Labuť

Labuť https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36963/bmid_labut-ZmP-36963.jpg 4 23 4

Román vykreslující politickou situaci italského jihu na přelomu 19. a 20. století za éry Francisca Crispiho. Je to období neprůhledné vládní politiky, velkých bankovních skandálů, korupce, protekcionářství a osobnost F. Crispiho zde vystupuje jako dosti výrazná a kontroverzní postava. Kniha začíná úkladnou vraždou komtura Notarbartola ve vlaku, když cestoval do Palerma. V pozadí tohoto zločinu stojí poslanec a mafiánský kmotr Raffaele Palizzolo (říká se Labuť), který je ústřední postavou románu. Pachatelé komturovy vraždy jsou čtenáři známí hned od počátku a ten má pak po celou dobu četby možnost sledovat klikatost cest spravedlnosti a obtížnost dokázat pravdu. Svědky totiž jsou Siciliáni, kteří se bojí mafie a o své rodiny. Autor se na mnoha místech knihy očima různých postav zamýšlí nad Sicílií, vztahy mezi italským Jihem a Severem. Úvahy nad pojmem mafie a líčení jejích praktik se prolínají celým dějem. Neobvyklé je jeho formální řešení: Vassalli ho rozčlenil do tří výjevů (zahrnují léta 1893–1904), které symbolicky nazval Peklo, Očistec a Ráj; po něm následuje Epilog (zasazený do r. 1920), v němž se čtenář dozví o dalších Palizzolových osudech.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Il cigno , 1993


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
29.10.2023 3 z 5

Děj je zajímavý, ale literární podání mi moc nesedlo. Kniha je ovšem cenná v doslovu, kde se dozvídáme něco víc než z románu. 60-70%, 29. 10. 2023.
Souhlas s komentáři puml a Jakubisko.

ibáG
07.03.2022 3 z 5

Začátek mě navnadil, pak už mě to tolik neoslovovalo, ale dalo se to. Pro mě asi první kniha na toto téma, když nepočítám Kmotra od M. Puza. Dávám 3 hvězdičky.


puml
26.09.2013 5 z 5

Román o mafii z doby, kdy ještě nebylo zcela jasné, co to vlastně mafie je. Vassalli zde opět potvrzuje svou pozici vynikajícího vypravěče a stylisty. Korupce, manipulace, boj o moc a marná snaha policie o vyřešení jedné vraždy. Na relativně malém prostoru dokonalé vykreslení atmosféry Siciílie konce 19. století a mentality jednotlivých vrstev společnosti, od těch nejvyšších pozic, až po ty nejnižší.

Jakubisko
04.07.2011 4 z 5

Tak trochu atypický mafiánský román, odehrávající se v době, kdy slovo mafie bylo nové a na Sicílii nikdo netušil co to je. Kniha vás donutí pohlédnout na tématiku z odlišného úhlu než na jaký jsme zvyklí a umožní lépe pochopit jižanskou mentalitu a proč měla mafie v Itálii vždy tak silnou pozici. Pro fanoušky žánru naprostá nezbytnost.