Nespočet

Nespočet https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43206/bmid_nespocet-Fwf-43206.jpg 4 14 2

Vergilius s Maecenatem v zemi Rasnů. Vergilius má na objednávku císaře Augusta napsat oslavný epos o římském národě, a tak se svým sekretářem Řekem Timodemem a významným Římanem etruského původu Maecenatem podnikne cestu do Etrurie neboli země Rasennů, jejichž tisíciletá civilizace je na svém sklonku. V podzemí chrámu, kde jsou uchovávány dějiny Etrusků, které nikdy nebyly sepsány, je jim dáno cestovat do minulosti a prožít nespočet životů. Poznání je to však skličující – historie předků se hemží zločiny a všemožnými zvěrstvy. Navíc Etruskové přes znalost písma odmítají písemnictví, nevede podle nich k nesmrtelnosti, nýbrž ke smrti. Vergilius naopak věří v očistnou moc poezie, a pro povznesení lidstva tedy krvavé dějiny vybělí. Epos Aeneis pak sice opěvá ctnosti bájných hrdinů, ale svému autorovi nepřinese uspokojení a pro Etrusky skutečně znamená konec jejich civilizace. Vassalliho strhující román o tajemstvím obestřené kultuře je zároveň zamyšlením nad časem, dějinami a jejich věčným opakováním: cesta do minulosti začíná i končí v nejsoučasnější přítomnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Un infinito numero , 1999


více info...

Přidat komentář

braunerova
06.05.2019 2 z 5

Příběh je vystavěn na skutečné historické události. Poté, co Vergilius napsal hrdinský epos Aeneis o původu Římanů, chtěl toto dílo spálit. Přátelé ho přemluvili, aby to nedělal, že epos nebude nikdy vydán, ale svůj slib nedodrželi. Autor tuto událost propojil s vírou Etrusků, že minulost, zachycená na svitkách papyru, je předzvěstí smrti. A tak vydáním Aeneis možná skončil i svět Rasenů.

"Písaři jsou v zemi Rasnů nositeli neštěstí. Jsou to nečistí lidé, jako ti, kteří vybírají zanesené studně nebo pohřbívají mrtvé."

V knize prožijete nespočet životů, ani k jednomu jsem si ale nedokázal vytvořit žádný vztah. Všechny moje pocity z četby úžasně shrnuje recenze Jiřího Špičky. Ta navíc vysvětluje i zajímavosti, které jsou v knize naznačeny a v doslovu opomenuty, například tu s etruskými hracími kostkami.

puml
15.09.2013 5 z 5

Vassalli je především skvělý vypravěč a fabulátor. Zápletka, která se točí okolo dějin Říma, přesněji jeho mýtických počátků je podána ve formě příběhu o vzniku hrdinského eposu Aeneida od Vergilia. Vassalli příběh koncipuje jako putování za dějinami mizejícího národa Etrusků, kteří po sobě nezanechali žádný písemný záznam, a jejichž kultura je opředená množstvím nejasností. Proč tomu tak je a na čem spočívá ona "slavná" římská republika a později císařství? Jakou roli sehrál básník a jeho epos ve hře o upevnění moci? To a jiné otázky si položil Vassalli v tomto pozoruhodném románu, který se nesnaží nalézt jednoznačné odpovědi, ale spíš nutí k zamyšlení nad minulostí, dějinami a jejich mnohoznačnou povahou. Doporučuji.