Dej mi ty prachy

Dej mi ty prachy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331190/bmid_dej-mi-ty-prachy-Nzk-331190.jpg 3 40 6

Velkoměsto, láska, zločin, umění i smrt. V románu Dej mi ty prachy Iva Pekárková skloubila hlubokou znalost New Yorku a jeho obyvatel s dramatickým vypravěčským uměním, básnickými popisy míst i situací a legračními scénkami. Kniha koncipovaná jako milostný dopis městu New York od řidičky žlutých taxíků (kterou Pekárková skutečně sedm let dělala) je napsaná s naprostou precizností a úctou ke geniu loci: každé ze dvou tisíc newyorských nároží je vylíčené tak, jaké skutečně bylo, když ho autorka viděla na vlastní oči. To platí i o všech newyorských čtvrtích, i těch, do kterých nikdy nebylo radno chodit, natož v nich pobývat. I když je to román, stalo se Dej mi ty prachy předmětem studia mnohých sociologů, spisovatelů a vědců, kteří se zajímají o New York a řidiče newyorských žlutých taxíků.... celý text

Přidat komentář

Slávka 1970
17.11.2023 2 z 5

Knihu jsem si koupila na autogramiádě jiné knihy Ivy Pekárkové....bohužel, pro mne je kniha zklamáním.

Mánička178
22.08.2023 4 z 5

Kniha zavede čtenáře do prostředí New Yorku, a sice do prostředí "nižší" společenské vrstvy - do světa nelegálních migrantů, nebezpečných čtvrtí. Vývoj příběhu mě překvapil, téma není z těch mých milých, ale opravdu moc mě bavil jazyk Ivy Pekárkové (ač přisprostlý - jednoduše odrážel mluvu prostředí, ve kterém se příběh odehrává). Proto si od autorky určitě ještě něco přečtu :)


peeetta
14.11.2019

Děj knihy má spád. Přibližuje situaci přistěhovalců v New Yorku a jejich práci pro taxi službu.

Andyhana
08.01.2019 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Že není NY v reálu tak nablískaný jako na pohlednicích Manhattanu jsem poznala při jeho návštěvě před 20 lety. Má ale úžasnou tepající atmosféru, kterou jsem nikde na světě již nezažila. Autorka ho vylíčila jako pěkně nebezpečné místo plné kriminality. Kniha se mi vcelku líbila, jen ten závěr byl jakoby si autorka uvědomila, že už musí končit, tak honem honem - ze skoro smrti při řízení najednou střih a hlavní hrdinka má zčistajasna vážný vztah a opouští NY. Ještě bych autorce vytkla pojmy "packa" a "prdel", které se několikrát objevily, mnohem sympatičtější by bylo ruka a zadek.

orinka3
30.09.2017 2 z 5

Ne a ne se začíst. Pro mě příliš mozaikovité, postrádám ucelený příběh.

Skip
04.04.2012 4 z 5

I když sem tam zalétla autorka k jakýmsi téměř surrealistickým představám, kterým jsem jen těžko rozuměl, tak musím říct, že se mi kniha dost líbila. Její pohled na New York hodně odspoda má své kouzlo, ale jen na papíře, nechtěl bych to zažít. A to taxikaření je hodně tvrdý chleba, alespoň v NYC.

Kniha Dej mi ty prachy je v

Přečtených63x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst10x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x