Doba kamenná - Pomsta Šedého lva

Doba kamenná - Pomsta Šedého lva https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389558/bmid_doba-kamenna-pomsta-sedeho-lva-0Q3-389558.jpg 4 66 18

Jeden z prvních živých tvorů, které Bára spatřila, byl – mamut. Naštěstí za řekou. Když se však jeden muž z Liščího lidu, kde Bára našla útočiště, rozhodl pomstít bratra, jehož zabil dýkozubý lev, začalo pro Báru dobrodružství napínavější, než by si přála. Od prvního vydání Štorchových Lovců mamutů v roce 1918 uplynulo právě sto let – pojďme se začíst do toho, jak se za tu dobu naše představy o tehdejších lidech změnily. Historička Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné, reálné historie, kde spolu s Bárou zažívají napínavé chvilky, zároveň se toho ale také hodně dozvědí.... celý text

Přidat komentář

Pavlnka
04.04.2024 4 z 5

Pěkná, i když dětská knížka. Člověk se dozví věci, které už zapomněl

Snílek1980
09.02.2024 4 z 5

Další skvěle napsaná výprava do historie nejen pro mladší čtenáře. Na tento díl jsem se obzvlášť těšila, protože stejně jako antický Řím je mým koníčkem i pravěk. Obzvlášť moravský Pavlovien. Tím spíš toto Bářino dobrodružství doporučuji všem školákům. To, co se o době kamenné dozvídají z učebnic, je totiž většinou zoufale zastaralé. Paní autorka to ovšem pojala skvěle. Ukazuje čtenářům, že lovci mamutů nepobíhali po promrzlých pláních v cárech kožešin, a že ženy nebyly ve skupinách lovců a sběračů jen rohožkami na utírání nohou pánů tvorstva. Odvážné bylo tvrzení, že už tehdy žili lidé se psi, ale já mu fandím a jsem v podstatě stejného názoru, i když důkazy, alespoň pokud vím, v současnosti nejsou jednoznačné. Příběh jako takový byl krásně čtivý a napínavý. Hodně mi připomínal mé zamilované knihy o Ajle. S potěšením a zvědavostí se vrhnu na další knížky paní Válkové.


Kikulka97
23.08.2023 4 z 5

Tady se mi hrozně líbí, že se opět vyvrací spousta věcí, které o pravěku "známe", které předpokládáme. Opět tento díl má úplně jinou dynamiku, než zbytek série, je jediněčný, alev žádném případě není méně čtivý, ba právě naopak. A spoustu pravěkých rukodělných činností bych si moc ráda vyzkoušela!

VencaKalda
30.11.2022 5 z 5

Moc hezká knížka. Dozvěděl jsem se spoustu nových věcí. Určitě si rád přečtu další díly.

horalkaH
22.05.2022 5 z 5

Zatím nejlepší knížka s této série. Fakt skvělé. Byla jsem nadčená.

martin č.
07.02.2022 5 z 5

Určitě mi jména Vlček, Běžící s jeleny či Bystrá řeka neutkví v hlavě tak jako z dětství Veverčák s Kopčemem, každopádně v pořadí třetí bárovku jsme zhltnul opět s velikou chutí a potěšením. Dokonce bych řekl, že se tu ještě přirozeněji prolíná vzdělávací rovina a úsek "bez děje" se závěrečnou zápletkou do velmi pěkného uceleného příběhu.

TheMelorry
08.11.2021 4 z 5

Další skvělá kniha ze série. Autorka dokáže prostřednictvím neznalé Báry skvěle přiblížit danou dobu, prostředí, osoby a zvyky a ani doba kamenná není výjimkou. Spojení zajímavého příběhu, akce a historických reálií skvěle funguje a čtenář (nejen dítě i dospělý) si ani nevšimne, kolik zásadních informací při četbě vstřebá.
Pro mě jde o oblíbenou sérii, po které i jako dospělá velmi ráda sáhnu.

Sumeček
07.11.2021 5 z 5

Mám paní Veroniku Válkovou rád, protože vždy když si du číst další vím že se zase něco naučím (:

Sumeček
07.11.2021 5 z 5

moc hezká knížka 5ekl bych nejhezčí zatím ze všech Bárovek.
Hodně se toho dozvíte a je to hezké

Pokorna_Praha
10.09.2020 4 z 5

Já tuhle spisovatelku naprosto zbožňuju. A až děti povyrostou, zkusím jim jí taky navrhnout. Čtu to jedním dechem a nejde se od ní odtrhnout. Člověk se dozví spoustu historických věcí a zároveň si toho ani "nevšimne". Tahle má teda trošku pomalejší rozběh, ale jinak byla fajnová. Jen kočka byla tentokrát tak nějak jinak pojatá a na to nejsem zvyklá...

Halt468
06.02.2020 5 z 5

Super.

Mudry
13.11.2019 4 z 5

Četbou této knihy jsem synovi "suplovala" audioverzi a musím přiznat, že mě bavila. Prostřednictvím vtipného,ale i napínavého příběhu lze dítěti (a nejen dítěti) nenásilně poskytnout spoustu nových zajímavých informací. Hvězdičku ubírám za mírný chaos ve jménech, s čímž jsem zpočátku měla potíž i já sama, natož pak malý čtenář....prostě hlavní hrdinka by se mohla jmenovat jinak než její zvířecí kamarádka. Určitě to ale není naše poslední kniha této série.

MalenkaČ.
24.07.2019

Ze začátku vtipná, pak napínavá až dechberoucí a nakonec naučná. Tahle kombinace se mi líbí a mám moc ráda celou řadu bárovek. Nutí mě nad tím přemýšlet a dohledávat si doplňující informace.

gleti
03.07.2019 5 z 5

Moje první setkání s Bárou a jejím kouzelným atlasem ve mně vzbudila nadšení. Klobouk dolů před paní Válkovou, před jejími všestrannými znalostmi historie. Právě takto se děti mají seznamovat s dějinami. Na otravné memorování dat, událostí a jmen, ale živý příběh, který je seznámí se všemi aspekty tehdejšího života.

Jen mi vrtá hlavou, proč je uveden v žebříčku knih jejichž děj se odehrává v Ostravě? Právě proto jsem si knihu půjčila, ale odpověď jsem nenalezla.

bagel
01.07.2019 4 z 5

Krásný příběh a hodně nových informací i pro dospělé.

oskli
29.04.2019 5 z 5

Jedna z nejlepších Bárovek! Krásný příběh s kočkou Barčou v úplně neobvyklé roli :-) Spousta zajímavých informací o životě v době ledové, rozhodně díl, který si musíte přečíst, ať už jste dospěláci, nebo děti. Tuhle knihu jsme si se synem skutečně vychutnali...

Sofiamia
23.03.2019 5 z 5

nej kniha

AgnessN.R.
01.02.2019 5 z 5

Já mám Veroniku Válkovou opravdu ráda. Je mou nejoblíbenější českou autorkou asi proto, že Bára je se mnou od dětství a já na ní nedám dopustit. Kromě toho ráda se u knížek směju, což u Bárovek jde, i kdybych nechtěla:D