Bronzové stíny
kniha od: Lindsey Davis
KoupitKoupit eknihu
Řím v roce 71 po Kr. Na příkaz císaře Vespasiana Falco odstraní, nerad a s odporem, rozkládající se mrtvolu. Spiknutí proti císaři nebylo dosud plně potlačeno a Falco dostane pověření pátrat po spiklencích a vyjednávat s nimi. Někteří se uchýlili do svých luxusních vil v přepychových letoviscích nebo se sluní na výletních jachtách. Se svým nejlepším přítelem Petroniem a jeho rodinou se Falco vydá do půvabného Neapolského zálivu, naoko na prázdniny. Přitom mu jde nejednou o život nebo aspoň dostane pořádnou nakládačku. Pod Vesuvem se také znovu setká se svou nedosažitelnou láskou Helenou, senátorskou dcerou, a i tento vztah mu přináší další komplikace... Falconova práce neodpovídá přesně tomu, co si představovala jeho matka, když vstoupil do císařských služeb, ač přesvědčením republikán klidné, dobře placené zaměstnání v Paláci, spoustu čistých tóg... Bronzové stíny jsou po Ztraceném stříbru druhá kniha z falconovské série Lindsey Davisové....celý text
https://www.databazeknih.cz/images_books/50_/5019/bronzove-stiny-5019.jpg 4.458Série | Marcus Didius Falco 2. |
Žánr | Literatura světová, Detektivky |
Vydáno | 2002, BB art |
Orig. název | Shadows in Bronze, 1990 |
více informací... |
Komentáře (10)
Kniha Bronzové stíny

Tak tento díl byl o fous slabší než první a třetí. Zejména taky proto, že jsem se ztrácela ve jménech postav a míst. (Hodně jsem se ale nasmála, jak mu Helena při jedné situaci-nechci ptozrazovat- odpověděla, že si to zasloužil :-) )

Vynikající detektivky ze starověkého Říma. Je znát, že autorka má tuto dobu důkladně nastudovanou, nejde jen o reálné osoby a události, ale dobře popisuje i jak římané žili a co jedli. Poznáte svět chudinských čtvrtí, činžáky bez vody a kanalizace a římský proletariát. Detektiv Falco mi připomíná Phila Marlowa, ale je mnohem vtipnější.

Další díl se určitě vyrovná tomu prvnímu, Falcon coby informátor císaře vystopuje účastníky vzpoury proti Vespasiánovi a zachrání pro Řím dodávku obilí z Egypta.

Druhý díl série. Začíná 11 dní po událostech, kterými končil první díl. Velká pozornost je věnována vztahu Falcona s Helenou. Řeší, jestli by spolu navzdory společenskému rozdílu mohli žít. Vtipný je jejich prázdninový pobyt v Neapolském zálivu - v Herculaneu a Pompejích - 8 let před jejich zkázou. Falco mimo jiné pracuje i jako učitel hry na kitharu. Zábavné oddechové čtivo.

Marcus Didius Falco, jako vždy přepracovaný informátor císaře Vespasiána pátrá, čmuchá, cestuje a jde po vrahovi. Někdy, se přiznám, jsem se v příběhu ztrácela a chtěla jsem to, co nejdříve dočíst.
Štítky
historické detektivky starověký Řím
Autor a jeho další knihy
- Nepřítel v domě 2017
- Ztracené stříbro 2002