Dalajlamova kočka - Probuď v sobě kotě

Dalajlamova kočka - Probuď v sobě kotě https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498245/bmid_dalajlamova-kocka-probud-v-sobe-kot-HfP-498245.jpg 5 52 18

Dalajlamova kočka série

< 5. díl

Jako koťata to zažíváme často. Stačí, aby vítr přivál peříčko, abychom dostali nečekaný pamlsek, abychom zaslechli lákavé zurčení vody, a jsme v tom. Naprosté okouzlení. Úžas. Naplno tady a teď. Pak vyrosteme a zestárneme a tyhle maličkosti a nicotnosti na nás už dávno nedělají takový dojem. Už to všechno známe a víme a je nám to lhostejné. Jenomže tím o dost přicházíme, viďte? Vyvstává nám z toho naléhavě několik pozoruhodných otázek. Je možné znovu obnovit původní ničím nezastřené nadšení ze života, které nám kdysi bylo tak přirozené a vlastní? Dokážeme přestat být lhostejní a necitliví? Můžeme v sobě, vy i já, milí čtenáři, probudit naše vnitřní kotě?... celý text

Přidat komentář

fruitbueno
17.02.2024

Hezké v tom pravém slova smyslu. Milé, inspirativní, tak akorát dlouhé.

Dédečko75
05.01.2024 5 z 5

Tak tyhle serie se nikdy nezbavim , dost mi pomohla zklidnit mysl. Všem doporučuji.


tinka1974
28.11.2023 5 z 5

Další krásný díl, který pohladí a zároveň vleje naději a povzbudí na cestě životem. Moc se mi líbila pasáž s umírání, jak v buddhismu funguje rituál loučení se.

Jeska je nepřekonatelná

Elea
14.06.2023 5 z 5

Velmi příjemné pohlazení po duši, krásná kniha, i když příběhy jsou hodně předvídatelné a místy dost naivní.

davidcyril
06.06.2023 5 z 5

Nádhera, konec mě dojal. Nádhera. Chci další díl

Allla9
04.05.2023 5 z 5

Krásná něžná kniha vyprávěná z pohledu kočky. Pobaví i poučí.
- Kdo věří, ten vidí.
-Nikdo není tak hluchý jako ten, kdo nechce nic slyšet.
-Hodnota života nezávisí ani tak na jeho délce jako na tom, co s ním uděláte.
-I když jsme svobodní, omezujeme sami sebe svým myšlením. Mysl nevnímá realitu, ale vytváří si ji.
- Když dáváme, tak dostáváme.

luckomar
07.03.2023 5 z 5

David Michie tohle opravdu umí. A co tohle? Dostat Vás do pomalé přítomnosti. Naučit se vnímat maličkosti. Pohladit po duši a rozplakat...ale hezky rozplakat. Oceňuji to, jakou formou seznamuje čtenáře s buddhismem. Upřímně jsem v další díl už nedoufala a o to víc jsem nadšená.

JointlieKat94
03.01.2023 5 z 5

Je to už delší doba, kdy jsem četla předchozí čtyři díly, trošku jsem myslela, že se budu v příběhu ztrácet, ale opak je pravdou. Miluju tu atmosféru, kterou umí David Michie svým psaním vytvořit.

Jeska nás zase krásně provedla Dharamsalou, a všechny osoby v příběhu nám nenápadně představila. :)

Je moc hezké, že tu jsou podstrčovány různé události a osvěta buddhismu. Jinak by to dle mého nebylo tak moc k pochopení. Občas jsem teda něco úplně nepobrala, ale to si vysvětluju svou utíkající myslí. :)

Kniha je krásná. Stejně jako celá série. :)

Evkae36
01.01.2023 3 z 5

Tento díl mi přišel ze všech nejslabší, ale možná až ho budu číst podruhé změním názor.

RenataP
15.11.2022 5 z 5

Naprosto souhlasím s tím, že příběhy Jesky vynikají a v záplavě všemožných duchovních a buddhistických příběhů jsou prostě nezapomenutelné. I tady vytvoří ve čtenáři krásný pamětní otisk a... příběh je věc jedna, moudra v knize trousená též, ale ta atmosféra, kterou autor umí kolem všeho písmenky vytvořit, je prostě nádherná.

Lynxova
05.09.2022 4 z 5

Přečetla jsem během dvou týdnů tři knihy o JSK a to Dalajlámova kočka a Síla meditace, Dalajlámova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu a Dalajlámova kočka Probuď v sobě kotě. Poslední knihu jsem dočítala při dnešním obědě a už jsem chvilkami měla pocit, že dost už bylo kočky....a teď je 21h večer a mně, ta kráska chlupatá a moudrá najednou, jako společnost při večeru o samotě, chybí...a když hledím na moji,velmi obsáhlou, knihovnu, ač v ní mám převážně knihy v podobném duchu a hledám, co nyní číst, nic mi nepřináší ten příjemný pocit jako Jeska. Přeji stejně fajn naladění všem čtenářům.

Terezz1
26.08.2022 5 z 5

Další pokračování Dalajlamovy kočky, opět perfektní, laskavé a poučné jako všechny knihy v sérii.

lucka1998
20.08.2022 5 z 5

Výborné pokračování, z knihy opět sálá klid a pohoda. Nutí nás se zamyslet nad tím, jak žijeme, a jestli je to, to co chceme. Název bych možná přičetla tomu momentu, kdy se Jeska potkala s Binitou a proběhlo mezi nimi "spojení", možná tím, že ji znala jako kotě. Nebo možná tím okamžikem ve sprše, to asi nezjistíme....
Ať je to jak chce, knihu doporučuji !

Ashi
06.08.2022 5 z 5

Skvělé :) Pravidelně čtu všechny díly, jen cítím, že se už tak nějak blíží poslední díl o smrti samotné kočky.
Možná jsem si to zapamatovala spatně, ale neměla v posledním dílu koťata? A najednou o tom není nikde ani zmínka.

Každopádně já si odnáším jednu scénu - změna názoru na stejnou kočku, když si myslíme, že je toulavá nebo když víme, že je Dalajlamova.

pavlašt
01.08.2022 5 z 5

Za mne opět skvělé. Dalajlamova kočka mne nikdy nezklame.Pomocí příběhu můžeme pochopit hodně věci z buddhistického učení. Čtení mne donutí zpomalit, soustředit se na podstatné věci.

Renike
16.07.2022 5 z 5

Neskutečně dokonalé již 5. pokračování vyprávění nádherných příběhů a životních moudrostí Dalajlamovy kočky.
"Kéž máme všichni dlouhý život, dobré zdraví, kéž se nám dobře daří a jsme spokojení a šťastní. Pak všichni jako Buddhové kéž podporujeme všechny cítící bytosti v celém prostoru vesmíru."

Betti
14.07.2022 5 z 5

Zase další dokonalá knížka z pohledu Jeho Svatosti Kočky, která nabírá nové životní zkušenosti, a tím zdokonaluje svoji mysl. Prostřednictvím nám známých postav jako jsou Dalajláma, Tenzin, Franc, Sam, Sid, Oliver, Serena, paní Trinciová a dalších se učíme nové moudrosti. V tomhle díle se pojednává hlavně o smrti jakožto skutečnosti, kterou je potřeba přijmout, dobře se na ni připravit a nebát se jí. Díky tomuto poznání si totiž dokážeme více užít přítomný okamžik. Jak praví dalajlamova kočka: Kvalita života nezávisí na její délce, ale na tom, jak s každým dnem naložíme.

gwcz10
10.07.2022 5 z 5

Na knihu jsem se těšil a dopadlo to dobře. Je to prostě vyprávění Sněžné lvice (Jesky), tak jak ho mám rád. Někdy veselé a někdy smutné. Prostě vyprávění o životě a smrti.

Náš obraz světa je a vždy bude výtvorem naší vlastní mysli, takže nelze dokázat, že existuje i mimo ni. ERWIN SCHRODINGER, FYZIK