Dům duchů

Dům duchů https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67816/bmid_dum-duchu-1f8-67816.jpg 5 479 106

Na široké galerii postav a jejich osudů je znázorněn složitý společenský vývoj v Chile, nositelé tamní politické moci i jejich odpůrci. Autorčin dar skvěle vyprávět, vytvářet neopakovatelnou atmosféru, činí z této rodinné ságy strhující román, vzrušující příběh nesmírně zajímavých lidských osudů. Román se stal též předlohou úspěšného filmu.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

La casa de los espíritus , 1982


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
24.03.2024 5 z 5

Jako víkendové čtení jsem znovu objevila rodinný román této autorky ....

Zobrazená dynastie rodiny Truebovců se mi znovu připomněla - v čele s predátorem Estebanem ....

Ale podle mne tu nejdůležitější roli hrají ženské postavy - v popředí jasnozřivá Clara - ale i Blanca, Alba i Ferula jsou zobrazením postavení ženy té doby ....

Kniha začíná humorným příjezdem strýce Marcose - ale jinak se zde odehrává drama jedné rodiny ....s láskou , vášní, nenávistí i smrtí .... a v závěru se smířením ....

Pro mne kniha plná informací .... vyhrocená situací převratu Pinocheta ....

Krásné, informativné - plné životních osudů a jejich přijetí .... doporučím !

P. S. A verše Pabla Nerudy :

Jak dlouho vůbec žije člověk ?
Žije tisíc let nebo jen jediný rok ?
Co chce říci všem věkům ?

Leona333
31.01.2024 5 z 5

Je to touha, bolest, vidina, zmar, drama... Vlastně se v knize odráží sama, Isabel Allendeová...
Dům duchů, považuji za její nejlepší knižní dílo.


david9690
21.09.2023 3 z 5

Trošku rozpačité pocity po přečtení knihy. Nějak jsem tam neobjevil vyloženě sympatickou postavu, těch nepřitažlivých tam bylo dost a vévodil jim Esteban. Asi jsem spíše měl zvolit jinou knihu, tahle mě až tak nezaujala a docela se mi to místy táhlo. Přečteno v rámci výzvy - 19 Kniha, která má více než 5 cz/sk vydání

Nelasp
05.09.2023 4 z 5

Chvílemi trošku vykrádačka Sto roků samoty, ale četlo se to dobře.

Zemlja
26.08.2023 5 z 5

Velmi přitažlivé a odpudivé zároveň. Složitý příběh lidí i země. Zdařile zfilmováno.

LadaLil
13.08.2023 5 z 5

Opravdový, romantický ale drsný příběh 4 generací rodiny zvláštních, velmi nadaných žen a hlavy jejich rodiny, rozporuplného Estébana. Kniha je literárně skvěle zpracovaná, přestože je rozsáhlá a zobrazuje ságu, věty plynou a jednotlivé časové milníky jsou dobře propojené. Příběh mi přišel strhující a silný a pokládám knihu za to nejlepší z magického realismu, co jsem zatím přečetla. Smysluplné a zajímavé až do samého konce.

perlas.ps
27.07.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Dlouho jsem otálela, magický realismus není zrovna mezi mými oblíbenci. Ale toto předčilo veškerá má očekávání. Rozhodně doporučuji!

vendulacte
25.07.2023 5 z 5

Poslechnuto v rámci Audioteka klubu a musím říct, že sem si knížku opravdu zamilovala. I když druhá půlka na mě byla až moc politická, tak konec to všechno zase napravil. Moc doporučuji!

Clara_C
19.07.2023 5 z 5

Krásná kniha. I se svými krutostmi. Komunismus není jediná diktatura, Chile je toho důkazem. A Esteban Trueba kapitalista, který o iluze přišel. Režim, v který celý život věřil, mu jeho přesvědčení vzal, pošlapal a vrátil s krutostí jemu vlastní.

A zjištění, že spisovatelka je neteří svrhnutého prezidenta vše nakonec jenom umocnilo.

adelinka
29.06.2023 5 z 5

Veľmi dobre napísané. Pre mňa pútavé čítanie. Zaujímavá rodina a odsledujeme vlastne štyri generácie žien. A keďže štyri generácie je dosť dlha doba , tak aj zmeny v krajine a politické zmeny v krajine.

adriane9
25.06.2023 5 z 5

"Už s tebou nikdy nepromluvím"
Když jsem tohle v dětství slyšela vyslovit Meryl Streep ve stejnojmenném filmu naprosto mě to ohromilo. Knihu jsem dala až teď a obojí se stalo mou srdcovkou.

Kontryhelka
09.06.2023 5 z 5

Moc hezké a místy mrazivé a syrové čtení. Ale pěkně vykreslené postavy a děj. Hodně zajímavé a film perfektní.

Radka1911
23.05.2023 3 z 5

Historický román popisující osudy 4 generací žen, dílo se mi dobře četlo.

Greenfingers
11.05.2023 5 z 5

Dům důchů je debutovým románem chilské spisovatelky Isabel Allende, který odstartoval její zářivou literární kariéru. Kniha vychází z osobnich životních zkušeností autorky. Zachycuje životní osudy čtyř generací rodiny statkáře Trueby.Epický příběh, na jehož pozadí se promítají historické události nejmenované latinskoamerické země ( nepochybně se jedná o Chile), je "prošpikován" prvky magického realismu a zjevně byl inspirován slavným Márquezovým románem Sto roků samoty.
Isabel Allende hned ve své prvotině prokázala své výjimečné vypravěčské umění. Napsala dejově strhující, mnohovrstevnatý román, který vygradoval v závěrečné části barvitě popisující události z roku 1973, kdy se v Chile uskutečnil vojenský převrat vedený neslavně známým generálem Pinochetem.

Filomena1961
15.04.2023 5 z 5

Isabel Allende mě okamžitě první stránkou své knihy vtáhla do svého příběhu. Předkládá nám ságu ve které hrají důležitou roli ženy, které mi od samého začátku přirostly k srdci. Je to kniha nejen o lásce, radosti, bolesti, nenávisti, ale také nám přibližuje dějinné události v průběhu dvacátého století v Chile - krutost, brutalitu, mučení při násilném nastupujícím Pinochetově režimu v roce 1973. Silný a dojemný příběh podtržený úchvatným vypravěčským stylem autorky s prvky mystiky a esoteriky. Je to má první kniha od Isabel a určitě není poslední. Ještě dlouho v mém srdci zůstanou členové rodiny Estebana Trueba... Doporučuji, neopakovatelný čtenářský zážitek.

Ahmose
18.03.2023 5 z 5

Ak uvažujete, že by ste chceli začať čítať magický realizmus, ale neviete akou knihou začať, Dom duchov je pre vás ako stvorený. Na štyroch generáciách žien spoznáte celú históriu 20. storočia štátu Čile. Oproti iným dielam tohto žánru je tu oveľa viac deja a mystické prvky pôsobia prirodzenejšie. Aby som to zjednodušil, Dom duchov nie je zďaleka tak mätúci, ako niektoré knihy tohto žánru dokážu byť. Jazyk, ktorý autorka používa je kvetnatý, bohatý na opis, ale napriek tomu vám strany plynú a nebudete sa nudiť. Táto kniha zasahuje do mnohých tém a prostredníctvom rôznorodých postáv nám ukáže vzťahy, rozličné povahy a problémy, s ktorými sa môžeme stretnúť aj v skutočnom živote. Svojím spôsobom je tak trochu aj reportážou s kvapkou mágie a autorka ňou možno chcela aj nastaviť zrkadlo niektorým ľudom. Niektoré recenzie uvádzajú, že Isabel Allende vykradla Marquéza. S týmto tvrdením sa nedokážem stotožniť. Spoločné znaky s knihou Sto rokov samoty síce nemôžem poprieť, ale vykradnutie je príliš silné slovo. Dom duchov je naozaj pozoruhodná kniha, ktorá už bude mať v mojej knižnici svoje nezastupiteľné miesto. Odporúčam !

katallinka
15.12.2022 5 z 5

Po knize jsem sáhla s tím, že se bude jednat o historickou romantiku. Nějakou romantiku jsem v knize našla, ale celkově to bylo těžké čtení o životě jedné rodiny, jejíž život byl plný zvratů a těžkých zkoušek. I když hlavní mužská postava byla poměrně nesympatická, na konci jsem ho dost litovala. Opět jsem díky knize odkryla velmi příjemnou formou těžký osud země, která pro mě byla dříve velkou neznámou. Moc doporučuji!

pohoda58
12.12.2022 5 z 5

Nádherná kniha, dobré čtení, doporučuji.

strana1-100
27.08.2022 5 z 5

Vypravěčskému stylu Isabel Allende jsem propadla loni, hned s prvními stránkami Dcery štěstěny, prvního románu, který jsem od ní četla.
Když jsem se letos vydávala na prázdninovou cestu, kam jsem si mohla vzít jedinou knihu, potřebovala jsem jistotu, že mě ta jediná umožněná kniha bude bavit, ačkoli jsem ji ještě nečetla. Isabel byla jasná volba. Na letištích, nádražích, v letadlech i ve vlacích jsem na hodiny odcházela do Domu duchů, aniž bych se v něm na chvíli nudila nebo se cítila četbou přesycena. Skoro škoda, že jsem necestovala do Chile. Chybějící vizuální znalost reálií si ale dodatečně vynahradím filmem. Knížka je přečtená, tak teď už můžu.

MíšaS.
04.03.2022 5 z 5

Naprosto perfektní kniha. Hltala jsem stránky jednu za druhou a nemohla přestat, dokud jsem nedošla nakonec. Postavy mi přirostly k srdci, i Esteban, se svými dobrými i špatnými vlastnostmi a někdy jsem se přistihla, že s jeho názory, ohledně hospodaření, souhlasím.
Asi nemá cenu se rozepisovat o tom, co je na knize nádherné, protože bych jen opakovala to, co je napsáno v komentářích pode mnou a tak to hlavní, co mohu napsat je, že kniha URČITĚ STOJÍ ZA PŘEČTENÍ a všem jí DOPORUČUJI.