Cušima - Poslední bitva rusko-japonské války na moři

Cušima - Poslední bitva rusko-japonské války na moři https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133858/bmid_cusima-posledni-bitva-rusko-japonsk-06y-133858.jpg 5 21 3

Známý historik a autor z oblasti literatury faktu se ve své práci soustředí nejprve na samotné rozpoutání rusko-japonského konfliktu, dále popisuje ruské pronikání na Dálný východ od 19. století, sleduje životní osudy velitelů obou námořních sil (Heihačiró Tógó a Zinovoj Rožestvenskij), dále budování ruského a japonského loďstva v oblasti Dálného východu, přesun ruské 2. Tichooceánské flotily z Baltského moře do východní Asie. Poslední dvě kapitoly se soustředí na samotný průběh z bitvy u Cušimy konce května roku 1905, které přinesla Rusům těžkou porážku, a zárověň příčiny ruského neúspěchu v tomto námořním střetnutí. Fotografie, obrázky, technické údaje o plavidlech, přílohy.... celý text

Přidat komentář

Hor89
17.12.2023 5 z 5

Velice podrobná, a přesto hodně čtivá, kniha popisující rozhodující bitvu Rusko-japonské války. Kromě samotné bitvy je v knize velká část věnována cestě ruské 2. Tichooceánské flotily přes půl světa. Na koncích kapitol jsou medailonky s loďmi které se účastnili bitvy. A jde o jednu z mála knih p. Kovaříka s barevnou obrazovou přílohu.

Igor1311
04.08.2020 5 z 5

opäť vynikajúce Kovaříkove dielo z uplne iného historického obdobia a znova bravurne zvládnuté. o cušimskej bitke som vela nepočul, ale kniha mi poskytla komplexný pohlad nielen na samotnu bitku, ale aj na pomery v ruskom a japonskom námornictve. Tradične mnoho spomienok učastníkov a mnoho máp či vyobrazení. Jedine čo by som mohol trocha vytknut bol pre mna osobne pomerne maly priestor pre politicku situaciu, aj ked chápem že celu knihu pojal ako anatomiu namornej bitky, rovnako ako pri Trafalgare.


flanker.27
01.12.2017 5 z 5

S klidem mohu Cušimu zařadit mezi Kovaříkovy nejlepší knihy. Rozbor situace, popis osobností důležitých aktérů, samotný průběh anabáze z Evropy až k nešťastné bitvě. Rožestvenskij to má v historii těžké, ulpěla na něm vina za katastrofální porážku, na níž měl však sám pramalou vinu. Ano, byl to složitý charakter, ale rozhodně nebyl neschopný, jak často byl a stále je líčen. Za dané situace by naopak málokdo dokázal II. tichooceánskou vůbec dovést aspoň tam co on. Jak sám napsal: "Možná jsem udělal chyby před bitvou a v jejím průběhu, ale ti, kdo u Cušimy položili život, nekradli."