Vetřelec - Covenant: Počátek

Vetřelec - Covenant: Počátek https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370319/bmid_vetrelec-covenant-oficialni-prequel-Eu6-370319.jpg 3 36 17

Covenant série

< 2. díl

Kolonizátorská vesmírná loď Covenant se připravuje ke startu a probíhá výběr posledních členů posádky – a v této chvíli dojde k řadě násilných činů, které odhalí spiknutí, jehož cílem je sabotovat start. Přesto zůstávají pachatelé neodhaleni a jejich motivy neznámé. Hrozba zasáhne i samotného Hidea Yutaniho – nejvyššího šéfa čerstvě spojené firmy Weyland-Yutani – v podobě únosu jeho dcery. Je tohle spiknutí výsledkem firemní špionáže, nebo jde o něco ještě horšího? Mezitím kapitán Jacob Branson a jeho manželka Danielsová připravují loď, náčelník bezpečnostní služby Dan Lopé získá klíčovou členku svého týmu a spojenými silami se snaží zastavit technicky vyspělé sabotéry dřív, než zahyne někdo další a samotná loď na oběžné dráze bude zničena.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

Alien: Covenant - The Official Movie Prequel , 2017


více info...

Přidat komentář

lukaskmn1
29.03.2022 4 z 5

Geniální.

DarkAvenger
19.07.2021 5 z 5

Mě se tahle kniha líbila i bez vetřelců a ráda se dozvídám něco ze začátku až na konci série proto mám ráda prequely. Detektivní příběhy u sci-fi nejsou až tak obvyklé a už vůbec ne u Vetřelce. Takže příjemné osvěžení série kde je většina knih jen o boji vojácích s Vetřelci a nebo o vědcích a pokusech na nich. Kdo čeká akci a Vetřelce bude zklamán ale ty ostatní fandové sci-fi jako sem já nejspíš ne.


Predator666
10.04.2021 1 z 5

Tak tohle mě totálně zklamalo. Připojuji se k větě uživatele Terva - Vetřelec bez vetřelců. Naštěstí se od natáčení této blbosti upustilo a tak toto zklamání naštěstí v kině nezažijem. Kniha patří do série, ale svým obsahem je úplně někde jinde. Byla to asi jen taková nutnost, ale nazvat to Vetřelec a nedát tam ani jednoho - to byl tah na čtenářovu kapsu.

Eyghon
29.07.2020 5 z 5

I když je prequel Covenantu zcela bez přítomnosti vetřelců, tak je to pořád slušná "něco jako detektivka" o přípravách a sabotáži mise Covenant. Zařazení do kategorie sci-fi a horor je správné pouze podle série, v ději knihy žádné sci-fi ani hororové prvky nejsou (kromě pár technických vychytávek). Fanoušům série o vetřelcích ovšem mohu jen doporučit.

davidurban1973
31.10.2019 3 z 5

Příběh dokreslujici universum vetrelcu a predátorů, který se odehrává v dobach, kdy se lidé s těmito tvory ještě nesetkali. Blíže se seznámíme s bezpečnostními pracovníky Covenantu a par dalšími postavami kolonizační lodi, kteří vystupují v předchozí knize (chronologicky následující až po této), kde někteří mimo rychle smrti nic neukazali.
Samotný příběh se točí kolem náboženské sekty, která se na základě nočních můr svého proroka snaží zamezit odletu Covenantu a rozvoji kolonizace vesmíru firmou Weyland Yutani.
Kniha je napsána dobře a je ctiva. Takové sci-fi, které vůbec nemuselo patřit do světa vetrelcu, protože jej z mého pohledu o moc neobohatilo. Spis o nic. Sice se seznámíme s posádkou Covenantu a hlavně společnosti W-Y, ale to je málo. Pokud bychom o nich nic nevěděli, nic by se nestalo, nic podstatného pro další události to není.
Náboženská sekta, která se na technicky zaměřené Zemi objeví a naslouchá vizim z nocnich můr jednoho blázna mi přijde k neuvěření. Pokud by členy byli nějací vidlaci, tak možná, ale protože jsou v ni vesměs inteligentní lidé, kteří pak dokážu plánovat útoky na společnost, sabotáže a vraždy, tak tomu neuverim. Rozhodne ne, pokud jim stačí jen vyprávění šíleného muže o nebezpečí, které číhá ve vesmíru...
Zkratka, tato kniha mi do světa vetrelcu přijde zbytečná.

Solverino
06.10.2019 1 z 5

Velmi velmi slabá záležitost, skoro úplně zbytečná kniha a totálně o ničem. Nedozvíte se prakticky nic - jedině snad J.T.D. (ale to stejně všichni víme!).

Juri81
01.07.2019 4 z 5

Film Covenant to schytal na všech frontách a právem. Následná kniha měla zaplácnout a dovysvětlit otevřené odpovědi, ale namísto toho vyvolala ještě víc otázek. A tento zadaný prequel na objednávku měl zase vykreslit posádku kolonizační lodi, aby nepůsobila jako banda neschopných tupců. Vtipný je, že to poslední se docela povedlo a to i díky absenci toho nejpodstatnějšího…

Ronnie68
21.03.2019 3 z 5

Tato kniha mě příliš nechytila .. bylo to spíše dění před odletem Covenanta ... jak se snažili zastavit odlet lodi .. první díl mě chytil více ...

trudoš
19.02.2019 2 z 5

Vetřelci bez vetřelců. Což by ani tak nevadilo, protože když už nic jiného, je to dobrý nápad, jak uchopit známé téma trochu jinak. Jenže problém spočívá v tom, že Alan Dean Foster vlastně nemá co vyprávět. A jako by si to sám uvědomoval, těch pár akčních pasáží, kterými příběh okořenil, rozmělnil množstvím psychologických profilů nezajímavých a nevýznamných postav. To pak dokresluje zápletka, jež nemá čím překvapit - potíže kolonizační lodi před startem zní jako fajn námět, kdyby se nejednalo o Covenant a nebylo tak jasné, jak to dopadne. Počátek přitom paradoxně neodhalí nic, co by bylo pro pozdější vnímání filmů nebo románů podstatné, maximálně poodkryje roušku tajemství obklopující spojení dvou konkurenčních společnosti Weyland a Yutani. A představí nejzoufalejší teroristickou skupinu na světě, jejíž efektivita a vnitřní logika by mohla soupeřit s tarbíky na valiu. Ale abych jen nehaněl, scény z kosmického plavidla jsou povedené, škoda pouze že zabírají všehovšudy třetinu románu.

Tazz1
18.10.2018 5 z 5

Na této knize je dobře vidět, že dát někdy na hodnocení nemusí být nejlepší. Třeba nechápu, když si někdo 3x přečte, že tam není jediný alien, tak si po přečtení stěžuje, že tam na Vetřelce ani nenarazil. A podle toho dá knize hodnocení. Jistě, je to z univerza Aliens, ale je to úplně něco jiného. Je to kvalitní thriller, který objasňuje některé aspekty. Podobné knihy jsou v Marvellovském univerzu, ve Star Wars a dalších. Za mě kniha dobrá a jako fanda alienů jen kvituji. Jen doufám, že bude ještě napsána nějaká další kniha jako prequel, kde bude více o první výpravě Prométhea, kde měl zmizet Peter Weyland.

Lenka.Vílka
29.09.2018 2 z 5

("When gravity frees me, It will release me, Into the air." ... The space song - The Pierces)

Možná jsem knihu četla až moc brzo po Honu na brouky. Už tam jsem byla otrávená pointou knihy. Protože bych jí neoznačila jako "pro skalní fandy", ale jako parazita živícího se na frančíze Vetřelce. A tohle je stejný případ. Po obsahové stránce jsem nic jiného nečekala. Co bylo před Covenatem. Vždyť ono to taky jinak nejde, že?! Problém je v tom, že ani tahle kniha mi nesedla. Styl autora mě nudil a jeho popisy situací byly hrozný (takže moje druhá čtená kniha od něj na tom byla stejně). Na to jak je uznávaný, u mě končí. Ale při pohledu na jeho knihy to chápu. Protože čtenář má před očima film a nemusí tím pádem řešit, že podle jeho popisu by si to jinak představit nedovedl. Raději se tedy na znovu na něco z toho nepodívám.

Takže. Možná to není špatná kniha ani špatný příběh. Ale za dvě knihy ve mě autor vypěstovat nesmírnou alergii na svoje psaní, že nezjistim, jestli to má v jiných knihách jinak. Trápit mě to nebude.

ShamanElder
11.09.2018 2 z 5

Tak tohle je celé špatně. Jedná se vlastně o jakýsi špionážní příběh z doby, kdy se Covenat teprve připravoval. Nesnáze a pokusy o zrušení startu. Dlouhá nuda. V příběhu se vlastně nevyskytuje žádný monstrum a celkově je strašně nudná.

markal
03.08.2018 1 z 5

Skalní fanoušci si knihu tak jako tak přečtou, ale pokud s vetřelci začínáte, raději s knížce vyhněte a to z několika důvodů:

1) Nejsou v ní vetřelci a není o vetřelcích. Autor za vetřelce označuje například zloděje, kteří vniknou do kanceláří Wayland/Yutani, pak zase vojáky, kteří obsazují vesnickou usedlost. O reálných vetřelcích to opravdu není, je to spíše taková béčková detektivka s předvídatelným koncem — nakonec je to prequel, takže je jasné, že Covenant odstartuje.

2) Nečetl jsem originál, ale čeština na mnoha místech knihy drhne a dává tušit, že v originále byl význam trochu jiný. Nečte se to tak dobře jako například trilogie od Lebbona.

3) Kniha je zbytečná. Vlastně se v ní nedozvíte nic kromě toho proč v Covenantu chybí druhý přistávací modul (jestli vás to zajímá, jedna se o naprosto izolovanou epizodu zabírající cca 10 posledních stránek knihy a se zbytkem knihy nemá nic společného). Nedozvíte se bohužel nic moc ani o lidech, městě, civilizaci v té době — pořád se mluví jen o počasí, mlze, smradu, smogu. Co je v něm a nějaké podrobnosti o fungování společnosti v té době se nedozvíte.

Perlička na konec: úvod každé kapitoly obsahuje obrazek Facehuggera, aniž byste se kdekoli v knize dozvědeli kdo to je, proč tam je a jakou má souvislost s knihou.

Terva
25.02.2018 2 z 5

Plán už byl v pohybu.
Rozhodnutí bylo jednohlasné.
Jestli v jeho důsledku někdo na Covenantu zemře,
bude to proto, aby miliardy mohli žít.

Tak tohle je konec. První kniha a první příběh v historii série A v.P (Vetřelci vs. Predátoři) bez vetřelců. Pokud tohle někdo zfilmuje pošle vetřelce navždy do filmového zákulisí.

Citát: Ne všichni lidé fungují v souladu s logikou a rozumem.

Příběh to není špatný, to neříkám, ale ta absence monster to je celé špatně. A ani jako fanoušek celé série nebudu tvrdit, že je to pro ostatní fandy povinnost. Není. Tohle je jen obyčejný thriller, který parazituje na celém tom rozjetém projektu. Pro mne zklamání.

Spisovatel se snažil, aby příběh působil jako sci-fi budoucnosti, ale některé technické věci totálně pokazil. Například mechaničtí koně, to je tak přehnané, až jsem se musel smát.

Malá ochutnávka:
Všichni členové rady akceptovali jako nezpochybnitelnou skutečnost, že vize, noční můry nebo co to Duncan Fields měl, jsou ve skutečnosti rozkaz galaxie, aby se Homo sapiens držel v bezpečné blízkosti domova a neupozorňoval na sebe vysíláním lodí s posádkou do mezihvězdných prostorů.....

Co jsem naopak přivítal, byla informace, proč Kolonizační vesmírná loď Covenant nemá dva přistávací moduly. V tomto příběhu se to dozvíte. Je to snad jediné plus na této knize.

Vybral jsem šest citátů a vložil je do profilu spisovatele Alana Deana Fostera.

burianek
23.02.2018 2 z 5

Bída. Trošku jsem to čekal, bohužel se žádné příjemné překvapení nedostavilo. Pokud jde o vetřelce, tak nevím, zda jde o špatný překlad, ale to, jak je to v knize použito je dost trapné.

Israha
20.02.2018 2 z 5

Nevím, no. Prequel ke Covenantovi není v pravém slova smyslu špatná kniha, jen...vlastně dost zbytečná. Sice se dozvíme, co přecházelo událostem, odehrávajícím se ve filmu, jen ve výsledku zjistíme, že se bez toho obejdeme, protože doslovně NIC z toho, co se v této knize stane, nemá na pozdější dění žádný vliv (takže odpadá i veškeré napětí). O známých postavách se také nic nového nedozvíme (jediný, kdo tu má větší prostor, je seržant Lopé a o něm za celou dobu zjistíme pouze to, že je bručoun a puntičkář), a vlastně celkový příspěvek knihy do Alien univerza je nulový (ten jeden "nový" příběhový element už taky byl k vidění dříve). A ke všemu to skoro vůbec není o Vetřelcích, ale spíš o Weyland-Yutani. Ten špionážně sci-fi thrillerový příběh se sice čte docela dobře, ale v pohodě by se vešel do formátu povídky nebo komiksové minisérie. Takto, v podobě samostatné knihy, to celé vyznívá ze všeho nejvíc jako snaha vytřískat co nejvíc peněz na značce, která znovu vešla do módy.

Highlander
16.02.2018 4 z 5

Inu, co k tomu říct.
Nesnáším prequely. Co mají proti chronologii?!
Chybí tomu strach o postavy - jelikož jsem četl Covenanta, tak je mi jasné, že neumřou postavy, které v něm figurují.
Stejně tak se jedná o přípravu odletu lodi Covenant, což samo o sobě naznačuje, že se nedočkáme vetřelců. Nebo aspoň ne úplně.

Stojí za to to vůbec číst?
Ano!
Jednak už jen z povinnosti fanouška vetřelců by si to člověk měl přečíst. Taky není špatné zjistit, jak to všechno začalo, tedy výprava Covenantu. Ovšem je to spíše taková detektivka. Nicméně četlo se to dobře a i když figurovalo v knize až nápadně velké množství štěstí, bylo to uvěřitelné a napínavé.
Takže i tak hodnotím docela vysoko.

Štítky knihy

vetřelec

Kniha Vetřelec - Covenant: Počátek je v

Právě čtených2x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce49x
Chystám se číst16x
Chci si koupit9x