Rosamunda

Rosamunda https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148652/rosamunda-148652.jpg 4 71 7

Dědictví Friarsgate série

1. díl >

Pohledná dívka Rosamunda je dědička venkovského panství Friarsgate. Osiřela ve věku tří let, kdy jí zemřeli rodiče i bratr. Za jejího poručníka je určen strýc Henry, nejbližší mužský příbuzný. Ten ve své hrabivosti touží získat panství pro sebe a svou rodinu, a proto Rosamundu provdá za svého pětiletého syna, který však zanedlouho zemře. Ze strachu, aby si Rosamunda nevzala někoho cizího, ji strýc znovu provdá, tentokrát za starého příbuzného své manželky Hugha Cabota, o němž předpokládá, že bude hájit jeho zájmy - a že bude žít jen tak dlouho, aby Henry dokázal zplodit dalšího syna. Trochu se však přepočítá: starý Hugh si Rosamundu zamiluje a naučí ji všemu, co je třeba k vedení hospodářství a především z ní vychová samostatnou a nezávislou mladou ženu. Když ucítí, že přichází jeho chvíle, sepíše poslední vůli, v níž svěří Rosamundu do péče samotnému anglickému králi Jindřichu VII., aby tak překazil plány Henryho.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Rosamund , 2001


více info...

Přidat komentář

scarletblue
19.01.2021 5 z 5

Příběh se mi moc líbil. Nemám co vytknout. Těším se na další díl. Všimla jsem si jedné historické nepřesnosti, mohlo jich být i více, ale až tak se v historii Anglie nevyznám a to to, že Markéta se nikdy nestala manželkou Jaspera Tudora. Byla vdaná za jeho bratra Edmund Tudor. Říká se, že Jaspera milovala a že možná byl i skutečným otcem Jindřicha (dost možná pouze fáma). Klidně může jít o chybu neznalé překladatelky, protože pochybuji, že by si autorka neověřila historické reálie.
Jinak příjemné čtení. Nemohla jsem se odtrhnout.

lentolog
28.08.2020 odpad!

Jediná kniha žánru, ktorú som si prečítal (hneď trikrát, keďže to bola prvá kniha, ktorú som niekedy v roku 2003 redigoval pre slovenský Ikar). Bolo to až dojemne zábavné: úzka slovná zásoba, opakovanie formulácií (,jej jantárové vlasy´), schéma, banality...


sheylka
16.08.2017 4 z 5

Můj pravidelný únik od reality, když už je na mě všech těch rozkrájených lidí v igelitových pytlících, stalkerů a bubáků moc. Jednou jsem si objednala asi pět knížek od téhle autorky, bohužel až po přečtení poslední strany téhle knihy jsem zjistila, že má pokračování... Ale ono se asi nic nestalo, domyslím si, jak to dopadlo. :D Není tomu co vytknout, zatím se mi líbily všechny její knihy. :)

renefer
23.03.2017 5 z 5

Nejlepší knížka od BS, co jsem zatím četla. Historická romance z doby dospívání Jindřicha VIII. Tudora, člověk se dozví něco z historie a ještě se pobaví, určitě se pustím do pokračování, protože pro Skoty mám slabost.

moudivlacek
10.09.2015 4 z 5

Byla jsem mile překvapena touto knížkou, je to příběh malé holčičky, která doroste v krásnou ženu a silnou osobnost, i když to v životě nemá lehké, přesto vždy u ní jsou lidé, kteří ji milují a pomáhají a ona zas miluje je. Už se moc těším na druhý díl této série.
Rosamunda určitě není bezduchá loutka, jak to bývalo u dívek té doby.

libunice
25.07.2012

Mám ráda historycké romány a tato knížka mě "dostala" - krásně napsaná a těžko se od ní odchází, dokud není přečtená. Těším se, až si přečtu pokračování "Ty jediný", "Philipa" a "Poslední dědička", jen co budou někde k sehnání!

Melodie
20.06.2012 5 z 5

Rosamunda byla má první kniha kterou jsem přečetla. A díky ní čtu neustále, je skvěle napsaná a jde v ní hlavně o čistou lásku než hromadu sexu jako je ve většině knih této spisovatelky.