Conan: Bůh v míse

Conan: Bůh v míse https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406699/bmid_conan-2-buh-v-mise-zJ7-406699.jpg 4 41 11

Conan (komiks) série

< 2. díl >

Veleúspěšná komiksová řada věrně odrážející původní předlohu spisovatele Roberta E. Howarda. Legendární barbar se opět vrací v knize od nakladatelství Dark Horse a tentokrát se střetne se svým nejúhlavnějším nepřítelem – obávaným čarodějem Tot-Amonem. Původní povídky o Conanovi z pera Roberta E. Howarda bývají považovány za základní kámen fantasy žánru „meč a magie“. Scénáře komiksu se ujal Kurt Busiek, držitel Eisnerovy ceny, a kresba je dílem Caryho Norda, nominanta Eisnerovy ceny. Tito dva tvůrci nyní znovu oživují legendárního, krví zbroceného hrdinu, jenž si vysloužil přízeň veřejnosti i odborníků po celém světě. Kniha, jejímž základem je Howardova povídka „Bůh v míse“, vypráví o Conanově útěku z děsivého severu, po němž uvízne v záludné síti civilizace. Na svém putování se střetne s opilci, dvorskými intrikány a také s vražedkyní Janisou, ženou, jež skrývá nejedno tajemství. Především však bude muset čelit Tot-Amonovi, jenž se vší svou nadpřirozenou mocí snaží zničit Conana a každého, kdo se vzpírá jeho plánu nechat svět pohltit věčnou temnotou.... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Conan, Vol. 2: The God in the Bowl and Other Stories , 2005


více info...

Přidat komentář

Covenant
11.02.2024 5 z 5

Čirá radost ze scénáře Kurta Busieka a kresby Caryho Norda. Samozřejmě i coloristy a ostatních. Tohle je opravdu dobrodružství číst a kochat se zpracováním. Navíc se v závěrečných bonusech dozvíme více, např. z Howardových dopisů. / ,,Barbarství je přirozeným stavem mysli. Civilizace je nepřirozená. Barbarství nakonec vždy zvítězí."

mirec88
26.06.2023 5 z 5

Conan je proste klasa. Je to moja úplne najobľúbenejšia komiksová postava a jeho príbehy majú nezameniteľné čaro, atmosféru, mágiu a aj ten meč. Po odtínanie rôznych častí tela (či už ľudského alebo nadprirodzeného ) sa veru nechodí ďaleko :-) Každopádne Conana môžem odporučiť každému a tak to vyzerá, že sa poobzerám aj po knihách Roberta E. Howarda, ktoré v novom vydaní nedávno vyšli. Teším sa už na ďalšie komiksové i nekomiksové príbehy Conana.


Tomas@S
04.05.2022 4 z 5

Vždy jsem bral dílo Roberta Howarda jako lepší brak, zvláště novely o Conanovi, něco za co bych se styděl to číst. Nicméně to asi budu muset přehodnotit, sice komiks není původní autorovo dílo, ale i tak, je to prostě osobité dílo, které má něco do sebe v rámci tohoto specifického žánru akční fantasy. Zvláště v dovětku je napsáno, že Howard celý žánr vymyslel a objevil pro celý svět. Je to tak fascinující, že hned musím sehnat další díly :-)

Milonak
04.11.2020 5 z 5

Výborné. A jak mně v "Conan: dcera pána mrazu" občas nesedla kresba, tak tady už je opět na elitní úrovni. Stejně tak této knize v porovnání s předchozím dílem víc sedí pevné desky a vazba. Povedené je i navázání druhé části knihy na "Boha v míse" a první střetnutí Conana s Thot-amonem. Závěrečné bonusy jsou už jen třešničkou na dortu. Nelze jinak než 5* a nezbývá než se těšit na další díl.

1972Sixo
26.10.2020 5 z 5

Comics Cetrum sa činí. Po viac ako desaťročnom odstupe od prvého vydania "Dcéra pána mrazu" teraz behom dvoch rokov vydali celú Busiekovú sériu Barbara Conana. Chválim! A chválim aj samotnú knihu. Kresba ostatne ostáva nezmenená, príbeh (Howardová klasika) je presne to na čo pôvodný autor poukazuje v Hyperborejských kronikách. Stret barbarského sveta s vtedajším civilizovaným svetom. Ich stret je neľútostný, náležite krvavý a prežije len najsilnejší, ten čo nemá čo stratiť. Aká to paralela so súčasnou svetovou civilizáciou. Alebo to tak bolo vždy?

Disease
27.07.2020 5 z 5

Díky téměř detektivní zápletce je to pro mě jeden z těch nej Conanů.

davidurban1973
08.07.2019 5 z 5

Super kresba, dobře zpracování a převedení povídky do komiksu.

Terva
08.07.2019 5 z 5

V tvém nitru hoří nezkrotný oheň,
který si žádá stále víc a víc...
Jsi dítětem štěstěny, Cimeřane,
Ať v dobrém či ve zlém,
máš dar pohnout světem....

Tak je tu další dobrodružství Comeřana Conana. Ucelený děj, který se vlastně tváří jako povídky nás zavede až do města Hanumar. Velmi povedený scénář, děj má logiku, nepřeskakuje události a žene nás krutě vpřed. Kresba je nádherná, temná a i postavy se dají lehce rozeznat. Nemohu porovnávat překlad, ale věřím, že mistr Kantůrek svou práci odvedl na sto procent.

Malá ochutnávka:
Její jméno stejně jako její rasy už dávno zmizely pod nánosem dějin. Ti, kdož o ní mluvili, ji nazývali jednoduše Kostěnice.
A když o ní někdo mluvil, bylo to se znepokojením a strachem......

Těžko tady vyzvedávat samostatné kapitoly. Jsou prostě povedené. Ale asi nejvíc se mi líbila ta s názvem Ďábel uvnitř těla a Conanův souboj s Tot-Amonem v podobě hadí obludy. A potěšilo mě, že se v příběhu objevuje žena, která je rovna Conanově síle. Jejich souboj byl také zajímavý. Jmenuje se Janisa. A ještě o ní uslyšíme.

Citát: Jestli chceš krutě zemřít, musíš nejdřív tohle přežít.

Celé je to drsně kreslené a barva si spíše zahrává s temnými odstíny, přesně jak by čtenář u těchto příběhů očekával. Samozřejmě, že je zde nejvíce červené, protože tam, kde je Conan vždycky teče krev. Nejbrutálnéjší se tak stává poslední, finální příběh, nazvaný Ibis a had. Z příběhu jsem vybral devět citátů a Kurt Busiek už je má ve svém profilu.

Citát: Napadlo mě, jest-li bych ho přece jen nakonec neměl zabít....?

3DD!3
05.07.2019 5 z 5

Skvělá adaptace jedné z mých oblíbených povídek + nový silný příběh featuring Tot-amon. Conan vs civilizace poprvé v napínavém detektivním příběhu o nepovedené krádeži vypadá v Nordově kresbě famózně stejně jako onen Bůh v míse. Mile mě překvapily bonusové materiály shrnující Howardovu korespondenci především Lovecraftovi se spoustou zajímavých poznámek. Vynikající.

Zlord Antiježíš
03.07.2019 5 z 5

Bůh v míse zastihuje mladého Conana v jeho zlodějské éře. Conan je na začátku příběhu drzý, nespoutaný, bezstarostný, divoký, ale samozřejmě i všemi mastmi mazaný. Ve své bezstarostnosti a sebevědomé drzosti přijímá zlodějskou zakázku a dostává se tak nechtěně do první linie děje první části příběhu. "Muzejní" část je hutná, klasická detektivka, Howard zde staví na Christie, Doyleovy a podobných...ale už zde je jasný směr k vznikajícímu žánru Sword & Sorcery, především v mystických a záhadných prvcích děje. Conan jako postava je tu sice předvídatelný ale narušuje tím pomalý typický detektivní běh příběhu svou testosteronovou přímočarostí. Příběh graduje a dostává se k prvnímu, ryze Conanovskému, vrcholu knihy. Ten se plynule přelévá do druhé, složitější, propracovanější a z mého pohledu i lepší části knihy - cestě. Druhá půle už rozhodně není typický Conan. Výraznou úlohu zde nezvykle hraje silná ženská postava. To rozhodně není etalon Conanovského příběhu. Conan totiž zpravidla ženy zachraňuje, ochraňuje a nebo si s nimi, na dnešní dobu zcela nekorektně a genderově nevyváženě, užívá. V druhé části Boha v míse je ale Conan ochoten se silnou ženou soupeřit, naslouchat jí a dokonce se od ní učit. Tak se spolu se sekundující kráskou Janisou vydává na cestu za poznáním sebe samého, která na stránkách před našima očima hlavního hrdinu mění. Postava Conana se posouvá od arogantního , řekněme až frajerského nadsamce, k opravdovému bojovníkovi, s charakterem, ctí a ideály, ale i dilematy. Hrdina je vystaven pokušení a svodům výběru snažší cesty. V jeho rozhodování, i příběhu Janisy jsou velmi silné náznaky svobodomyslnosti, uctívání anarchie ve smyslu nutnosti postarat se sám o sebe a své blízké, jako jediné cestě k přežití v drsném světě kde se nikdo jiný nepostará. Jak vzácné a státem pošlapávané jsou dnes myšlenky v této paralele obsažené.
"Přirozený stav lidstva je otroctví a jediná otázka je, kdo poroučí a kdo poslouchá. Lépe přijmout svůj osud, než poslouchat sladké lži o svobodě." přesvědčuje Toth-amon. Conan se s tím smířit odmítá, a co my? Velmi silný moment. Vychutnejte si jej!
Tím příběh zdaleka nekončí a tedy ani Conanova cesta. Zkoušek je více. "Zabil bys přítele, abys sobě pomohl?", dialog ve kterém se pere morálka s nutností přežít. Zůstává bez odpovědi, přesto hlodá v mysli hrdiny i čtenáře právě a především proto, že všechny vyřčené argumenty jsou správné, ale přesto si odporují.
Příběh graduje, tentokrát ještě intenzivněji než jeho první část a ve velkém finále čeká Conana poslední volba. "Skvělá budoucnost, bohatství, moc, přepych, ženy..." ale za cenu ztráty svobody. A nebo smrt a utrpení, nestane-li se otrokem. Obrovské a až mrazivě současné poselství příběhu které lze extrapolovat třeba i na vztah státu a voliče. Vyměníme sliby bohatství, blahobytu a budoucnosti za svou svobodu? Je tato pohodlnější cesta opravdu ta, po které chceme jít? I když možná tušíte jak se rozhodne Conan, barbar z nelítostné Cimerie, myslím že stojí za to se ujistit přečtením Boha v míse. A pokud možno se i inspirovat. Užijte si to!

FireOfFilth
02.07.2019 4 z 5

Další kniha o Conanovi nebyla vůbec špatná, ale neužil jsem si ji tak dobře jako minulé. Kresba je stejná jako minule, takže tady se není o čem bavit.
Příběh začíná docela pozvolnu. Conan přijme menší úkol, který se rozvine v úplnou detektivku. Která je docela dost zajímavá, vyjímaje jedné postavy, která je tak totálně zaslepená, až to není hezké. Příběh se pak transformuje do dobrodružného putování, které vyústí v divokou akci (skoro až superhrdinskou).
Konečně jsme tu také měli docela dost magie, která docela v předešlých dílech chyběla.
Komiks určo doporučuji a neměl by ji minout žádný fanoušek fantasy.
Celkové hodnocení 80%