Dědeček

Dědeček https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97553/bmid_dedecek-8D9-97553.jpg 3 27 14

Zahořklý komunistický dědeček Pavel Pavlík zdědí po bratranci v Americe dolary a nádherný kabriolet Cadillac. V něm najde kazetu, kde mu bratranec vysvětluje, proč odkázal tento vůz právě jemu třídnímu nepříteli. Dědeček už nemá řidičský průkaz a tak do kabrioletu chodí číst své Rudé právo, otravuje své okolí a vlastně i sám sebe svoji nesnášenlivostí. Bydlí sám se svým kocourem Iljičem, který při slově buržoust dostává záchvat a syčí na všechny a na všechno. Jediného, koho ze své rodiny Pavel Pavlík uznává, je jeho vnuk Libor, protože má stejně odtažitý postoj ke kapitalismu a spotřebnímu způsobu života. Libor chodí po večerech do klubu Díra, opět potká svého osobitého kamaráda, ošklivého zlodějíčka Šklíbu, kterého právě propustili z vězení. Dcera dědečka Pavlíka se s manželem dostává do finančních potíží. Navštíví svého otce, s kterým má z minulosti nevyřešený konflikt s tragickým následkem. Pohádají se a otec ji odmítne pomoc. Následně dědovi Pavlíkovi zjistí zákeřnou chorobu. Rozhodne se, že chce ještě navštívit místa, kde žil v mládí a usmířit se s dcerou. Vydá se na cestu v zděděném kabrioletu spolu s Liborem, Šklíbou, Kleopatrou a kocourem Iljičem. Cesta je dobrodružná až bizardní. Přijíždí do podivné vesnice Hulínov, kde se ubytují v starodávném hostinci. Všichni tam kouří trávu a i oni si zavdají. Ale nebyla to lecjaká tráva a naši hrdinové prožívají každý zvlášť neuvěřitelná dobrodružství.... celý text

Přidat komentář

Nymfadora.T.
30.09.2022 2 z 5

Začátek dobrý, ale pak jsem se knihou prokousávala a měla jsem problém ji dočíst. Po předešlé knize pro mě zklamání.

Hakl54
23.10.2020 4 z 5

Moje první kniha od autora. Zajímavý humor o vážných věcech. Hulínov mě moc nebavil, i když tam bylo hodně moudra.


zdenaR
06.08.2019 4 z 5

Velmi příjemné a vtipné čtení na léto - skvěle jsem se bavila i u kapitol z Hulínova - vtipná nadsázka, která až příliš evokovala skutečnost, se dle mého názoru autorovi opravdu povedla.
I mně schází na obálce Che Guevara na kapotě kabrioletu...
Tak, pane Jareši, kdy nás překvapíte další knihou - už se těším :-)))

Miruš
06.09.2018 2 z 5

Ostatní knihY autora se mi moc líbily, ale tuhle jsem nedočetla, bohužel. Nechám si konec povyprávět svým nejlepším kamarádem.

Hana62
07.05.2018 1 z 5

Nic moc. Od Jareše jsem četla rozhodně lepší... Ani ten humor mě neoslovil. Škoda, čekala jsem víc.

Endy17
05.10.2017 3 z 5

Lehké, nenáročné a úsměvné čtení, místy jsem se zasmál nahlas. Ale jde také o jednoznačně nejslabší autorovo dílo, ke kterému se není třeba vracet.

Jaruš7
21.07.2017 5 z 5

Moje zatím šestá ze sedmi a můj obdiv narostl o rozměr mimořádně trefného humoru, (kdyby mě slyšela moje babička tak ta její slova "Zase bereš jméno boží nadarmo", by měla opět váhu).
Ten báječný idol revolty CheG. na kapotě neskutečně CHYBÍ.
Pro dokonalost - vlepení portrétu je řešením.
Kniha je koktejl dnešní doby, nehlazený, nečesaný, s odérem lehké drogy, ale i o odvaze názoru selského rozumu verzus svět, i výpověď osudů z rodinné kroniky.
Dnes v den V. - přání - další tituly na pultech je snad neskromné, ale určitě intenzivně očekávané, neboť proč ne, další extrajízdu, když se předchozí vydařily.

Nestorkea
13.01.2017 3 z 5

Ze začátku se mi knížka moc líbila, ale jednotlivé čtvrtě v Hulínově mě moc nezaujaly. Styl humoru je podle mého gusta. Za mě lepší průměr, 3,5 hvězdy :-)

Aleh
12.01.2017 4 z 5

Dědeček je vyprávění o veselých, ale mnohdy i o vážných věcech. Je o konfrontaci dnešní doby s dobou minulou. Autor často používá nadsázku a nadhled. Postavy působí věrohodně a věrně odrážejí svůj postoj k té či oné době. Možná, že některým z nás dědeček Pavlík připomíná někoho z našeho okolí...

Šánka
01.12.2016 4 z 5

Docela příjemné překvapení. Autora jsem neznala, ale určitě to napravím a přečtu si od něj ještě něco novějšího, jeho styl psaní mně sedí a baví. Bylo to vtipné, mockrát jsem se smála nahlas. Psané s nadsázkou, ale i hodně realistické. Na druhé straně je zde krásně nastavené zrcadlo dnešní porevoluční společnosti, a není to jen veselé koukání, ty postavy jsou někdy až příliš opravdové. Dobré čtení.

niknikita
08.11.2016 5 z 5

Tak tentokrát to byl opravdový úlet, ale na to jsem byla předem připravená panem autorem. Dědeček je prostě jedním slovem na zabití a babky s taškama na kolečkách varováním pro všechny zralé a zralejší dámy.Příběhy jednotlivých postaviček se na sebe postupně nabalují, aby ve finále skončily v Hulínově a přilehlých čtvrtích, kam bych já osobně nerada zabloudila ani omylem. Celá kniha je plná bezvadného vtipu a nadsázek, takže jasná oddechovka. Jenom mi schází na obálce ten Che Guevara na kapotě kabrioletu...

LejcaS
09.03.2015 5 z 5

Děj knihy místy humorný, kdy člověk smíchy doslova vyprskne, místy neskutečně mrazivý. Zaznamenávájící životní cestu svérázného pana Pavlíka, zarytého komunisty, věčně neurvalého a zlomyslného důchodce, k poznání sebe samého a k usmíření se se svou dcerou a celým světem. Na jeho cestě ho vyprovází synovec Libor, prostitutka Kleopatra, zlodějíček Šklíba a kocour Iljič. Společně i každá postava zvlášť, zažvají nejrůznější dobrodružství, obyčejné i absurdní, pojaté s humorem i citem. Celý příběh je protkaný krátkými povídky, které celistvost příběhu nikterak nerozbíjí.

Lilith1
28.11.2014 4 z 5

Zajímavě pojatá kniha, chvíle reality, prolínají věci snové a nereálné. Kromě hlavních postav zakomponovaný třeba minipříběh bankovky, ale natolik přirozeně, že to nenarušuje děj. Personifikace je v tomto příběhu hojně využita a musím říct, že jsem se s tím zatím v takovémto pojetí nesetkala. Hlavní linii děje protínají pestré odbočky. Co se postav týče, je každá z nich hodně zajímavá a i nesympaťák dokáže vzbudit vlnu sympatií. Je to velmi zvláštní román, ale poměrně čtivě napsaný.

kika 13
07.11.2012 4 z 5

Jednotlivé kapitoly knížky mají své názvy a na sebe volně navazují.