Dračí královna

Dračí královna https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512911/bmid_draci-kralovna-Gkq-512911.jpg 4 76 27

Drak série

< 2. díl

Výjimečný příběh osiřelé dívky, která se stala nejmocnější korejskou královnou. Napětí na Korejském poloostrově roste a americký diplomat Nate Simon míří do Soulu, aby zhodnotil politickou situaci. Musí také zjistit, proč někdo prezidentovi poslal starobylý hřeben s dvouhlavým drakem. Nate sice zná korejský jazyk a kulturu, ale o pohnuté historii země ví jen málo. To změní setkání s asistentkou Annou Carlsonovou, která mu představí osudy poslední korejské královny Min. Strhující příběh z druhé půlky 19. století vypráví o statečné ženě, která zůstává legendou ještě dlouho po své smrti.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Dragon Queen , 2018


více info...

Přidat komentář

irskádívka
21.02.2024 3 z 5

Kniha má dvě časové linie, současnou a historickou. Současná je vysloveně rušivá a v knize mi překážela. Historickou linii vypráví autor v ich- formě a jaksi...nic moc.
Historie Koreje je zajímavá, já jsem o ní příliš nevěděla a bylo objevné zjišťovat, jak dnešní rozvinutá Jižní Korea byla kdysi uzavřená, zpátečnická, konzervativní, jak vůbec vzniklo rozdělení na Severní a Jižní. Ale kniha ani osud královny mě nestrhl, více nezasáhl. Autor našel skvělé a zajímavé téma, o kterém píše dost průměrným způsobem.

monushka
17.01.2024 5 z 5

Stejně skvělé jako autorova předchozí kniha! Čte se sama a má co nabídnout.


katerina28349
30.12.2023 5 z 5

Historická linka knížky se mi moc líbila, současná byla pro mě jen doplnující a nevírazná. Příběh vypráví o tom kdo byla Dračí královna, jak se ke svému titulu a co za svů život prožila i jak na konec dopadla ona a lidé, kteří ji podporovli.
Korea mě zaujala - krajina, lidé ... královna si mi od začátku líbila, byla chytrá a její připomínky i pokus o změnu byli na svém místě i když ne všechny byli vyslišeny. Korea je země, do které se neustále snaží někdo zasahovat. Knížka je o snu lidí o jedné nerozdělené Koreji. Knížka je poutavé historické čtení, autor si vybral zajímavé téma.
Mohu jen doporučit stojí za přečtení.

Blanka29
20.11.2023 5 z 5

Od nepameti cihaji tygri stale na netusici jeraby....velmi pekne prirovnani na svetovou politiku a mocne, kteri si mysli, ze stale muzou zasahovat do zivotu jinych lidi....a stale se jim to dari :( Velmi pekny pribeh o posledni velke kralovne korejskeho kralovstvi, ktera se nevzdala a snazila se, aby jeji narod byl konecne svobodny....

cérka
12.11.2023 4 z 5

Historická linka příběhu se mi moc líbila, ta současná už tolik ne (naštěstí byla kratičká).
Moc bych přála, a to nejen Koreji, aby světový pohlaváři našli mírovou cestu a sen o jedné Koreji se naplnil.
Na rozdíl od prvního dílu celkem pohodové, odpočinkové, čtení na dvě deštivá odpoledne.

Ivanule
01.10.2023 5 z 5

Moje druhá kniha od autora, a druhé pokračování trilogie Drak. Opět se setkáváme s Annou, a tentokrát se ale dostáváme více do minulosti, zjišťujeme kdo byl Dračí královna, jak se ke své pozici dostala a co vše za svůj život prožila, velice zajímavé téma si autor vybral a musím říct,že se těším na další pokračování a o čem bude:)

iška
17.09.2023 4 z 5

Korea - země, do jejíhož osudu se neustále snaží zasahovat někdo jiný. Nakonec i dnešní rozdělení bylo politikou jiných velmocí. Velmi poutavý historický román a já jsem již zvědava na další knihu dračí trilogie, která je slibována na přebalu. Doporučuji.

V originále již třetí díl vyšel: jhttps://www.williamandrewsbooks.com/

šejnohojc
04.09.2023 5 z 5

Běžně historické knihy nečtu. Ale tohle je úžasný. Děj vás vtáhne a čtete pořád dál a dál, protože královně fandíte a doufáte, že se ji vše povede prosadit. Opravdu skvělý čtenářský zážitek. Těším se na další díl.

Sabulep
25.08.2023 4 z 5

Po první knížce jsem čekala trochu víc. Bylo to čtivé, ale průběh první knihy byl daleko silnější a ta část ze současnosti byla přitažená za vlasy a málo propracovaná. První knihu jsem si nechala doma, tuto pošlu dál. Nicméně na překlad třetí knihy se těším. Líbí se mi jak autor píše a že to je an základě historie.

tittanie
18.08.2023

Tenhle díl se mi líbil více než první díl. A vlastně jsem si ani druhý díl půjčovat nechtěla, ale určitě nelituji, že jsem si knihu půjčila.
Korea mě velice zaujala a hned jsem si o ní musela přečíst aspoň něco na netu. Jenom má evropská mentalita nechápe tu stránku s duchy.

markej
26.06.2023 4 z 5

Dcery dvouhlavého draka byla knížka, která mi hodně uvízla v paměti, proto jsem se na novinku od stejného autora moc těšila. Bohužel, stejně nadšená jako z Dcer z ní nejsem.

Dračí královna přibližuje osud korejské královny Min, která vládla na konci 19. století a snažila se Koreu zmodernizovat a ekonomicky a vojensky ji přiblížit okolním velmocím, tedy Číně a Japonsku. Ač se díky její snaze země skutečně hodně posunula kupředu, vývoj se zabrzdil na počátku dvacátého století vlivem celosvětových konfliktů a tím, že Korea se dlouhodobě stala předmětem mocenského boje mezi Východem a Západem, což přetrvává de facto dodnes.

Příběh královny byl sice vyprávěn poměrně pomalým tempem, ale to mi až tak nevadilo. Její život mi připadal zajímavý a obecně mám moc ráda příběhy zasazené do asijského prostředí, neboť mě fascinuje především vykreslení povah Asiatů (vždycky mi připadají velmi moudří, sofistikovaní, velice duchovně založení, tudíž vyrovnaní a smíření s osudem) a popis jejich způsobu života včetně různých rituálů, svátků, pověr, tradic a zvyků.

Problém pro mě představovala druhá linie románu, zasazená do současnosti. Americký vyslanec je v Koreji unesen a vyslechne si příběh královny Min od její současné tajné nástupkyně. Celá tato linie byla vlastně dost zbytečná, na celkový příběh neměla velký vliv, byla vykreslena dost nepravděpodobně, naštěstí ale tvoří tak pětinu obsahu, čili se to dalo vydržet.

Proto nakonec nedávám nejvyšší hodnocení, spíš to vidím na takové slabší čtyři hvězdičky, nicméně úplně zklamaná nejsem a jsem ráda, že jsem si knížku přečetla.

Hodnocení: 4* z 5*

Tano
26.06.2023 5 z 5

První díl jsem zhltla za den, Dračí královnu za dva... William Andrews píše neuvěřitelně čtivě, v jeho knihách nebojuju nikdy s ničím, ani s přechodem historie-současnost, což mi obvykle vadí hodně. Současnost mi teda přišla trochu trhlá, ale co už. Příběh Dračí královny je skutečně zajímavý a budí ve mně zájem dozvědět se o historii Koreje víc.

Eva745
21.06.2023 5 z 5

Velice poutavé čtení z historie. Je to sen lidí o jedné, nerozdělené Koreji. Kniha stojí za přečtení.

Tereza2601
06.06.2023 3 z 5

Autorovy Dcery dvouhlavého draka byly pro mě nesmírně zajímavé. Dračí královna s předchozí knihou měla mnoho společného, jak pozitivního, tak negativního, ovšem pro mě byla jaksi plochá. Ve výsledku mi průběh i konec byl naprosto lhostejný, a to i přes relativní čtivost příběhu. Knihám se nedá upřít hluboká znalost korejské kultury a historie. Historické linky příběhu jsou strhující (u první zmíněné více než u druhé), ale ty současné linie jsou velmi slabé. Postavy umělé, neustále ustrašené, opakující stále stejné výroky a myšlenky. Ve výsledku je to tedy pro mě jedna ze slabších přečtených knih letošního roku.

Anushka1
04.06.2023 4 z 5

Potom, co jsem loni přečetla knihu Dcery dvouhlavého draka, neváhala jsem ani chvilku a pořídila si druhou knihu z této série. Dračí královna nás zavede do Koreje v 2. pol. 19. století a vypráví o životě královny Min, nejvýznamnější panovnice korejských dějin.
Fascinující příběh o královně Min vykresluje její dětství, jak se stala královnou, ale hlavně, jak se zasloužila o rozvoj své země. Min byla vzdělaná žena, která postupně ovládla veškeré politické dění. Neměla to však lehké. Její manžel, král, nebyl v politice příliš zběhlý, celou zemi vedl jeho otec. Min však nakonec přetáhla svého manžela na svou stranu a společně se ujali vlády. Bohužel Koreu neohrožovaly jen vnitřní spory, ale i nepřátelé ze jejími hranicemi. Obzvláště Japonsko se vždy snažilo korejský poloostrov ovládnout. A jak víme z historie, nakonec se jim to i podařilo a tím začala několik desetiletí dlouhé okupace, která skončila druhou světovou válkou. Pak následovalo rozdělení na Severní a Jižní Koreu. Ale o tom se více dočtete právě v první knize Dcery dvouhlavého draka.
Obě knihy spojuje hřeben, na kterém je vyobrazen dvouhlavý drak, který je symbolem jedné Koreje. Jedna Korea je myšlenka, kterou se celý svůj život snažila královna Min prosadit. Ale i za více než sto let je toto pouze přáním a nevypadá to, že by se v nejbližší budoucnosti Korea sjednotila v jeden stát.

nada3314
25.05.2023 5 z 5

Od autorky bestsellerů Dcer draka přichází příběh jedné z nejneobvyklejších královen v historii.

Hned v úvodu bych na sebe chtěla prozradit, že jsem první díl nečetla. Ale zase na druhou stranu pro další takové barbary jako jsem já, je to přínos vědět, že: Dračí královna se může číst i bez čtení předchozího dílu, vůbec to ničemu nevadí. :-) Všichni, kdo četli tak jak se má, psali, že je to o to větší zážitek, když se čte postupně. Ale já po dočtení Dračí královny vůbec nechápu, jak by první kniha mohla být ještě lepší. :-)

Od první stránky jsem byla vtažena do příběhu, postupem čtení mě linka z minulosti tak pohltila, že jsem pak byla překvapená, že se nacházím v přítomnosti. To byl neskutečný zážitek. Opravdu silný příběh, ještě teď když na knihu myslím mám husí kůži a nevím, jak ji vychválit víc. Byla vážně skvělá. Autor krásně zvládl vystihnout atmosféru Korey, tohle bylo něco fenomenálního. Chci číst víc takových dobrých knih. Já jsem jeden z těch šťastlivců, na které ještě dva další díly čekají. Jeden u nás už vyšel a na 3. díl si budeme muset počkat, ale věřím, že i u nás se bude těšit velkému ohlasu.

Děkuji za tento skvělý zážitek.

Verida
24.05.2023 4 z 5

Již vloni jsem četla úchvatný příběh dcery dvouhlavého draka a nyní se ke mě dostal další skvost.
Co k této knize říct?Nejvíc jsem si užívala pasáže z minulosti ale i ty ze současnosti měli něco do sebe. Příběh ukazuje cestu silné a inteligentní korejského sirotka,který se stane nejmocnější a nejnezapomenutelnější císařovnou.Není to bezchybná panovnice a proto jsem si jí oblíbila.Bojuje za svou zemi a svůj lid.Příběh vás od začátku pohltí a nepustí,dokud se nedostanete na samý konec knihy.

flaquitta
22.05.2023 4 z 5

Autor si ve druhém díle série Drak vybral samotnou poslední korejskou královnu Min.
Její příběh začíná zcela obyčejně. Čajong je děvčátko, které brzy osiří a starají se o ně strýc s tetou. Patří ke starodávnému rodu Min, a i proto si ji v 15 letech vyhlédne královna, která hledá vhodnou nevěstu pro svého syna, krále. Čajong je půvabná, cílevědomá a velmi inteligentní, již v mladém věku čte knihy, které se zabývají politologií, uspořádáním světa, filozofií.
Čajong se tak ve svých 15 letech stává korejskou královnou, která má být oporou svému manželovi, který je však zatím nezkušený a líný, proto za něj vládne jeho otec, regent. Právě s tím Čajong příliš nevychází, neshodnou se ve směřování země - na Koreu si totiž brousí zuby jak sílící Japonsko, tak Čína.
Příběh je pak opět protkán dvěma dějovými liniemi, minulou a současnou. Více prostoru je věnováno linii minulé, přítomná je trochu přitažená za vlasy, ale v komplexu zase tolik nevadí - beru ji jako špetku amerického dramatu.

BellaIrisBenson
20.05.2023

Historické romány nejsou zrovna můj šálek kávy, ale tahle knížka byla krásná. Některé části byly moc zdlouhavé a to knížce srazilo trochu hodnocení. A taky jsem musela něco ubrat za tu opravdu strašnou obálku. Musím ale ocenit linku z minulosti. A taky, že jsem se díky téhle knížce dozvěděla víc informací o Koreji z 2. poloviny 19. století. Takže nakonec knížce dávám 3,5/5.
Za knížku moc děkuji albatrosmedia #spoluprace

Knižní střípky
14.05.2023 4 z 5

Linka z minulosti byla dokonalá, ta neměla chybu. Příběh chudého venkovského sirotka, který dostal možnost, protože naštěstí pocházel z význačného korejského rodu, stát se královnou, byl opravdu dechberoucí. Dozvěděla jsem se spoustu informací o Koreji v 2. pol. 19. století, o struktuře a fungování tohoto malého království, o které se odjakživa, díky jeho výhodné poloze, přetahovaly jiné země. A sledovat vývoj na začátku knihy 15letého děvčátka v nejmocnější královnu v historii Koreje, byl nezapomenutelný zážitek.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

Štítky knihy

Korea

Autorovy další knížky

2021  92%Dcery dvouhlavého draka: příběh „ženy pro útěchu“
2023  85%Dračí královna

Kniha Dračí královna je v

Právě čtených3x
Přečtených94x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených7x
Knihotéce83x
Chystám se číst88x
Chci si koupit42x
dalších seznamech2x