Zločin nemá dovolenou

Zločin nemá dovolenou https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47610/bmid_zlocin-nema-dovolenou-SfB-47610.jpg 4 44 5

Marcus Didius Falco série

< 16. díl >

V bohatém, rychle se rozvíjejícím městě Ostia tráví konečně Marcus Didius Falco s rodinkou zaslouženou dovolenou. Tu mu však naruší zpráva, kterou si přečte ve starším svitku Denních zpráv, že jeden z jejich autorů, který psával sloupky se zprávami ze společnosti, je nezvěstný. Ostatní kolegové Falcona pověří, aby ho našel. V pátrání mu bude pomáhat Lucius Petronius z aventinského sboru vigilů. Brzy však narazí na případy dalších pohřešovaných osob, vyloženě unesených. Dávno se mělo za to, že říše byla očištěná od pirátů, ale ukazuje se, že řádí znovu. Únosy jsou zdrojem ohromných příjmů a pirátská síť je prakticky neproniknutelná. Navíc tomu, kdo by se jim pokusil činnost narušit, jde o život. Dokáže to Falco? Najde nezvěstného a bude vůbec postižený ještě naživu? Stejně jako u předchozích knih i tady je děj opět plný napětí. Autorka nás seznamuje s životem v půvabném bohatém městě s rušným přístavem, jak s jeho viditelnou tváří, tak i s jeho zločineckým rubem. Falco prožívá další trampoty a útočiště nachází v kruhu své rodinky. A celé vyprávění je jako vždy kořeněno vtipem.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Scandal Takes a Holiday , 2004


více info...

Přidat komentář

hanzmb
31.03.2023 4 z 5

V každém románu z Říma se hovoří o Ostii. Ale je to většinou jen přestupní stanice. V této knize se poprvé někdo Ostii věnuje s plnou parádou. Ty popisy jsem si neskonale užíval. A taky díky nim přivřel oči nad tou zoufalou krimi složkou. To co se děje v poslední čtvrtině knihy se dá popsat snad jen jako dlouhá sinusoida mezi stupiditou a zázrakem.

Noita
12.01.2017 3 z 5

Rozjezd příběhu výborný, závěr vázne. Zvláště scéna na hřbitově je velmi neuspořádaná - několikanásobně předělávaná atmosféra mezi "nic se neděje je to komická scéna" a "smrtelné nebezpečí".
V překladu opět nesouvislé úseky, kdy překladatelka jednou formulací začala, ale jinou dokončila. A ta nešťastná Tibera :(
Celkově slabší díl, ale čte se dobře.


renefer
10.04.2015 4 z 5

Falco jede vyšetřovat zmizení novináře do přímořského letoviska, tak to pojme jako hromadnou rodinnou dovolenou a vyveze celou rodinku k moři. Navíc se objeví jeden z jeho zmizelých příbuzných. Celkem dobré počtení, nijak nevybočuje z řády ostatních dílů.

Pet007
05.10.2014 4 z 5

Kniha se četla dobře, Falco se setká nejen s piráty ale i se svým záhadným strýcem. Ztracený písař je bohužel nalezen mrtev, s tím se však už tak nějak od začátku počítá.

cori
07.07.2014 3 z 5

Falco v srpnu 76 zavítá do Ostie, kde pátrá po zmizelém novináři a jeho parťák Petronius utužuje vztahy mezi římskými vigily, kteří mají v Ostii odloučené pracoviště, a místní partou stavbařů. Záhy se však vyrojí zkazky o pirátech, kteří sice oficiálně neexistují, ale přesto prý unášejí lodě a lidi. Za Marcem přijede matka, sestry i Heleniny bratři a dokonce otec i strýček, který není na holky. Falco se musí vypořádat s piráty, což však nebude snadné, jelikož neumí plavat. Příjemná oddechovka, v níž čtenář navštíví i veřejné latríny a svatyni boha Mithry.
"Aulus Camillus mi řek, že když se bude chystat nějaká akce, tak mám sledovat, jak se připravuješ."
"A co přesně máš sledovat?"
"Jeho prý vždycky udivovalo, když viděl, jak se měníš ze šaška ve vojáka. Říkal: Když se jeho oči přestanou usmívat, tak se můžeš cítit v bezpečí."