Chiméra

Chiméra https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437077/bmid_chimera-yX3-437077.jpg 4 21 6

Sebastiano Vassalli situoval svou nejslavnější knihu Chiméra do vesničky jménem Zardino, jež kdysi ležela v Pádské nížině nedaleko města Novary, kde se za jasných dní jako chiméra vynořuje na obzoru vysokánská hora Monte Rosa. Zde se na přelomu 16. a 17. století odehrává příběh dívky jménem Antonia, „zardinské čarodějnice“. Antonia vyrůstala u jeptišek v novarském nalezinci, odkud si ji v jejích deseti letech odvezli bezdětní manželé Nidasiovi, kteří se k ní chovali jako k vlastní a poskytli jí šťastné dětství a dospívání. Zato ve vesnici ji lidé nemohli odpustit její krásu a jinakost. A lidská nenávist, spojená s nevědomostí a strachem, se stane Antonii osudnou. Příběh „zardinské čarodějnice“ se odehrává na pozadí široké historické fresky zaplněné řadou výrazných postav. Setkáváme se tu loupeživým rytířem Caccettou a jeho ozbrojenou bandou, falešným knězem pěstujícím v kostele bource morušového a knězem sužujícím své farníky bigotností, katem a jeho pacholky, intrikujícími biskupy, rýžaři, lacknechty, inkvizitory... Vassalli čtenáře se syrovou objektivitou, důkladností a bez příkras seznamuje s tehdejším drsným životem na rýžových polích i tíživým ovzduším katolické protireformace, jaké v dané části severní Itálii panovalo v době španělské nadvlády, kdy se zásadním způsobem formoval charakter italského národa. Zardino už neexistuje, nezbylo po něm nic. Z této mlhou obestřené nicoty vytáhl autor na světlo denní strhující příběh, zasutý hluboko v minulosti, a zpracoval jej svým nezaměnitelným způsobem do podoby, za nějž získal v roce 1990 významnou italskou literární cenu Strega a který dodnes budí obrovský zájem čtenářů.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

La chimera , 1990


více info...

Přidat komentář

Thalin
17.11.2023 2 z 5

Bohužel mi vůbec nesedl styl, kterým byla kniha napsaná. Už od začátku jsem měla problém se začíst, postavy mě dvakrát neoslovily a mnohdy zbytečně zdlouhavé popisky (a nekonečné odstavce) mě nudily. Mám ráda historické knihy a příběhy z prostředí čarodějnictví a inkvizice mě obvykle docela baví, ale tady mi to vůbec nesedlo. Kdyby to bylo pojaté jako román, tak by mě to možná oslovilo víc.

alibaba72
15.07.2023 5 z 5

Mám moc rád historické romány a tento se odehrává v Itálii, je zajímavě napsaný, je i trochu napínavý, trochu zábavný. Moc doporučuji.


netopýr088
01.05.2022 5 z 5

miestami až hrozný príbeh pôsobil na mňa ako delová guľa do hrude, až som musel čítať s prestávkami, aby ma neroztrhlo od emócií... Tam, kde stávala dedina Zardino sa teraz stavia diaľnica, a Vassalli nám dáva nahliadnuť pod násyp času, aby sa nezabudlo, že kamkoľvek vkročíme, všade dýcha krutá história. Aj dnes upaľujeme svoje čarodejnice a strigôňov, len to robíme na sociálnych sieťach a v médiách, a na povahe ľudu a mocných sa takmer nič nezmenilo, len prostriedky, ktorými disponujú.

puml
22.05.2021 5 z 5

Další lahůdka od jednoho z nejlepších italských spisovatelů druhé půle 20. století. Vassali je skvělý vypravěč, navíc mísí poutavý děj s esejistikou a výlety do dějiny severní Itálie. Ve své podstatě ale Vassalli promlouvá svým románem k současnosti. Lidská povaha se zas tak nězměnila, jen ty kulisy jsou přeci jen jiné a o to Vassallimu jde, ukázat univerzálnost tam, kde někdo vidí jen příběh jednotlivce nebo oblasti. Vlastně to vůbec nemá být historický román, jako spíš román o Vassalliho současnosti napsaný jako historický exkurz. Román lze číst jako poutavý příběh, kdy ale, a to chápu, těm, kteří nemají alespoň základní znalosti dějin, bude připadat román zdlouhavý ve svých četných odbočkách od hlavní linie příběhu. Ale to dělá z Chiméry výsostnou románovou chiméru. Ale román si lze užít i bez znalosti historických souvislostí. Jen to nebude asi úplně ono, a proto má román nejen tady, ale třeba i na goodreads, průměrné hodnocení. I když by si zasloužil daleko lepší "vysvědčení".

Vassalli začínal jako autor experimentálních próz a skončil jako uznávaný autor románů takřka klasického střihu. Dobře je to patrné i v Chiméře, kde autor sem tam hodí odbočku a jako by nadnese svůj pocit z právě vyprávěného, nebo něco nedořekne, s tím, že se k tomu vrátíme, nebo, že to už stačí. A to vše činí naprosto suverénním způsobem. Vassalli byl v roce své smrti oficiálně nominován na Nobelovu cenu a podle mě by si ji zasloužil. Skvělý autor od nějž mě zatím nenudila jediná kniha. Díky Kateřině Vinšové za to, že Vassalliho dlouhodobě překládá do češtiny. Doporočuji.

soukroma
16.01.2021 4 z 5

Kdyby to byl román, bylo by to napínavé, zajímavé a smutné čtení. Ale není to román. Je to vyprávění z pohledu naší (nedávné) doby na oblast (pod vládou španělských Habsburků, tehdy ještě Filipa II.), již zmizelou vesnici v Pádské nížině ("placatině"), dobu, náboženství a temno let 1590-1610, doby dávno před vznikem jednotného "národa" a sjednocené Itálie. První polovina vyprávění je velice zajímavá - rýžoviště (netušila jsem, že, kde a jak se v Evropě v té době rýže pěstovala) a rýžaři (evropští otroci), taky bourci morušoví (pěstovaní v kostele; epizoda mne zaujala u později situované Madoně z hor), náboženství a vliv vládnoucího rodu (tedy tehdy rozdrobené španělské říše, nad níž slunce nezapadalo). Druhá půle je už hodně o stupňující se katolické tvrdosti a blížícím se procesu s Antonií jako čarodejnicí. Smutné poslední kapitoly včetně mučení jsem raději přeskočila.
Není to román, ale spíš zbeletrizovaná odborná publikace (typické dlouhatánské odstavce, spousta proloženého textu), s mnoha citáty a občasným vstupem autora ze své pozice pisatele a nadhledem skoro 400 uplynulých let. S ohledem na tento přístup a styl bych uvítala autorových vstupů více, aby jako Ital pomohl cizozemcům pochopit rozvoj budoucí Itálie, zrod moderního národa, včetně jazyka.
Čtivé to je, ale román by byl výrazně průraznější. 75%

"V sedmnáctém století se každý staral sám o sebe a o své záležitosti, a od toho, aby se staral o všechny, tu byl Pánbůh, tehdejší soudy měly jiné věci na práci."

Leona333
14.01.2021 4 z 5

Historický, inkviziční román, který poukazuje na lidskou hloupost a závist, která silou utržené laviny, může zničit život nejednoho jednotlivce. Kniha se mi líbila stejně tak i barvitý popis krajiny, prostředí kam byl příběh vsazen.