Černý korzár

Černý korzár https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215847/bmid_cerny-korzar-215847.jpg 4 245 42

Napínavá dobrodružná kniha romantického zabarvení, plná nečekaných zápletek a zvratů, vyznívající v oslavu odvahy, hrdinství a pevné vůle zjednat stůj co stůj spravedlivou odplatu. Historické pozadí příběhu tvoří boje námořních lupičů a korzárů proti španělským koloniím v 17.století, avšak vlastním jádrem zůstává vylíčení dobrodružství Černého korzára, ve skutečnosti italského šlechtice, který zasvětil celý život pomstě za smrt svých bratrů.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Indeart
Originální název:

Il Corsaro nero , 1899


více info...

Přidat komentář

bertrand
14.03.2024 4 z 5

Tohoto Korzára jsem četl v mládí snad 100x. Bylo to napínavé, pořád se tam něco dělo a do toho tajemné ilustrace Jaromíra Vraštila, kdy si čtenář mohl více domýšlet než vidět.
Po mnoha a mnoha letech jsem knihu opět objevil v jakési bedně na půdě a jal se ji předčítat svým čtyřem potomkům v rámci každodenního uspávacího maratonu. Výsledek: totální fascinace. Co se jim tak líbí? Je to napínavé, pořád se tam něco děje, Carmauxovy hlášky, putování pralesem, souboje aligátorů s leopardy, Indiáni si pečou Španěly na rožni! Moko a jeho černá hrubá síla, dokonalý hlavní hrdina (má černé i péro, za kloboukem) a jeho tragické dilema, ne-mrtví bratři, láska, zrada, válka, vynikající padouch.
Ušil jsem si na sebe bič, už ji musím číst podruhé! Může být ještě něco známkou nesmrtelné, byť totálně brakové knihy? Napsána před více než sto lety, čtená před skoro čtyřiceti a znovu triumfující v roce 2024. O jejích literárních či jiných kvalitách můžeme vést polemiku, stejně jako u stejnojmenného filmu s Kabirem Bedi, ale jedno je jisté: Emiliovi Salgarimu prý říkali italský Jules Verne. Oproti slavnějšímu jménu má však jednu velkou přesnost: nenudí neboť jak známo, Verne byl oboje, geniální i nudný, nikdy však geniálně nudný. Salgari má takové tempo, že na nudu (nebo logiku) není čas! Ondřej Neff by holt po Salgarim neměl co přepisovat. Howgh.

Romcajs
01.12.2023 1 z 5

Kniha mě překvapivě zklamala. Příběh je psaný skutečně pro děti od 10 let. Krátké věty, hrozné dialogy. Možná je to překladem, možná zkrácením textu, což je v knize poznamenáno. Nemohl jsem se z žádnou postavou ztotožnit a co tam vyvádí Černý korzár?! Kvůli jeho pomstě, kolik zemřelo lidí! A nač by vymýšlel jak vyhrát s nějakým mazaným plánem, když si stačí říct ,,já jsem statečný korzár a vy ubozí španělé!´´ Hrůza hrůza. Ale dočetl jsem, takže dám alespoň hvězdičku.


soupik2012
14.11.2023 2 z 5

V dětství mě tato kniha minula a znám tak pouze filmové zpracování, které se mi v mládí hodně líbilo. Na tuto audioknihu jsem se proto opravdu hodně moc těšila, ale o to bylo větší mé zklamání. Většina dialogů jsou pouze holé věty a u mnohých z nich mi bylo skoro trapně. Příběh je stále se opakující blbostí, ve kterém Černý korzár někam na lodi připluje, aby prakticky celou posádku na lodi zanechal a vydal se na nebezpečnou cestu v počtu 4, 5 lidí. Naivně jsem si myslela, že chce být nenápadný, ale čeho by se korzár bál. Vesele rozdělávají ohníčky, střílejí divokou zvěř a pak prohlásí, tak o nás již asi vědí. Je to opravdu hodně blbé, přesto jsem občas řvala smíchy i když to nebyl autorův záměr. A tak jediné co mě na této knize opravdu zaujalo, jsou občasné poučky ohledně fauny a flory tamního pralesa. Audiokniha je povedená a velmi dobře ji načetl pan Marek Holý.

MaxQ
01.09.2023 4 z 5

Zahlédl jsem na chalupě v knihovničce a neodolal jsem. Vytáhl jsem z řady KODovek jednu mou oblíbenou z dětství. Pořád se to dobře čte, nicméně i na tak krátkou knížku je děj v zásadě opakováním stejných situací. Černý korzár někam jde , někdo ho obklíčí, podaří se mu utéct, bloudí v divočině... a nanovo. Ale jako kluk jsem to miloval.

Hakate
23.08.2022 4 z 5

Další skvělá klasika.
Piráti, dobrodružství, kniha plná emocí, láska, zrada, odvaha
Román plný zvratů, zajímavých zápletek.

vernem1850
03.07.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha o zradě a o pomstě, spousta DOBRODRUŽSTVÍ i trochu ROMANTYKY.

Čmeláček
20.06.2022 5 z 5

Všichni moji kamarádi tuto knihu četli a já samozřejmě taky. Film je sice dobrý, ale kniha vítězí na celé čáře :))).

Meda77
04.03.2022 4 z 5

Velmi povedeně napsaný román ze 17 století, samý kord, šavle, meč a dýka div že si stím nevypíchnou oči. Děj pěkně plyne, je napínavý a slušnou formou napsaný. Dočkal se i filmové napodobeniny. Slušné 4starsy.

Turlogh
01.02.2022 5 z 5

Jednoznačně nejlepší román od Salgariho. Klasický pirátský román se všemi správnými atributy žánru. Howgh.

georginaa
24.09.2021 5 z 5

Opět jsem našla v bráchovo knihovničce a začetla se do plno dobrodružství korzárů, pirátů a pomstě Černého korzára, který chtěl spravedlnost pro své dva bratry, kteří byli zabiti. Potká krásnou dívku a zamiluje se do ní. Bylo to i moc krásně zfilmované.

Ešína
25.07.2021 3 z 5

Film je skvělý, totéž jsem čekala i od knihy. A kniha opravdu dosáhla jeho úrovně. Kniha je napínavá, dobrodružná a umí vtáhnout do děje.

A.books
19.04.2021 5 z 5

Nádherná kniha!

laura
16.01.2021 5 z 5

Moje srdcová záležitost. Svého času jsem tuhle knihu četla tolikrát, že už bych to nespočítala. A pořád mě to bavilo. Napínavé, čtivé, dobrodružné, plné odvahy, odhodlání, zášti, ale i lásky. Příběh, který ani s léty nezestárne.

A i když už to znám zpaměti, stejně tomu znovu propadnu. Nechám se uchvátit dobrodružstvím Černého korzára a jeho oddaných přátel. Jeho touhou najít zapomnění a klid. Nechám se vtáhnout do příběhu lásky, zrady, pomsty a viny.

8130
11.01.2021 5 z 5

kniha, kterou jsem z knihovny ani v dospělosti nevyřadila...miluju tyhle námořnické a pirátské pohádky.

kolacky
10.12.2020 5 z 5

Jako -náctiletá jsem tenhle příběh hltala každou chvíli a pořád dokola. Vůbec KODovky byly nej našeho mládí...

m_martina
24.05.2020 5 z 5

Kniha se mně i synovi líbila, četli jsme ji nezávisle na sobě. Také film je výborný a Kabir Bedi nezapomenutelný.

Placi
26.05.2019 2 z 5

Celé dětství jsem strávil u filmových pirátských a jiných dobrodružných příběhů. Černý korzár k mým vzpomínkám neodmyslitelně patří, měl jsem ho nahraného na VHS. Kniha pro mě nebyla tak kvalitní jako film. Bude to částečně tím, že jsem to nyní přečetl až v dospělosti, ale úplně si nemyslím, že bych z knihy byl jako dítě unešen. Musíme samozřejmě přihlédnout k době vydání knihy. Příběh jsem vlastně přečetl jen proto, že znám filmové zpracování.

Děj je bohatě prokládán přírodovědnými výklady o místní středoamerické fauně a floře. Trochu naivní a jednoduché mi přišlo, když se hlavní hrdinové vždy ve 3-4 lidech vrhli do jámy lvové proti stovkám protivníků, zas a znovu. Ale takto neohrožení romantičtí hrdinové zkrátka jsou. Dost mě zarazilo a svým způsobem i pobavilo, když jsme se na začátku druhé části knihy mimoděk dozvěděli, že Petr Olonneský, jedna z výraznějších vedlejších postav, byl někde sežrán lidojedy.

“Kde je Petr Olonneský?”
“Sežrali ho lidojedi, neměl štěstí.”
“Hmm... ok.”

frantisek8863
28.12.2018 4 z 5

V mládí několikrát přečtené. Na to jak je to staré, má to stále parádní pirátský příběh o pomstě šlechtice a lásce k dceři nepřítele. Setkání s upírem při stíhání guvernéra se mi tenkrát zdálo tajemné a strašidelné. Jen škoda, že jsem si nikdy nedal tu práci přečíst i další pokračování.

jarabr
27.10.2018 2 z 5

Můj dluh z dětství. 30 let ležela v knihovně, zažila několikero stěhování. Kdybych jí přečetl v deseti, dvanácti letech, asi by to bylo fajn a bylo by to třeba na čtyři hvězdy. Dnes bohužel to kouzlo už nemá. Vyprávění se tak nějak vleče, hlavně v první části. Druhá byla už o trochu dobrodružnější a napínavější, ale celkový dojem z knihy vylepšila jen o kousek. Možná je to jen nešikovným převyprávěním (na zadní straně je, že je to zkrácená převyprávěná verze) a v podání jiného překladatele by byla stravitelnější. Takhle je pro mě celkem zklamáním.

PetrJohn
23.08.2018 5 z 5

Dobrodružná kniha a hlavně o pirátech. Velmi dobře se to četlo.