Devátá oběť

Devátá oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456515/bmid_devata-obet-BUe-456515.jpg 4 211 71

Kate Shugaková série

< 2. díl >

Na Aljašku dorazilo jaro. Sníh taje, ptáci zpívají a přírodní rezervace v srdci aljašské divočiny, domov Kate Shugakové, se probouzí k životu. Kate se věnuje jarnímu úklidu a nemá ani ponětí, že v osamělém srubu nedaleko její usedlosti právě jeden muž přišel o rozum a vydává se na vražednou výpravu s puškou v ruce. Když výstřely konečně utichnou, leží ve sněhu devět mrtvých těl. Ale má je všechny na svědomí on? Zpočátku se zdá, že ano, ale pouze do chvíle, kdy rutinní balistika prokáže opak. Devátou oběť totiž zabila úplně jiná zbraň. Kancelář návladního se znovu obrací na svou bývalou vyšetřovatelku Kate Shugakovou, aby se vydala po stopách tajemného střelce, který se skrývá mezi obyvateli rezervace. A podezřelí jsou tentokrát úplně všichni…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Mystery Press
Originální název:

A Fatal Thaw , 1993


více info...

Přidat komentář

playada
18.04.2024 3 z 5

Hezky popsána příroda. Pěkný vztah vyšetřovatelky a psa. Poměrně sympatický vozíčkář Boby. Toť asi klady. Teď zápory. Kate je vykreslená jako bezchybná bytost s ryzím charakterem. Tomu se dá těžko uvěřit. Detektivní zápletka slabá. Napětí nic moc.

Boby17
09.03.2024 5 z 5

Tak dneska dám pět hvězdiček. Příběh se mi moc líbil a všechno v něm pěkně fungovalo. Samozřejmě tím nemyslím vlastní řádění zabijáka, ale to okolo Kate - lidi, vztahy, domorodé tradice i divokou přírodu.


alabra
29.12.2023 4 z 5

Tahle autorka vás přinutí zklidnit se. Vrah je jasný hned na začátku, potom už je to jen pomalu plynoucí život na pozadí probouzející se drsné přírody, lidských osudů oscilujících mezi tradicí a moderním životem, vše je nekomplikované a předem jasné. Pochopila jsem to až při poslechu třetí knihy. Závěrečná část vykreslené přírody povýšila knihu o jednu hvězdu.

katallinka
16.12.2023 3 z 5

První díl mě bavil více. Tento případ byl zajímavý, ale nějak mě nedokázal zaujmout. Moc mě, ale bavilo prostředí. Poslední dobou jsem si oblíbila knížky, které se odehrávají na horách.

85098211
15.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Tento případ, který vyšetřuje (mimo jiné) Kate Shugaková, se mi líbil o celou třídu víc, než ten předchozí. Má totiž spád hned od začátku a i když později už tak akční a napínavý není, vůbec mi to nevadilo a kniha je - aspoň podle mého názoru - stále hodně dobrá až do konce. Kromě toho je, pokud jde o atmosféru, naprosto dokonalá! ;-) Všude leží hromady sněhu, do toho vrah, který víceméně náhodně postřílí devět lidí a pokusí se zabít i Kate - ta se ale nedá a přežije... Co si tedy víc přát? ;-) Po určité době je ovšem jasné, že poslední, devátou, oběť má na svědomí někdo jiný. A nyní nezbývá, než vypátrat, kdo je oním tajemným pachatelem...
No a na závěr už nemám co dodat, knihu hodnotím plným počtem a těším se, až se zase na Aljašku spolu se sympatickou Kate Shugakovou vrátím ;-).

Honey19
13.12.2023 3 z 5

První díl se mi líbil více, do tohohle dílu jsem se nějak nemohla začíst, celkově mě příběh moc neuchvátil, měla jsem pocit, že při čtení spíše kloužu po povrchu. Nicméně dávám tomu šanci a chystám se na třetí díl.

ANDY28
31.10.2023 5 z 5

Úžasné!!! Chodit s otevřenýma očima je práce na plný úvazek.

dlabikk
24.10.2023 4 z 5

Další skvělé čtení z Aljašky. Ač nemám ráda sníh a zimu, tak Aljaška mne nesmírně láká, nevím proč. Kniha není nijak dlouhá a tak děj rychle utíká. Líbí se mi popisy místní kultury a přírody. Na další díl se určitě těším :o)

Niu
31.07.2023 3 z 5

Za mne odpočinková detektivka. Líbí se mi humor, jaký je použitý mezi postavami. Čemu trochu nerozumím, jsou ty popisované akce - kde se postavy zrovna nacházejí a co zrovna dělají, nebo oč se snaží. Je to takové abstraktní a nedaří se mi to představit si. Obluda je pořád super, ale přece jen je těch žlutých pohledů a žlutých očí místy až moc. Ten vztah mezi Kate, Jackem a Bobbym trochu nechápu, ale asi nějaký úhelník tam bude. Nic jsem od toho nečekala, tak to celkem šlo.

alca-212
29.07.2023 4 z 5

První díl ve mně zanechal takový rozpačitý dojem, ale jsem ráda, že jsem detektivkám z Aljašky dala ještě šanci. Tento druhý byl o dost lepší a věřím, že ty další ho ještě trumfnou :-).

Timkim
27.07.2023 5 z 5

Tak takovýto rozjezd má málokterá kniha. Až jsem tomu nechtěl věřit. Na audio jsem narazil zcela náhodou a určitě nelituji. Výtečně popsán život na Aljašce včetně zvyků. Děj knihy je výtečně stupňovaný a nenechává hluchá místa. Co se mi líbilo, že Kate je prostě svá. Závěr jsem tedy čekal jiný a netipl bych, jak to nakonec dopadlo. Spokojenost a velice solidních 90%.

Johana
11.07.2023 5 z 5

Detektivka jako dort. Pěkně nazdobený sněhovými závějemi z Aljašky.

Miluji to. Paní spisovatelka Dana Stabenow se mi strefila do vkusu, takové příběhy mám ráda a nevadí mi, že krimi zápletka je trochu jednoduchá a spoustu času trávíme pozorováním každodenního žití na Severu.
Ale pozor- závěr knihy vlastně vůbec jednoduchý není a my se stáváme souputníky tanečníků dávných tanců s mrtvými a dostáváme příležitost hluboce respektovat hlas přírody, s nožem proti polární záři ve vlastních prstech... Stačí se s hlavní hrdinkou trochu zasnít.

Jedná se o druhý díl série Kate Shudaková, za mne o dost lepší dílu prvního, který se mi líbil také. Chci dodat, že k této sérii mne přivedla videa vynikající booktuberky, paní Babičky z knižního YT kanálu Knihánkov. Děkuji krásně.

čef
24.04.2023 5 z 5

Začíná to masakrem provedeným šílencem, ve kterém se nějaká ta jiná vraždička dá dobře skrýt. A tak si někdo stačil při tom vyřídit staré šrámy. Další výborná detektivka z Aljašky, kde si naše Kate se svou fenou Obludou opět dobře zapátrá a zažije i přírodní katastrofu. Velmi dobrá sonda do prostředí Aleutů, kteří si ještě žijí ve své rezervaci poměrně klidně. Až na ty vraždy, že.

Aleen
03.03.2023 5 z 5

Opět pěkný spád. I když nevím, zda u knihy, která začíná smrtí devíti lidí, je vhodné psát "pěkný". Kate vše vyšetřuje, hezký to odsýpá. Trochu větší prostor dostala kultura Aleutů, původních Aljaščanů, což mi neskutečně sedlo. Od detektivky bych nečekala takový duchovní náboj...Když jsem četla o obřadu, při kterém se loučili s mrtvými, ale zároveň oslavovali jejich životy, byla jsem nějaká roztěkaná a neklidná. A tahle pasáž mi naprosto nečekaně pomohla se zklidnit. Pak se řekne obyčejná detektivka. To je TAK hezká a poetická detektivka, že naprosto nechápu, jak mohla uniknout širšímu čtenářskému zájmu!

Pasadenka
14.01.2023 3 z 5

Druhý díl je o poznání nudnější, nebo spíš opadnul ten wau efekt z hezkých kulis. Kate je zde akčnější a začíná se chovat jako nezničitelná super žena, která se všemu vysmívá, protože ona ví své. Bavilo mě to. Je to takové nenáročné čtení, u kterého se čtenář dozví něco víc o Aljašce. :)

renefer
07.11.2022 5 z 5

Tahle spisovatelka se mi moc líbí. Dokáže vykreslit celou plejádu různých postav, zajímavou zápletku a přístup Kate k vyšetřování je zcela neortodoxní.

Vesmich
05.11.2022 5 z 5

První setkání s Kate mě extra neoslovilo, zajímavé na něm bylo jen to, že je to vlastně dost stará kniha a popisuje reálie z doby ještě starší. Takže jsem to zkusila podruhé a vida! Je mi najednou jasné, co má na tom svém psu! Mordy byly také napínavé a ponor do života rezervace mi tentokrát seděl! Takže napodruhé mě to chytlo a těším se, co bude dál!

Kyri
10.10.2022 3 z 5

Vzhledem k tomu, že je to druhá kniha od této autorky, tak už jsem věděla o Aljašce všechno, co šlo. U prvního dílu serie to byl hlavní důvod, proč se mi líbil. Teď už zůstala jen slabší detektivka a nesmyslně polidštěný pes. Pořád je zajímavá sociální sonda o tom, jak místní vidí život a věci kolem sebe.

salexice
07.10.2022 4 z 5

Přiznávám, hrdinku Kate Shugakovou a Obludu jsem si upřímně oblíbila. Obě jsou takové syrové, opravdové, samostatné. Přesně se mi tak hodí na Aljašku. O té jsem se díky přečtení celé série dozvěděla za pár knih více než za svůj dosavadní život. Zkrátka tahle kniha mě bavila moc a není od autorky poslední.

ddkk
07.10.2022 4 z 5

Nečetla jsem první díl série se svéráznou a soběstačnou Kate Shugakovou a její Obludou, netušila jsem do čeho jdu. A tak jsem se náhle ocitla na jarní Aljašce mezi jejími drsnými obyvateli a se šíleným střelcem...

Nebylo to špatné, i když příběh sám není příliš komplikovaný a není ani moc napínavý. Přesto to bylo zajímavé a docela příjemné čtení (až na ty vraždy, že). Aljaška, Kate i Obluda mě zaujaly, a tak trochu přihodím a dám za čtyři.