Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“

Dcery dvouhlavého draka: Příběh „ženy pro útěchu“ https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523050/bmid_dcery-dvouhlaveho-draka-pribeh-zeny-650c9f4eca90b.jpg 5 389 87

Drak série

1. díl >

Dvaadvacetiletá Američanka Anna Carlsonová se vydává do Koreje, aby našla svoji biologickou matku. Když se dozví o její smrti, zdá se, že pátrání je u konce – dokud jí neznámá žena nepředá balíček se starožitným hřebenem. Anna pak začne odhalovat příběh statisíců korejských žen, které byly za války nuceny sloužit japonským vojákům jako „ženy pro útěchu“. A postupně zjišťuje, že se získala dědictví, jehož význam přesahuje její nejdivočejší představy.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Daughters of the Dragon: A Comfort Woman's Story , 2016


více info...

Přidat komentář

Safrika
06.04.2024 3 z 5

Pribeh se mi libil a byl mi doporucovan, ale ze bych mu dala 5, to za me ne. Jsem rada, ze jsem se dozvedela zase neco noveho (hrozneho a nepredstavitelneho) a jsem zvedava na dalsi dil.

vikaa
05.04.2024 5 z 5

Pět hvězdiček z pěti moc často nedávám, ale tato kniha si výjimečné ohodnocení plně zaslouží. O Koreji jsem toho moc nevěděla, mimo to, že tam byla občanská válka a jedna její část byla socialistická a ta druhá, zlá (dle mínění naší tehdejší vládní garnitury) kapitalistická. Byla jsem šokována tím, co se v Koreji dělo během okupace za druhé světové války. Dívky "pro útěchu" byly verbovány z celé země pod falešnou záminkou práce v továrně na boty. Měly jen dvě možnosti - buď se podvolit svému nepříteli anebo zemřít. Často to byly pouhé děti, které byly poprvé odtrženy od původní rodiny a musely se vypořádat s tím, s čím se vypořádat nedalo. Z hlediska historie se o tomto sexuálním zneužívání a ponižování korejských dívek moc nemluví. Japonci se snaží tuto skutečnost bagatelizovat a Korejci se na ni snaží zapomenout. Svůj příběh "ženy pro útěchu" vypráví babička své vnučce, která byla jako miminko adoptovaná do USA a vypravila se hledat do Koreje své kořeny. Babička vypráví celý svůj život a nic nepřikrašluje. Navíc důležitou roli v celém příběhu hraje hřeben s dvouhlavým drakem, který se dědí v rodině z generace na generaci, od matky k dceři...
Přes velmi těžký námět a surové líčení válečné i poválečné historie v Koreji je kniha velmi čtivá a rozhodně ji doporučuji nejen těm, co se zajímají o historii druhé světové války a poválečné uspořádání světa.


Květ
18.02.2024 4 z 5

Historická fikce, která se dotýká okupace Koreje za druhé světové války. Autora k napsání knihy inspirovala jeho adoptivní dcera.
Z obálky: "Každou středu v poledne přichází skupina starých žen protestovat k japonskému vyslanectví v Soulu a dožaduje se omluvy od japonské vlády. Jsou to poslední z armády "žen pro útěchu," žen, které japonská armáda znásilňovala a mučila jako sexuální otrokyně během druhé světové války.
Kniha je čtivá, ale obsah je těžký, nevstřebává se to lehce.

Mišulka331996
16.01.2024 5 z 5

Tak tohle bylo neskutečné. Upřímně mě osobně bavily obě časové linky. U historické jsem nedýchala u současné jsem si moc přála, aby konec dopadl tak, jak dopadl. Na konci jsem neudržela slzy. Neskutečný příběh a u některých scén mi bylo jako ženě opravdu zle, jak někdo může být takové monstrum. Rozhodně jdu otevřít Dračí královnu a těším se na snad i další díl.

zazvorka
03.01.2024 5 z 5

Poutavý román. Přítomnost se v něm potkává s minulostí, přičemž současný příběh tvoří jen kulisy tomu historickému. Čtivé a poučné, dobře napsáno. Jsem ráda, že jsem v knihovně na knížku narazila, mrknu i na druhý díl.

pakoshka
25.12.2023 3 z 5

Bavilo/nebavilo. Příběh žen pro útěchu během války jsem hltala, story že současnosti přetrpěla.

deauville
19.12.2023 5 z 5

Moc se mi líbilo, přečetla jsem jedním dechem. Ne tak dávná, zato smutná, historie, která nám asi není moc známá. Lehce mystická nadstavba dokázala příběh pozvednout o několik úrovní, byť je podle autora smyšlená. I styl vyprávění se mi líbil, což u amerických autorů nebývá poslední dobou úplně zvykem...

Vampucha
23.11.2023 5 z 5

Je to silné a velmi smutné vyprávění, které se zakládá na skutečných událostech, které se staly v Koreji. Nebudu tvrdit, že jsem něco o historii Koreje věděla, nejednou jsem googlila, abych měla k příběhu v knize více souvislostí.

Příběh sledujeme ve dvou časových liniích, ale ta z minulosti samozřejmě převládá. Kniha začíná v současnosti, kdy Anna přijede do Koreje, kde hledá svou biologickou matku, která ji dala k adopci a Anna žila celý život v Americe. V adopčním centru, kde by se s matkou měla setkat, ji osloví cizí žena a poprosí Annu o schůzku. Ta po velkém váhání nakonec souhlasí a dostane smutný a dojemný životní příběh od cizí ženy, která zažila japonskou okupaci, druhou světovou válku a rozdělení Koreje.

Byť tato kniha není žádný zvrácený thriller, troufám si říct, že není pro slabé povahy. Minimálně část japonské okupace. Jistě ani vám nic neřekne pojem “ženy pro útěchu. Ale určitě tušíte, že to není nic hezkého. A tušíte správně. To co dívky a ženy musely zažít, jak se k nim japonci chovali a potom vlastně i samotní korejci, i nu není to veselé čtení. Místy opravdu hodně drsné.
Vyprávění staré ženy se postupně posouvá a jsme svědky vzniku Severní a Jižní Koreje. Její život nebyl nikdy lehký, čelila mnoha důležitým rozhodnutím. Byť je to příběh z části smyšlený, věřím že podobných skutečných příběhů bude mnoho, jen se o nich lidé bojí z pochopitelných důvodů mluvit.
Závěr knihy měl i trochu dojemný moment, asi aby se vyvážil všechny ty hrůzy. Ale v hlavě mi zůstává právě to zlé a špatné, co se dělo ať už ta okupace nebo později po druhé světové válce.

keny
20.11.2023

Asi to bude zajímavá kniha, já jsem, bohužel, dala jen asi 70 stran. Pak už to bylo pro moji psychiku moc. Prostě tato témata nedávám

Calinda
27.10.2023 4 z 5

Čtivá kniha o smutných věcech, které člověku připomínají, to co už ví, ale občas se na to zapomene - že život není fér. Tento typ knih nevyhledávám, tady jsem udělala výjimku, neboť je kniha z prostředí Asie, a to mám zase ráda. Dějová linka z historie je zajímavější a samozřejmě podstatnější, proto 4 hvězdy. Není to nic, co bych si přečetla znovu, ale za doporučení určitě stojí.

kopretina100
03.09.2023 5 z 5

Není to první a určitě ani poslední kniha, kterou četla z prostředí Asie. Je to fikce na základě historických události a prolínají je v ní dvě linky: historie a současnost. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a určitě doporučuji. Je to silný příběh. Jsem žena a i když nejsem nejmladší, tak jsem musela po přečtení určité pasáže knihu na den odložit. Těším se na další knihy od autora.

Lizard
29.08.2023 3 z 5

Z této knihy mám velmi smíšené pocity. Po dlouhé době nedokážu zhodnotit její líbivost.
Co se týče samotného děje, tak ten považuji za zajímavý. Především pak tu část, která zachycuje krutou historii Koreji. Tato část pro mě byla občas náročnější na čtení (z hlediska vnímání oné krutosti). Druhá část s přesahem do současnosti mě moc nebavila, její hlavní hrdinka na mě působila lehce naivně a chvílemi mi vadila. Něco mi v jejím příběhu ještě chybělo
Ačkoliv tuto knihu nedokážu zařadit mezi mé doporučované knihy, za přečtení asi stojí a své čtenáře si zajisté najde.

tereza6169
08.08.2023 5 z 5

Pro mě je knížka připomínkou toho, že i mimo Evropu se v minulém století, a především během 2. světové války děla zvěrstva. Vypráví prostřednictvím hlavní postavy příběh tisíců žen, potažmo celého národa a přibližuje poutavou románovou formou geopolitické změny, ke kterým od 50. let docházelo na Korejském poloostrově. Co mě osobně dostalo, je to, jak se styl vyprávění průběžně měnil s věkem hlavní postavy, a to od naivního dětského tónu, až po bolestné vyprávění staré paní v současnosti.

Evda
07.08.2023 4 z 5

Linka ze současnosti mě moc nebavila, ta mi přišla až moc - proto jen 4 hvězdičky. Do knihy jsem se začetla až s vyprávěním paní Hong. Její pasáže jsem četla jedním dechem.
Opět jsem se dozvěděla něco nového a jasně - jak je napsáno v komentáři pode mnou, válka je plná silných a krutých příběhů, já jsem byla ale až přesycena těmi z Osvětimi, takže tenhle korejský příběh mě vtáhl.
Ke knize se jednou rada vrátím.

Mishi
19.07.2023 3 z 5

Bohužel se nemůžu přidat k vlně nadšení, která dle komentářů níže nad knihou vládne.
Ano, je to silný příběh o krutém období historie. Ale takových příběhů byla druhá světová válka plná.
Nějak mě kniha nedokázala vtáhnout, nebyla jsem v napjatém očekávání, jak to s Čehi dopadne. Nečetlo se to špatně, ale něco tomu prostě pro mě chybělo.

Eva745
14.06.2023 5 z 5

Krásná kniha. Naprosto souhlasím s komentářem Allii, přesně vystihuje moje názory na tuto knihu.

Tano
05.06.2023 5 z 5

Obvykle jsem čtenář scifi, fantasy a starší historie (od stědověku dozadu), nicméně člověk si občas musí rozšířit obzory že? Knihu jsem měla půjčenou doma již nějakou chvilku, bylo mi jasné, že na ni musí přijít vhodná nálada, aby se s příběhem člověk vyrovnal. Nálada přišla a knihu jsem schroustla za jeden den, to se mi u knihy přes 300 stran už dlouho nestalo.
U přechodů mezi historickým vyprávněním a návraty do současnosti mívám obvykle problém, mám pocit, že se mi někdo snaží přetrhnout historickou linku, ale tentokrát jsem tento problém překvapivě neměla. Ačkoli Anna o své rodné zemi nic moc netuší, návrat do současnosti je v knize jaksi plynulý a člověka z vyprávění nevytrhne.
Korejské i další ženy musely přežít hrozivé věci a ještě zvládly žít dál, obdivuhodná síla.
Určitě se těším na druhý díl a případně na další knihy od Williama Andrewse.

Potolu
04.06.2023 5 z 5

Knihu jsem si půjčovala především kvůli příběhu - myslela jsem si, že jde hlavně o příběh nedobrovolné ženy pro útěchu, ale to, že se bude rozebírat historie Koreje, tak to mě mile překvapilo. I to, jakým jemným způsobem je vyprávěný! Jakože tak nenápadně a přitom zajímavě... Doporučuji! A těším se na druhou knihu... :-)

Edda18
21.05.2023 5 z 5

nádhera

Blanka29
21.05.2023 5 z 5

Nahled do historie jedne neobycejne zeme, ktera to nemela vubec lehke a stale nema. Pribeh vypravi o o divce, ktera chtela poznat svou skutecnou rodinu a tim se rozviji neskutecny a nelehky zivotni pribeh jeji babicky.....Stoji na precteni