Červený stan

Červený stan https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21655/bmid_cerveny-stan-R5t-21655.jpg 4 97 31

Biblický příběh ze Starého zákona zpracovaný do románové podoby vypráví o životě Díny, dcery Jákobovy. Červený stan byl pro starozákonní ženy životně důležitým místem. V něm se rodily děti, ženy se do něj uchylovaly v době nemoci i pocitu nebezpečí. Hlavní hrdinkou příběhu je Dína, dcera Jákobova. O dívku se kromě matky Ley starají také tři tety a každá z nich dá Díně do života jinou cennou radu a zkušenost. Na svět biblických žen i mužů se díváme především jejíma očima, ona nám vypráví i svůj vlastní pohnutý osud.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The red tent , 1999


více info...

Přidat komentář

ElikaS
22.01.2024 4 z 5

Přiznám se, že o tomto příběhu jsem nikdy neslyšela. Je pravda, že biblické příběhy znám jen povrchně, a to především ty nejznámější, takže o tomhle jsem vůbec neslyšela. Každopádně musím říct, že mě knížka celkem příjemně překvapila.
Příběh se mi líbil, stejně jako atmosféra knihy. Knížka mi nádechem i stylem vyprávění připomínala Vzpurnou dceru, která se mi líbila moc.
Poslední dobou mě začínají bavit knížky, které odhalí i část historie a dobovou reálie, tak tomu bylo i v této knížce, i když podle toho, co jsem dohledala s fakty (jestli se tomu tak dá říkat), autorka nakládala volně. Každopádně knížka byla zajímavá a bavila mě.

Chytuš
09.01.2024 5 z 5

UCHOKNIHA. Před lety jsem viděla film, který se mi tenkrát hodně líbil, proto jsem si chtěla příběh připomenout i v jeho knižní podobě. A rozhodně nelituji - příběh Díny je okouzlující v obou podobách. O Díně Bible moc neříká, takže byl prostor pro vystavění originálního nového pohledu na celý její život. Knížka je hodně ženská v tom pozitivním slova smyslu - ukazuje život žen v tehdejší společnosti nikoli jako podřadných bytostí, ale žen, které si dokázaly v omezeních společnosti vytvořit svoje vlastní pravidla a dokázaly v rámci možností jít svou cestou, která ovšem v ničem neztrácela ženskost. Krásné a inspirující...


Andi
12.04.2023 4 z 5

Málokdy se stane, že jsou filmy lepší než kniha. Tohle je ten případ, každopádně jsem za knihu i za její zajímavý příběh ráda. Do filmu některé věci nedali a to je škoda.

Jarka88
05.10.2022 4 z 5

Nejdříve jsem viděla film a pak se mi dostala do rukou kniha
A až na některé pasáže se mi četla dobře a líbila se mi

Pavlina50
09.09.2022 3 z 5

Je to kniha o ženách a vzhledem k bytostně ženskému tématu – primárně určená taky pro ženy – trochu naivní, trochu idealizovaná, ale zároveň s ohledem na dobu, ve které se odehrává, i dost emancipovaná.
Líbila se mi ta propojenost s daleko známějšími biblickými postavami (Izák, Rebeka, Ezau, Jákob, Josef…), o existenci Díny v Jákobově rodu jsem totiž dosud vůbec neměla povědomí. Proto se mi líbil ten nápad vybrat si právě ji jako ústřední postavu a postavit na těch docela malých známých základech příběh Díny podstatně rozvitější, barvitější a obsažnější, než jaký lze dohledat například na wikipedii, a takto ho pak zasadit mezi ty známé příběhy ostatních členů její rodiny.
Dál už je to jen na vkusu čtenáře – chápu, že v mnoha případech může vyvolat určitě velké emoce a dojetí, na mě to ale stylem psaní působilo bohužel až moc červeně – přesně jako ten název knihy, stan, a hlavně to, k čemu byl určený.
Ale třemi hvězdami oceňuju tu fakt nápaditou myšlenku.

Sisssi
12.09.2021

Pohled na ženy a jejich postavení ve starověku přes růžové brýle. Příliš ženské, příliš idealistické, ale jako oddechovka dostačující - do chvíle, než se Dína zamiluje, protože příběhem její lásky k šekemskému princi se kniha začíná řadit k rychlospotřební a nezajímavé červené knihovně.

Leyla
18.07.2021 5 z 5

Krásna kniha o ženskej sile, spolupatričnosti, o rodinných putách a tradíciách, aj keď tie sú niekedy prekážkou ku šťastiu, v tej dobe však nebolo možné proti nim veľmi namietať.
Príbeh o sile lásky a odpustenia. Pri každom pôrode (vydarenom aj tom smutnom) som slzila, obdivovala som silu tých žien, rituály a tradície, ktoré sa diali v a okolo červeného stanu, súdržnosť rodiny, až po tie tragické udalosti, ktoré ju rozdelili.

rozarada
01.07.2019 5 z 5

Kniha mi přiblížila život urozených i prostých lidí, především žen, ve "starozákonní" době. Rozhodně stojí za přečtení, moc pěkné.

soukroma
01.04.2019 5 z 5

Dobré čtení: moc se mi do knihy po zkušenostech s autorčinou Bostoňankou nechtělo, čekala jsem červenou knihovnu na motivy jednoho drobného biblického příběhu, ale začetla jsem se a čím dál víc si v románu libovala.
Nebyla to červená knihovna (ani erotický román, jak tvrdí na novém obalu), byl to dobrý průvodce po části Genesis - od Izáka a Rebeky a jejích synů Ezaua a Jákoba. V centru dění je Jákob a jeho čtyři manželky (dcery Lábana) a kopec dětí, s Dínou jako jedinou dcerou. Jejíma očima se představuje (tedy jak si to představuje autorka) tehdejší způsob života rodiny pastýřů a vztahy mezi členy téhle velké rodiny, která se nakonec přesunula do zcela cizí země. Dínin milostný vztah s tamním princem je začátek jejího krvavého odloučení od rodiny, po němž definitivně uprchla do Egypta. A tam se po letech zase setkala se svým nevlastním bratrem Josefem.
Biblické postavy ožívají a spíše než otázce jednoho boha a víry se autorka věnuje životu - jeho smyslu ve vztazích s ostatními, v nichž spatřuje nesmrtelnost. (Víra je vůbec redukovaná na obřízku a odpor k domácím bůžkům.) Autorka dovyprávěla krátkou biblickou zmínku svým způsobem, nemusíme všemu věřit, ale čte se to opravdu hezky. 95%

Linda007
30.11.2018 4 z 5

Na můj vkus příliš mnoho jmen, která se pletla. Trošku překombinované, ale hezké ´´rozšíření´´ biblického příběhu.

zdenaR
24.10.2018 4 z 5

Kniha se čte velmi dobře, zajímavé téma i zpracování. Je dobré si přečíst v dnešní uspěchané době příběh z biblické doby a zamyslet se nad životem i tím, co vlastně člověk potřebuje k životu.

Blanchidlo
16.07.2018 4 z 5

Byl to příběh drsný a nádherný zároveň. Konec jsem obrečela :) Trochu jsem se motala ve jménech, ale rodokmen na začátku knihy vždy poradil :) Jákob mi z počátku přišel jako velice sympatický muž. Bohužel ve chvíli, kdy začal být ve vleku svých dvou nevydařených synů (a jejich manželek), začal mi být nesmírně protivný. Z mého pohledu začal být stejný despota jako Lában, kterého celý život nenáviděl. Nesmírně jsem obdivovala Díninu odvahu, s jakou proklela celou rodinu a odkráčela. A červený stan, ach. Vůbec bych se nezlobila, kdybych "musela" také takto na 3 dny v měsíci odcházet odpočívat :) Ještě malé zamyšlení na konec - oč by byl svět jednodušší, kdyby se ženy dokázaly vzájemně respektovat namísto rivality, pomlouvání a falešných úsměvů, které mezi většinou z nich vládnou. Lea a Ráchel se sice neměly v lásce, ale přesto dokázala jedna druhou respektovat, stejně jako její znalosti a dovednosti...

Maanna
21.06.2018 4 z 5

Silný příběh o starozákonních ženách. Až na pár výjimek zůstaly mužské postavy trochu ploché a zejména do Jákobových synů se i autorka nebo překladatelka občas trochu zamotaly. Autorka vychází z méně známého biblického příběhu a znalosti historických reálií a výsledkem je velmi zajímavé a na smysly živě působící čtení. Tahle návštěva dalekého světa, kde ženy milovaly, radovaly se i trpěly stejně jako dnes, pro mě byla nádherná. Jedinou větší výtku ke konstrukci příběhu mám v případě Dínina prvního manželství - neumím si představit, že by dívka s jejím kulturním pozadím a výchovou šla dobrovolně a s lehkou hlavou spát s mužem, aniž by napřed získala požehnání otce nebo aspoň matky - to mi přišlo velmi málo věrohodné.

Sláča
04.06.2018 5 z 5

Kniha do které jsem se ponořila a nechtěla z ní ven. Čekala jsem popisné (a ne příliš zábavné) vyprávění příběhu ze Starého zákona, ale dostala jsem úžasný příběh ženy, příběh o ženách, ale určený nejen ženám ! - manžel také přečetl jedním dechem....

orinka3
01.02.2018 5 z 5

Právě jsem zavřela dočtenou knihu. Nečekala jsem, jak mě okouzlí. Pořád ve mně doznívá její ústřední téma - hluboké lidství a ženská solidarita. Ze začátku mi připadalo, že to bude jenom takové povídání o zvycích žen ve starověku. Jak jsem se mýlila. Vím, že je o fikci, ale notová osnova příběhu ve mně přesto rozezněla struny, o kterých jsem si až dosud myslila, že mi chybějí. Kniha je mimořádná. Když se necháte unášet vyprávěním Díny, budete se kolébat jako malé dítě v kolébce národů. Z té kolébky jsme vyšli všichni a stále jsme tady. Pokolení střídá pokolení. Lepší nebo horší? Záleží jenom na nás. Děkuji autorce, napsala to až nadpozemsky krásně.

hroneczek
25.09.2017 5 z 5

Kniha, myslím si, dosti reálně zobrazuje život a úděl tehdejších, někdy i dnešních, žen. S hlavní postavou Dínou jsem se tak sžila, že konec knihy jsem obrečela.

RADIN
21.08.2017 4 z 5

Dína, už to meno vo mne vyvoláva akýsi zvláštny pocit,kniha je pekne napísaná,u mňa palec hore.

tereza1198
14.06.2017 4 z 5

Ženy skryté v biblickém příběhu. Milující, trpící, soucitné i žarlivé. Všechny prožívají a naplňují své osudy o kterých se nikdy žádný velký příběh nenapíše. Krásný příběh o ženské pospolitosti a komunitě.

zuzana2599
13.04.2017 4 z 5

Silný a uhrančivý příběh o síle rodové pospolitosti, zradě a ženské touze, který si sice odehrává v době dávno minulé, no jeho poselství, lidské vlastnosti a touhy jsou blízké nám všem i dnes. Místy to bylo čtení syrové, ale krásně zpracované, uvěřitelné do sebemenšího detailu. Pro mě trošku jiná, nezvyklá kniha. S příběhem, který vychází ze Starého zákona, se čtenář nesetká tak často.

Atuin
13.04.2017 5 z 5

Autorka umí velice dobře naladit. Je to velice cit!ivé a emotivní a přitom to zůstává silné a výrazné. Neuvěřitelná empatie, lehkost a výraz. 5/5

Štítky knihy

pohled jiné postavy na původní příběh

Autorovy další knížky

Anita Diamant
americká, 1951
2002  84%Červený stan
2016  81%Bostoňanka
2011  72%Po noci přijde den

Kniha Červený stan je v

Právě čtených1x
Přečtených126x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených7x
Knihotéce77x
Chystám se číst78x
Chci si koupit12x
dalších seznamech5x