováním na konci, ale tady to tak rozhodně nebylo. Pořád se něco dělo, kniha měla spád a nedokázala jsem se odtrhnout. Libilo se mi, že měla Saba svědomí a litovala tolika zmařených životů. Nějak jsem ale nechápala, jak mohla mít Saba raději Lugha, samozřejmě byli dvojčata a atd, ale v tomto dílu mě dost štval a Emmi byla naopak skvělá od začátku série. A Jack, na toho jsem se moc těšila, tusila jsem, že to bude právě takhle. Ale Seth? Co to mělo jako být? Určitě to děj hodně ještě ovlivní.

Sabii14
29.05.2016 5 z 5

Líbilo se mi na začátku, že knížka byla chvíli psaná z pohledu Jacka.
Knížka se mi četla dobře a velmi rychle.
Děj byl napínavý a překvapivý a také velmi zajímavý..
Čtení jsem si užila a jsem zvědavá na poslední díl :-)

Black-stars
17.04.2016 2 z 5

Po prvním díle velké zklamání. Většinu knihy se pouze putuje z jedné strany na druhou a nic zajímavého se neděje a je to vlastně nuda. Posledních asi 40 stránek se konečně začne něco dít - ale příjde vystřízlivění a Sába mě naprosto zklame tím že se poddá tomu "ha*jzl*ovi" (DeMalovi) a vlastně neví co chce a je calá nějaká nejistá a zmatená a to mě fakt iritovalo. Ani nemám chuť se pouštět do třetího dílu :-(

Jass
06.03.2016 3 z 5

(SPOILER) První díl se mi vážně hrozně hrozně hrozně moc líbil... Ale tady jsem měla pocit, jako by Saba ztrácela svou nezdolnou osobnost.
SPOILERY
Každý máme své pochyby, chápu, že si nebyla jistá. Byla v komplikované situaci, Jack unesl její sestru. Chápu, že byla naštvaná a tak. Ale dát se hned dohromady s tamtím hnusákem u kterého si radši ani nepamatuju, jak se jmenuje? No, tak jako sorry, ale to je na mě trochu moc. Smrti (ty jména mi vážně nejdou...) vůdkyně sokolnic upřímně lituju, měla jsem ji opravdu ráda...

steph.tey
13.01.2016 5 z 5

Jaké to vlastně bylo? Nečekané, zamotané, nepředvídatelné ale stále stejně čtivé! Překvapilo mě, jak se tam vyvíjely vztahy a celkový děj. Lepší první díl? Horší než první díl? Ani nevím. To podle úhlu pohledu a vnímání. Ale čtení bylo fajn! Byla jsem schopná číst i dvě hodiny v kuse! Jsem vážně moc moc zvědavá na (jak doufám) velkolepý konec!!!

WexxAr-ka
09.12.2015 5 z 5

Skvělý vývoj postav! :) občas bych nějaké postavy nakopala do jakýchsi míst :D ale to k tomu patří :), musím uznat, že jsem očekávala trošku jiný vývoj, a miluju knihy, které mě dokážou překvapit :)
Styl psaní mi opravdu sedl, ve chvílích napětí se mi ty krátké věty prostě hodí! :)

Mishak
19.08.2015 4 z 5

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!!! OMLOUVÁM SE....

Musím říct, že druhý díl na první nemá ani z části, přesto je i v něm několik okamžiků, které stojí za to =).
Je skvělé, že i knižní hrdinka má nějaké svědomí - Saba se zpočátku vůbec nedokáže smířit s tím, že několik lidí zabila. Neustále ji pronásledují jejich obrazy? Duše? Životy? Kolikrát se s takovýmto jednáním postav v knize neshledáte. Díky tomuhle má u mě kniha obrovské plus.
Naopak, co mě velmi zarazilo, bylo to, že i přesto, že Saba Jacka neskutečně miluje, tak mu nevěří. Nestála si za svým názorem a hodně se nechávala ovlivňovat svým bratrem Lughem, který jí neustále její názory vyvracel. No, upřímně, dost mi v knize lezl na nervy a k srdci mi opravdu moc nepřirostl. On přece taky není bez chyby, tak by nemusel tak často upozorňovat na chyby druhých. Musím se přiznat, že já Jackovi od začátku knihy věřila a bylo mi hned jasné, proč to všechno dělá.
Nějak mi do děje nepasovalo setkání se Sethem. Kruci, co tam ta Saba vůbec dělala??? K čemu to má být dobré? Myslím, že tohle ještě hodně zamotá s dějem... Uvidíme...

Závěrem...
Druhý díl byl, jak to často u druhých dílů bývá, slabší než ten první. Každopádně nemohu říct, že jsem si čtení neužívala. Věty byly stále jednoduché a krátké, hodně gradovaly děj. I když byly momenty, kdy se autorka trochu rozepsala, až jsem si říkala: "Že by přece jen?" ... No, ale ne =) Krátké věty k téhle sérii prostě patří.
Takže teď jenom čekám, jak se zachová Tommo, Seth, Lugh, Jack, Saba a ostatní a jak to s nimi vlastně všechno dopadne. Jdu na třetí díl... =)

pajka0071
01.03.2015 4 z 5

Na první díl to sice nemá, ale děj je napínavý, uvidím, jaká bude trojka. :)

Pedruska01
24.02.2015 5 z 5

Někdo tvrdí, že tento díl byl zbytečný, nudný, nepodstatný, atd. Blbost! Je pravda, že byl možná kapku jiný, ale to jen díky událostem, které se staly v prvním díle. A ještě k tomu jen na "začátku".
Kniha se naprosto úžasně četla. Výborný námět, děj! Autorku jsem si vyloženě oblíbila! :)) Hrozně se mi to líbilo a měla jsem hodně velký problém knihu vůbec pustit z rukou! Jednoduše to šlo hodně těžko!! Hrozně čtivá záležitost, která trvá už druhou knihu! :)
V prvním díle jsem si oblíbila DeMala a čekala jsem, kdy se objeví. Mluvilo se o něm, ale jeho samotného jsem si vychutnala téměř až na konci. V kapitole Plačící voda - kde se vyskytl se Sabou v tváří v tvář mě dokonale odrovnal. Asi jsem se zamilovala! :DD Celkově mi ta celá kapitola vyrazila dech svým dějem.
Jack mě, ne vyloženě zklamal, ale hodně překvapil, samozřejmě ve špatném slova smyslu, hned, jak jsem se dočetla, že se snad přidal k Tontonům. Pak se mi ale náležitě ulevilo - přesto už to byl jiný Jack, než jsem na něj byla zvyklá.
Tomma mi bylo neskutečně líto - především na samém konci. :(
Závěr knihy dopadl podobně jako v prvním díle, ale přesto jinak. A hrozně mi chyběl DeMalo. Kdybych nevěděla, že bude i ve třetím pokračování, snad bych to i oplakala! :DD Člověk neví, co se s ním stalo! Rozhodně je to můj favorit a jsem zvědavá, jak si to Saba vyřeší, když srdcekámen žhne hnedle u dvou mužů! :))) (On ten trojúhelník ještě možná bude! :D)
Na třetí díl se nevýslovně těším a upřímně doufám, že se mi do rukou dostane hodně brzy!
Doporučuji, jak blázen!!! :))

vikimi
16.02.2015 4 z 5

Ze začátku se mi moc líbilo, jak se Saba nořila do své minulosti a nemohla se vyrovnat se smrtí, kterou vlastní rukou způsobila tolika lidem. Přišlo mi to hodně reálné avelmi pěkně popsané.
Také bylo zajímavé, jak "pokliddně" začínala knížka a kam až jsme se nakonci dostali. Jack mě nějk nebaví. Tommo mě rozčiloval a oblíbila jsem si Setha. Ten mi přijde silný jako Saba. Přišlo mi, že na Sabu měli Lugh i všichni moc velké požadavky, ale Seth to jaksi chápal - asi proto jsem si ho oblíbila, s ním mohla být rozpolcená, prostě být člověkem, který i když je silný, má v sobě nějaké ty strachy a i slabosti. Nakládali toho na ni moc a divili se, že to všechno perfektně nezvládá. To jsem moc nechápala. Lugh byl chvílemi vyloženě zlý. A plno dalších Sabě pořád něco vyčítala!
No a ke konci, bylo tam na můj vkus příliš mnoho mrtvých. Kromě Saby a její rodiny + Jacka není nikdo v bezpečí a to mě mrzí, některé ze Svobodných Sokolnic, jsem měla moc ráda. Bohužel :( Bylo tam hodně zvratů, ale některé jako - Saba + Seth jsem si vychutnala :)
Musela jsem to ze sebe všechno rychle dostat, ale tenhle druhý díl mě vyložene oslovil! ;)

Lenka.B
31.01.2015

Takže... první díl naprosto skvělý, četl se krásně a byl poutavě napsaný. Druhý díl o ničem, spíš bych ho nazvala Nudná cesta. :D Jack mi nechyběl, takový tuctový klučík. Asi jsem jedna z mála, ale mě víc zaujal Seth. I charakterově je lépe vylíčen než Jack. A taky mi přijde, že autorka moc neumí vytvořit milostné napětí... Já teda žádné jiskření necítila, a mezi ni a Jackem vůbec. Spíše se ji daří krásně vylíčit vazby mezi sourozenci. Ale ten první díl je opravdu poutavě napsán. Uvidíme, co ten třetí...:))

snilek.holka
28.01.2015 3 z 5

To jak jsem byla nadšená z prvního dílu odhaduje, jak z toho druhého jsem zklamaná...Všechno co se mi v prvním díle líbilo, že není typické, tak v druhém z toho všeho nechybí asi nic. Takže o nějaké originalitě se nemůže vubec mluvit

rm
26.01.2015 4 z 5

Mno tak jo, bylo to slabší než jednička - a to vymýtání duchů?, divný. Zběhnutí k Sethovi - divný. Ultrakrátké věty = spád. Uvidíme jak trojkou ...

MartinaF
09.01.2015 4 z 5

První díl byl pecka, tento byl sice trošku slabší, ale pořád byl skvělý. Vůbec jsem neměla ponětí, jakým směrem autorka Sabu navede a už se těším na třetí díl, protože to neskončilo tak, jak bych si představovala :-P

ElisR1
26.09.2014 5 z 5

Tenhle díl byl slabší, než ten předchozí, ale stále byl super. Jen škoda, že tam bylo tak málo Jacka...
Už se rozhodně nemůžu dočkat dalšího dílu.

Štítky knihy

přátelství

Autorovy další knížky

Moira Young
kanadská, 1959
2013  84%Krvavá cesta
2013  77%Pustina
2015  74%Planoucí hvězda

Kniha Pustina je v

Právě čtených2x
Přečtených143x
Doporučených9x
Knihotéce69x
Chystám se číst88x
Chci si koupit19x
dalších seznamech5x