Planoucí hvězda přehled

Planoucí hvězda
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225979/bmid_dustlands-planouci-hvezda-Wdg-225979.jpg 4 69 69

Dustlands série

< 3. díl

Saba je odhodlaná vzít osud pevně do svých rukou a porazit DeMala. Ten se rozhodl vybudovat Nový Eden – místo, kde mají místo jen mladí a zdraví, kteří budou věrně sloužit jeho zájmům. Zároveň místo, kde ovšem nemají místo staří, nemocní ani neposlušní. A Saba by se mohla stát spoluvládkyní Nového Edenu. A DeMalo jí nabízí dokonce ještě svůdnější nabídku, které prakticky nejde odolat. Ovšem musela by zradit své přátelé i vše, v co do teď věřila. Jak se Saba rozhodne? Dokáže změnit doslova celý svět? Cesta nikdy nebyla nebezpečnější a zrada číhá i v těch nejméně tušených místech v dech beroucím závěru trilogie Krvavá cesta.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Raging Star , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planoucí hvězda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

Fidibus
06.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Ze Saby a její party se stávají partyzáni, kteří chtějí Nový Eden ničit. Jack zůstává v pozadí jako mrtvý, protože ho větší část z nich neměla ráda, ale přitom je organizuje. Bohužel dostává Saba ultimátum od DeMala a zbývá jí týden na rozhodnutí. Má se za něj provdat, aby ostatní mohli odejít. Postupně zjišťuje, že ve skupině je zrádce - dějově bohužel je celkem jasné, kdo jím je. Saba se snaží ujasnit si, co vlastně chce, zároveň zkouší Nový Eden poškodit jinak. Nakonec je poražena, ovšem dokáže se na vlastní svatbě DeMalovi postavit a zabít ho. Zároveň ukáže nesmyslnost celého plánu postaveného na něčem jiném než rodině a vazbách.
Bohužel jsou zde zároveň další oběti (proč Emmi - aby Saba...), a ona zůstává sama. Jack od ní uteče, ale ona k němu přilétne. Vtipný a dojemný konec a zajímavá postava vynálezkyně, nezklame ani Slim
Myslím si, že autorka dokázala celou trilogii děj a téma udržet na stejné úrovni.

Sarah11
05.09.2021 1 z 5

(SPOILER) Pane bože, tohle už byla vyloženě slátanina...
Opět jako u přechozího dílu - většinu postav jsem nemohla vystát nebo ve mně absolutně nevyvolávaly žádné emoce, chemie mezi Jackem a Sabou nulová, protože Saba je posedlá DeMalem a potom ty zvraty na konci... Cením, že se autorka nebála zbavit důležitých postav, ale bohužel se mě to vůbec nedotklo. A odhalení s Tommem a DeMalem? Kolik by v tom případě muselo DeMalovi být? A proč by si proboha chtěl vzít svého největšího nepřítele? Přece by mu muselo být jasné, že to nevyhnutelně dřív nebo později musí vést k jeho konci.
Jestli si chcete přečíst dobrou YA dystopii, tak s touhle sérií neztrácejte čas.


majkyjuju
23.07.2021 1 z 5

(SPOILER) Za mě celá série nic moc.
Smrt dvou sourozenců, žádné valné emoce. Nic co by mě strhlo. Hoch zjistí, že jeho otec je největší padouch? Místo pořádných myšlenkových pochodů, monologů, vnitřní rozervanosti ze ztráty, jen pecka na dvě stránky a bylo po všem. K sérii jsem se opět dostala až po několika letech, kdy jsem pozapomněla, o čem to vlastně bylo.
Nakonec všechno dobře dopadne. No ještě že aspoň tak. Až na ten nečekaný potrat, bláznivý padouch co si nepřítele pustí tak blízko k tělu? Co se týká vztahu mezi hlavními hrdiny, to už bych raději očekávala Sabu a Setha, než ty dva. Jack soudí, ačkoliv sám by mohl být souzen za svůj život. Psychologie hlavní hrdinky rozervaná, jenže ne tím způsobem, který by byl od ní očekáván.
Myšlenka padoucha se taky nevyvedla. Kdyby náš svět opravdu padl, a z něho se zrodilo něco nového, tak přeci proč brát staré a nemocné. Na prvním místě by měli být opravdu ti, co dokáži dál přežít, čistě z logického hlediska. Přeci nemohou svět znovu osídlit starými, nebo na smrt nemocnými lidmi, kteří by mohli zavléct nákazy, nebo umírat na svou nemoc, protože léky taky nebyly, nebo by byly drahé a člověk by stejně zemřel. Dát jim nějaké šance, ale vždy budou nový svět osidlovat jen silní, zdraví mladí jedinci, protože nebude prostor pro ty, co budou staří, nebo nevyléčitelně nemocní. Pak je tam i otázka nějakého otrokářství, únosu dětí a další. Ano proti tomu by se opravdu dalo bojovat jenže pár rebelů proti tak mocnému nepříteli? Autorka věděla, že hrstka rebelujících prostě nemá naději, tak raději bitvu nahradila mazanou lstí. Otcovství Setha mi přišlo zbytečné, zajímavý nápad a autorka to využila i pro zvrat děje, ale zvrat byl sám o sobě tak krátký, že v tom případě ho mohla dávno zabít a měla k tomu spoustu příležitostí, pokud by to byl tak moc velký padouch. Smrt dvou sourozenců zbytečná, dalo se z toho nějak vyjít. Konec nic neříkající.
Každému bych doporučila přečíst první díl, který by tak lehce pod 80% procent obstál, pak ať si každý udělá svůj názor, jestli by chtěl pokračovat. Napsat knihu je opravdu náročné, ale bylo tady pár věcí, které by šly udělat jinak.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Planoucí hvězda v seznamech

v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených4x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst69x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech5x

Autorovy další knížky

Moira Young
kanadská, 1959
2013  84%Krvavá cesta
2013  77%Pustina
2015  74%Planoucí hvězda