Další listy Luciliovi

Další listy Luciliovi https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57230/dalsi-listy-luciliovi-h1o-57230.png 5 23 6

Listy Luciliovi, sbírka sto dvaceti čtyř literárních dopisů adresovaných o něco mladšímu Senekovu příteli Luciliovi Iuniorovi, vznikly v posledních třech letech Senekova života a jsou považovány za jeho nejzralejší dílo. Jejich obsahem jsou nesčetné otázky etiky a praktické filozofie vůbec. Ačkoli převážná část výkladů se nese v duchu stoické nauky, neuzavírá se Seneca ani názorům jiných a předkládá je. V listech, určených širší čtenářské obci, oslovuje v osobě Luciově každého čtenáře jako přítele, který zasluhuje, aby se jeho názorům, otázkám, postojům a celému způsobu života věnoval. Senekovým cílem bylo získat čtenáře a přivést je na správnou cestu, a proto vložil do listů obratnost řečníka, znalosti filozofa, nadšení pedagoga i draze zaplacenou životní zkušenost a moudrost. Tento svazek obsahuje všechny listy nezařazené do výboru, který vyšel v r. 1969 jako 4. svazek Antické knihovny. Český čtenář tak dostává do rukou toto závažné Senekovo dílo poprvé v úplnosti.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Ad Lucilium epistulae morales


více info...

Přidat komentář

Ronny
22.02.2022 5 z 5

Vysoce hodnotím,je to poklad. Ale nelze číst v kuse jako román,spíše po jednotlivých kapitolách, v klidu,když je nálada, když člověk potřebuje povzbuzení v horších časech.

józi.odkudkam
05.08.2021

Tip: Toto i v antikvariátech prakticky nesehnatelné dílo vyšlo léta páně 2018 „novým“ nákladem (a navíc ve své kompletně kompletní podobě) pod hlavičkou „Dopisy psané stoikem“.


sika444
14.07.2020 5 z 5

Četl jsem obě knihy dopisů Luciliovi současně, abych zachoval pořadí dopisů. V tomto souboru je řada dopisů, které řeší "hlouposti" - nakonec sám Seneca to v závěru vždy připustí. Jiné jsou naprosto zásadní, takže je dobře, že v roce 1984 tento svazek doplnil edici Výběr listů Luciliovi z roku 1969.

Paulus.1987
26.09.2018 4 z 5

O Dalších listech Luciliovi bych mohl napsat prakticky to samé, co jsem napsal k Výboru z listů Luciliovi, pouze s tím rozdílem, že v tomto případě mi více vyhovoval překlad Václava Bahníka. Na druhou stranu jsou některé listy delší, filozofičtější, komplikovanější a tematicky náročnější. V některých z nich se Seneca zabývá filozofickými sylogismy, tj. slovními hrátkami typu "tráva je zelená, nebe je modré, tudíž nebe není tráva", aby toto počínání nakonec (z mého pohledu velice sympaticky) označil za neužitečné a zbytečné.

Musím přiznat, že první sbírka na mě přece jen zapůsobila více. Možná v tom hraje roli skutečnost, že první výbor byl jakési "best of" ze Senecových listů, zatímco v tomto případě se jedná o listy zbývající. Nic to nemění na tom, že i tato kniha rozhodně stojí za přečtení. I přes několik náročnějších pasáží je v ní obsaženo mnoho moudrých a pro život užitečných slov.

Citát ze 101. listu: "Je třeba přestat lpět na životě a naučit se, že je úplně jedno, kdy vytrpíš to, co musíš dřív nebo později vytrpět, že záleží na tom, jak dobře žiješ, ne jak dlouho; často dobře žít znamená nežít dlouho."

Citát ze 115. listu: "A tak ti filozofie poskytne to, nad co podle mého názoru nic není větší: nikdy nebudeš se sebou nespokojený. K tak pevnému štěstí, kterým neotřese žádná bouře, tě nedovedou slova vhodně spojená a sladce plynoucí řeč. Ať si slova jdou, jak se jim líbí, jen když si duch uchová svou harmonii, jen když je velký, pevný ve svých názorech a jen když se sám sobě líbí právě proto, proč se druhým nelíbí, jen když hodnotí svůj úspěch životem, jaký vede, a soudí, že jeho vědění je o tolik větší, oč menší jsou jeho tužby a jeho obavy."

Freiherr
10.06.2018 5 z 5

V tomto díle jsou zastoupeny převážně delší listy (na rozdíl od Výboru z Listů Luciliovi), které umožňuji hlubší a komplexnější vhled do určitého mravně-etického problému. Seneca nám tak předkládá četné otázky k zamyšlení, které ani po tolika letech neztratily nic ze své aktuálnosti. Vskutku nadčasové dílo!

WEIL
22.12.2010 5 z 5

Nejde ani tolik o filozofii, ale o rozvoj osobnosti.

Tak je tako kniha koncipována a slouží k sebezpytu a rozjímání.

Štítky knihy

dopisy antická literatura

Autorovy další knížky

Lucius Annaeus Seneca
italská, -4 - 65
2004  94%O duševním klidu (8 úvah)
1987  94%Výbor z listů Luciliovi
2018  97%Dopisy psané stoikem
1977  98%Útěchy
1984  93%Další listy Luciliovi

Kniha Další listy Luciliovi je v

Právě čtených2x
Přečtených30x
Doporučených7x
Knihotéce27x
Chystám se číst15x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x