Pekingský rozparovač

Pekingský rozparovač https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410421/bmid_pekingsky-rozparovac-orq-410421.jpeg 4 304 86

Čínské thrillery série

< 6. díl >

Šestý, závěrečný díl série čínských thrillerů Říká si Pekingský rozparovač. Jeho oběti jsou mladé, krásné a odporně znetvořené. Veškerá pozornost se upírá na velitele pekingského oddělení závažných zločinů Li Jena. Jeho nadřízení, média i vyděšená veřejnost žádají rychlé výsledky. Americká patoložka Margaret Campbellová je přizvána, aby na těle jedné z obětí provedla pitvu. Její nález šokuje všechny, kdo na případu pracují. Krátce nato začne Li od vraha dostávat osobní dopisy a jeho život i kariéra se pomalu rozpadají. Pokud chce sám sebe a svou rodinu zachránit, musí co nejrychleji odhalit Rozparovačovu identitu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Chinese Whispers , 2004


více info...

Přidat komentář

Jordanka9
30.03.2024 5 z 5

Poslední díl série s Li Jenem a Margaret. Strhující, plné nečekaných zvratů. Čínský policista- vedoucí oddělení a patoložka , tč. doma s jednoročním synkem to opravdu nemají lehké, mají zřejmě "neznámého nepřítele" a vše se jim v životě hroutí. Brutální vrah napodobuje svůj londýnský vzor, ale najednou je vše jinak...
Motiv neznámý - snad se dozvíme více v dodatkové povídce...

Janadvorackova
11.02.2024 4 z 5

Jack rozparovač v Číně :). A užívá si stejně jako svého času v Anglii.
Příběh je prostě klasický - vraždy, popis pitvy, ten nemůže chybět, interakce mezi těmi dvěma.
Furt to funguje a dobře se to čte.


Zuzvil
09.01.2024 3 z 5

3,5* Předposlední díl této série čínských thrillerů u mě dostává stejné hodnocení jako většina ostatních dílů. Ze začátku mi to přijde zdlouhavé a pak šup šup, ve dvou kapitolách vše vyřešeno. Čtenáři (posluchači) v hlavě vyvstane spoustu otazníků, ale bohužel na ně málokdy dostane odpověď. Na druhou stranu "musím" stále v poslechu této série pokračovat, protože mi interpretace pana Myšičky a paní Plodkové velmi vyhovuje. Určitě si poslechnu i díl poslední, tzv. dodatkový (nazvala bych já). Úplně doporučit nemůžu, ale vzhledem k atraktivitě prostředí se do hledáčků čtenářů stejně dostává a dostane :-)

Čmeláček
01.12.2023 5 z 5

Fíhu, tak tohle byla jízda! :) Knihu jsem přečetl hodně rychle, byla napínavá, dost krvavá a brutální a fakt se nedala odložit. Naštěstí pro mě v tomhle dílu romantika přišla zkrátka, takže jsem docela vrněl blahem :))). Pět stars to jistí a ještě si někdy přečtu i Svatbu duchů.

85098211
27.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Za mne určitě nejlepší díl z této série! Má náboj, spád a zajímavé téma. Navíc je zde romantická linka s Margaret a Li Jenem dost potlačená, což je (samozřejmě) způsobeno tím, že se jim narodilo dítě. Ale já za sebe jsem to jen uvítala! ;-) Zato případy, které v knize vyšetřují, stojí za to! Jsou totiž neskutečně brutální, protože pachatel napodobuje svůj londýnský "vzor" - a sice Jacka Rozparovače. Z toho důvodu zabíjí úplně stejným způsobem prostitutky. Jenomže po určité době je zavražděna i vážená a milá profesorka - a najednou je všechno jinak. Je její vražda činem stejného pachatele, nebo ne?
Vedle toho se soukromý i profesní život Li Jena a také Margaret vlivem vnějších okolností pomalu, ale jistě hroutí. A brzy je jasné, že musí jít o cílený útok na ně. Žádný z nich ovšem netuší, kdo by mohl mít zájem se jich zbavit...
Kniha se čte doslova jedním dechem a podle mého názoru je velká škoda, že se jedná o poslední díl série. Konec je možná tak trochu uspěchaný a také motiv pachatele zůstane víceméně nevyjasněný. Navzdory tomu hodnotím plným počtem a samozřejmě časem nevynechám ani následující (závěrečnou) povídku ;-).

senora
14.09.2023 4 z 5

Knihy Petera May už pro mě mají charakter domova, cítím se v nich jako ryba ve vodě. Nehledě na sérii. Prostě nic světoborného, ale dobré a známé. I když mě to nenadchne, ráda je čtu a tato kniha se mi přesně proto líbila a hvězdičku přidám z nostalgie, že tato série končí.

Danago
24.08.2023 5 z 5

Audiokniha jako vždy skvěle načtená. A ztvárněná i hudebně. Miluju tuto sérii jako audio zpracování.
Příběh jako takový byl opět zajímavý i napínavý. Život Margaret v Číně se odehrává trochu ubíjejícím způsobem , jak už se dalo čekat z minulého dílu, ale ke konci dostane svou příležitost i ona. Pekingský rozparovač byl dopaden , vysvětlení si musí asi každý dosadit sám, já si nějaké udělala, ale taky jsem se divila, že už je konec.
Určitě to jako závěrečný díl série nevypadá.

janina66
10.07.2023 4 z 5

Opět skvělé. Drsné, hrůzné zločiny vražd. Trochu nebyl osvětlen motiv, proč vraždil?
A nejsem spokojená s neúplným koncem.
Ale už mám v zásobě závěrečný díl v audiu.
Nechápu, že celá série je v audiu, jen tento díl ne!

Luigi1
22.05.2023 5 z 5

Opět jsme v čínském prostředí které se velice dobře čte

Petass
02.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Spoiler!!

Peter May už musel sérii ukončit, protože by mu u čínské policie nezbyli žádní policisté. Pro mě tentokrát nelogické překombinované a stále dokola. I tak mám pocit, že série není ukončená a autor si nechal zadní vrátka dokořán.

Nudlesmakem
14.02.2023 5 z 5

Tento díl byl asi z celé série nejlepší.

Mája777
02.02.2023 5 z 5

Tenhle díl byl parádní, jenom to chtělo trochu víc propracovat konec. Chyběl mi motiv. Ale třeba ani žádný nebyl, kdo ví?
A teď už opravdu poslední díl. Doufám, že v něm už se všechno vyřeší.
(2. 2. 23 - 3 491 - 9)

uzivatel6305
22.12.2022 5 z 5

Já prostě Petera Maye miluju! Jeho styl mě moc vyhovuje, jen možná ten konec byl nějak useknutý. Audiokniha je perfektně načtená, znovuobjevující se rozparovač je stejně děsivý jako před 140 lety, vyšetřování i všechny překážky jsou napínavé a hlavně děj se mi nezdá tak překombinovaný jako u současných thrillerů. Život v Číně je opět skvěle vykreslený, totalita, chudoba, beznaděj a na druhou stranu korytáři. Opravdu skvělý díl skvělé série! Tleskám panu Mayovi!

VasnivaCtenarka
12.12.2022 4 z 5

HODNOCENÍ AUDIOKNIHY:
Óóóóó ano, mé thrillerové srdce lačnící po brutálních (audio)knižních vraždách se právě tetelí blahem. Je to sotva pár minut, kdy jsem tuto audioknihu doposlouchala a jsem ještě plná dojmů z krvavé spouště, kterou nám autor Peter May dopřál.

Pekingský rozparovač je prvním příběhem, který jsem od autora okusila, i když je to již 6. díl knižní série Čínské thrillery. Dobré je, že mi ani nepřišlo, že jsem neslyšela či nečetla předchozí díly. Očividně na sebe příběhy nenavazují, i když je možné, že soukromá linka hlavních hrdinů vznikla nejspíše již v prvním díle. Ale nevím to jistě, skutečně jen tipuji.

Ale teď k samotnému příběhu – pokud vás fascinuje čínská kultura a milujete čínské nudle, pak vás audiokniha doslova nadchne. Příběh je zasazen do Pekingu a autor nám realitu všedních dní předkládá tak věrohodně, že to budete vy, kdo se ocitne na pekingských ulicích před policejní stanici. Okusíte čínskou mentalitu v jejím přirozeném prostředí. A věřte mi, že právě v době, kdy Pekingem otřásají naprosto šílené a brutální vraždy po vzoru známého londýnského rozparovače, zkrátka být nechcete. Buďme rádi, že si tento příběh můžeme poslechnout v bezpečí našeho domova či jiném bezpečném prostředí. I když…. bezpečí je prý jen iluze…se říká.

Celou audioknihou, která trvala 13:44 h, nás provázela Jana Plodková a Martin Myšička. Jejich hlasy byly na poslech velmi příjemné a musím smeknout klobouček, protože to, jak vyslovovali názvy čínských ulic, chrámů a jmen bych já rozhodně nezvládla. I to, jak se paní Plodková pokoušela mluvit s čínským akcentem bylo příjemné a lehce úsměvné. Když porovnám interpretaci Jany Plodkové a Martina Myšičky, musím uznat, že se mi asi o chlup více líbil přednes paní Plodkové. Přišlo mi, že umí lépe pracovat s barvou hlasu. Ale společně s panem Myšičkou tvořili opravdu povedený a sehraný tým.

Zpočátku mi přišlo tempo příběhu takové táhlé. Vrah vraždil a měla jsem dojem, že policie spí a je neschopná. Ale jak příběh postupoval, tím více se tempo a napětí zvyšovalo a na konci jsem už byla napnutá jako kšandy!

Musím však napsat, že můj vztah k hlavním hrdinům je rozporuplný. Hlavní vyšetřovatel mi přišel “ťumpachový” a jeho přítelkyně zase taková… nemasná neslaná. Ani mi moc k sobě nepasovali a ani jsem z příběhu necítila, že by se nějak vroucně milovali. Jejich vztahový osud nám však zůstane utajený, protože tuto oblast příběhu nechal autor otevřenou a kniha je, bohužel, závěrečným dílem knižní série. Za tohle ubírám knize jeden plusový bodík.

Sečteno a podtrženo – Pekingský rozparovač byla moc fajn kniha. I přes drobné nedostatky – jako byl například soustavný zmatek v postavách kvůli jejich jménům – mohu tuto audioknihu opravdu doporučit všem milovníkům thrillerů. Myslím, že by se vám opravdu mohla líbit.

Jenda75
13.08.2022 4 z 5

Tato kniha byla opět skvělým pokračováním celé série. Musím říct, že jsem se opět nenudil. Doporučuji k přečtení.

VendulaB
27.04.2022 5 z 5

V šestém díle výborné série se autor opět ukazuje ve skvělé formě. Kromě tradičně špičkově vykreslené atmosféry dnešní Číny je skvěle vystavěn i samotný detektivní příběh. Kniha je neuvěřitelně napínavá a v podstatě se od ní nejde odtrhnout. Čtenářská lahůdka.

Kerberos
26.02.2022 4 z 5

Závěr série, která mě bavila. Škoda, že tento díl nebyl v audiu, trochu mi chybí ironická paní Plodková. Taky nemám pocit, že příběh Margaret a Liho byl nějak ukončen.

evismaior
15.02.2022 4 z 5

(SPOILER) 80% - Po předchozím dílu Běžkyně, který byl pro mě v rámci této jinak výtečné série docela zklamáním, se Peter May vrátil v plné parádě s případem, kdy v Pekingu neznámý pachatel začne dokonale kopírovat vraždy Jacka Rozparovače. Nejdřív mi to přišlo nezáživné, jako že autorovi už začínají docházet nápady (a Margaret navíc pořád jen seděla doma s ročním dítětem), ale když pak indície náhle dovedly Li Jena až ke jménům z vyšších míst, načež byl suspendován, sebrali mu odznak, auto a zablokovali účty, jeho sestra byla zatčena za údajné přechovávání kokainu a Margaret přišla o vízum a hrozilo jí, že bude muset odjet ze země bez syna, tak to začalo nabírat fakt grády a napjatě jsem čekala, jak to dopadne a kdo bude oním vrahem. K tomu ještě zajímavé téma detektorů lži a technologie založené na odezvách mozku na známé a neznámé podněty. Bohužel konec zase takový uspěchaný, jak je bohužel autorovým zvykem - sice se dozvíme, kdo byl pachatelem, ale už ne, co to vlastně bylo za člověka a jaké měl přesně ke svému jednání pohnutky, a tím méně se dozvíme, jak to dopadlo s Li Jenem, Margaret, jejich synem a jeho sestrou a otcem, to si zase autor zřejmě nechává, aby nás o tom informoval jednou větou kdesi v té následující povídce, která se zas bude odehrávat až za nějakou dobu, takže se tím zcela ztratí ten dojem kontinuity vyprávění. Tohle mě fakt na těch knížkách začíná dost mrzet. Přesto za tu napínavou druhou třetinu hodnotím celkem vysoko.

eliska8413
12.02.2022 2 z 5

Je to prostě zvláštní dvojka a moc nechápu co je vlastně drží pohromadě. Rozuzlení zápletky je takový epochální asi jako když si představuji že se vdám za prince. Ono není na to udělat prostě obyčejnou detektivku s obyčejným příběhem bez nutných monstrózních rozuzlení a vrahovo pohnutek.

tereza6169
24.01.2022 3 z 5

Jedna ze slabších knížek ze série. Detektiv Li Jen přišel o část svého elánu a dravosti a začal podnikat nelogické, místy až iracionální kroky. Doufala jsem, že v závěru odhalí, že mělo jeho jednání nějaký hlubší význam, ale bohužel. Stejně tak Margaret byla v tomto díle až zbytečná a její, do této chvíle klíčová, postava se smrskla na protivnou a ublíženou ženu na mateřské, která nijak zásadně do děje nezasáhla. I samotný závěr mě trochu zklamal a měla jsem pocit, že mě autor připravil minimálně o jednu kapitolu, která by vysvětlila některé nejasnosti, které minimálně v mé hlavě v průběhu čtení vyvstaly. Jinak je příběh takovým standardem Petera Maye, má zajímavý námět a čte se velmi lehce.