Cesta slávy

Cesta slávy https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12848/bmid_cesta-slavy-657815d7359fb.jpg 3 71 10

Oscar Gordon je vybrán Ištar, královnou sedmi vesmírů, aby společně zachránili Fénixovo vejce, klíč k Ištařinu počítačovému komplexu. Oscar po mnoha dobrodružstvích nakonec uspěje. Heinleinův pokus o fantasy.

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Glory Road , 1963


více info...

Přidat komentář

Luigi1
07.01.2024 4 z 5

Pomalý rozjezd který se začal pohybovat k lepšímu od poloviny

murdoch
18.06.2023 2 z 5

Asi nejslabší věc, co jsem od Heinleina četl... Do fantasy se asi neměl pouštět. Přečíst se to dá, řemeslo samozřejmě zvládá, ale bohužel nic zvláštního.


Richie1
22.04.2021 3 z 5

Román je jakýsi slepenec různých žánrů, nedokážu ho adekvátně zařadit. Částečně fantasy, částečně scifi, ale i s běžně dobrodružnými prvky či s méně obvyklými filosofickými nebo utopistickými částmi. Celkově mě příběh nezaujal natolik, aby mě přinutil intenzivně číst. Chvilkama to bylo napínavé, hlavně při dobrodružné cestě za Fénixovým vejcem (např. boj s Iglim byl velmi zajímavě pojat :-), ale v jiných částech románu jsem se skoro nudil. Na dobu napsání to nebylo špatné, ale podruhé se k románu už asi vracet nebudu. 55%

Tom2409
31.12.2020

Já to jako malý čet snad stokrát,mě se to líbí,nechápu vás,nebyl net,nic,neskutečně mě to bavilo,knížek jsem přečet moc,prostě fajn pohádka. Je potřeba mít ze čtení radost a ne tam hledat co tam není.jako malého mě vůbec nenapadlo tam hledat skrytý věci ohledně sexu a toho ostatního co tu máte v komentech. Vy by jste podělali i večerníčka ????

jarmuk
17.01.2020 3 z 5

občas trochu zmatené, ale vypravěč má dobrý nadhled

yerry
12.02.2017 3 z 5

Jediná autorova fantasy kniha, ktorá až tak úplne fantasy nie je a ty len pozeráš, o čo vlastne Heinleinovi ide. Hrdina je vojakom US Army bojújúcim vo vojne – nevojne, proti malým žltým šikmookým mužíčkom. Teda presnejšie, kvôli zraneniu sa už vydáva do európskeho zázemia…

Je najatý jednou vládkyňou aby získal artefakt umiestnený na inej planéte v akejsi hyperkocke. Fantasy kulisy a postavy sú dosť nevierohodné a autor ich asi ani vážne nemyslel. Fantasy aspekt príbehu je v ňom akýsi nadbytočný. Jedná sa o jeho scifi úlet k hranici, kde by sa to fantastično mohlo nachádzať? Ak si k tomu primyslíš autorove štandardné politické úvahy a poučovania o sexe, individualizme a slabinách demokracie, vychádza ti z toho riadny guláš. Naviac ak autor v plnej paráde pokračuje zvesela tam, kde už iní vešajú zvonec.

Na rozdieľ od iných negatívnych hodnotení román nevnímam tak kriticky. Ak sa dej neberie príliš vážne, je to starý dobrý RAH, ktorý opäť nesklamal a prišiel na svoju dobu s čímsi novým a neotrelým. Nekopíroval Tolkiena ako viacerí jeho súčasníci a zachoval si svoj štýl.

Aj napriek niekoľkým dosť úmorným pasážam vnímam knižku ako dobrú a možno aj o trochu viac ako dobrú…

vlkcz
22.11.2016 5 z 5

Dva v jednom. Je pravda, že fantasy v první části by asi leckdo napsal lépe, ale mám pocit, že autorovi šlo hlavně o tu druhou část. A ta je skvostná.

Hadati
01.04.2016 2 z 5

Z celého díla jsem nabyl dojmu, že se Heinlein se svými přáteli u piva vsadil, že dokáže napsat i nějakou fantasy knihu, a tohle je výsledek. První pětina knihy se odehrává v našem světě, kdy hlavní postavou je americký voják, kterému zrovna skončil první turnus ve Vietnamu a dopravní systém Strýčka Sama využívá k tomu, aby se trochu podíval po světě. Přestože v této první části není jediná známka po sci-fi a fantasy, humor velmi podobný Hlavě XXII z něj dělá tu nejzábavnější část románu. Příběh se nakonec zvrhne do bláznivého fantasy dobrodružství s meči, krásnými dívkami, fantaskními světy a příšerami. I v této části jsou světlé momenty pro pobavení, kdy je zřejmé, že autor nebral příběh nijak vážně a hlavně se chtěl při psaní pobavit. Vyvrcholení románu však přijde velmi brzy, a to ve dvou třetinách příběhu dosažením cíle dobrodružné výpravy. Pak už dojde prakticky jen na vysvětlování, proč, kdo, co a jak, což je neskutečně nudné a ubíjející. Tato poslední část knihy se dá připodobnit sportovnímu zápasu, kdy už je odpískán konec a vy už jen sledujete hodnocení sportovních týmů. Navíc, z neustálého vzájemného cukrování mezi hrdinou a jeho dámou v ohrožení budete mít pocit podobný tomu, jako by vás někdo nutil na posezení sníst kilo cukrové vaty, aniž by vám dal něco k zapití. Jednoznačně to nejhorší, co jsem od Heinleina četl (a to jsem toho od něj četl dost).

pablovendat
17.11.2014 1 z 5

Než se kniha vůbec rozjede má za sebou třetinu.
Nic moč.

HTO
09.02.2012 5 z 5

Hodně netradiční fantasy, která začíná v našem světě v době vietnamské války a kde splnění „mise“ zdaleka nepředstavuje konec knihy. Škoda, že Richard Podaný překládal jenom verše; hlavně na začátku, který se hemží dobovými reáliemi, překladatelka mnoho chvály nezaslouží. Neortodoxnost knihy je zajímavá, a bonusem českého vydání je obálka – i když Star se v příběhu představí mnohem méně oblečená – když knihu pod mou lavicí objevil pan profesor chemie, místo aby mi ji zabavil, vyjádřil přání si ji přečíst.