Ještě máme, co jsme chtěli

Ještě máme, co jsme chtěli https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22963/mid_jeste-mame-co-jsme-chteli-p3N-22963.jpg 4 110 15

Černí baroni série

< 5. díl >

Humoristické vyprávění navazuje na autorovu nejpopulárnější knihu "Černí baroni" a líčí osudy bývalého vojína Kefalína koncem šedesátých let.

Přidat komentář

valdemar
29.04.2021

"Ještě máme co jsme chtěli" a "Kam to kráčíš, Kefalíne" jsou dvě úplně stejné knihy různých názvů. Takhle se tahají lidem peníze z kapes a je zneužívána popularita autora. Škoda.

RoBertino27
18.08.2020 3 z 5

Když bylo řečeno A, musí být vysloveno i B a C. Kefalín či Švandrlík tu líčí "povojnové" pořádky včetně problémů pracovních, dočkáme se "Upírů v Praze" - parafráze na seriál ve Světu sovětů ve vztahu k sovětské okupaci - a také jeho krátké období kočovné společnosti. Prakticky všechny osoby jsou autentické, jen chameleonský Jaroslav Dumbera je skrytou identitou všeumělce Jaroslava Hužery - posuďte sami: pedagog, televizní pracovník, dabingový, filmový a divadelní režisér. Toho ale Kefalín pohřbil podstatně dříve než ve skutečnosti.


n.ezn.amy
20.05.2020 5 z 5

(SPOILER) Knihy Miloslava Švandrlíka mám moc rád, tato je takovým řekněme pokračováním Černých baronů, kdy Kefalín žije svůj běžný život, občas potkává své bývalé kamarády a humor je zde stále skvělý. Nejvíc mě dostalo líčení Voňavky, který navštívil Kefalína a povídal mu dojemnou scénu se svým synem, kterou zakončil slovy "A von tam stál jak kokot a z očí se mu koulely slzy jak kobylí hovna". Prostě tohle nevymyslíš

Merlinit
18.08.2019 4 z 5

Kniha částečně autobiografická. Četla se dobře a mnohé v ní popsané události vhodně doplnily informace odjinud.

Formol
28.05.2019 3 z 5

Švandrlíkův smysl pro humor dokáže přežít i natahování a ředění, ale už to není ono...

Endy17
08.02.2018 3 z 5

Kniha mi trochu připomíná sekyrkovou polévku - základ tvoří nesmrtelní Černí baroni, přidáme populárního autora a pár nostalgických vzpomínek na doby minulé. Zbytek je voda... Strávit se to dá, ale žádný velký zážitek (umělecký ani gurmánský) čtenáře nečeká.

mariva
02.01.2018 4 z 5

Kniha a hlavně její autor patřil k nejoblíbenějším autorům mého táty, který podobně jako on poznal na vlastní kůži život "černých baronů". Dnes už nám řada jmen, o kterých se v knize píše, nic neříká, ale není na škodu připomenout si tehdejší dobu, navíc podanou s humorem autorovi vlastním.

MC87
12.03.2017 5 z 5

Ještě že máme tuto knihu, která dotváří nezbytný kontext k Černým baronům a dle mého je Švandrlíkovou druhou nejlepší knihou. Za cenu realistického popisu událostí dokonce autor občas sleví z humorného popisu událostí - zejména při popisu procesu vydávání knihy Černých baronů. Chvílemi absentující humor ale dohání v dalších odstavcích, ve kterých se klasicky vyřádil nejvíce na sovětské kultuře (škoda že na youtube není Kalinový háj...)

josef2426
12.12.2016 5 z 5

Klasický Kefalín, není co dodat. :-)

WeeWar
01.10.2016 4 z 5

Mozna je to usmevne, ale bohuzel vlastne ne az tak vtipne, jak by se na prvni dobrou mohlo zdat. Tim mene v dnesni dobe styskacu po dobach vlastne vubec ne davno minulych, ci vyvolavacu jeste neceho horsiho.
Jasne, neni to zadnej Solzenicin, jenze ten zde vysmivany dusevni a moralni marast pritakavacu, oportunistu a mas nemych tvari je snad jeste horsi, nez lagry na Sibiri.

Netroufam si ani hodnotit, ale vrele doporucuji precist, je to kratke, nikoho to nezabije. Nekoho jen pobavi, nekoho donuti i k zamysleni.

Treba jsem jen citlivka a straspytel;)

sulcv
28.02.2016 5 z 5

Humorná kniha o tragické době. Je to odpočinkové čtení, skvostně napsané typickým švandrlíkovským stylem.

kloin
31.10.2014 4 z 5

Po delší době jsem si vzal knížky od Švandrlíka. Rozhodl se více se rozepsat o dalších osudech postav ze své nejznámější knihy. Tentokrát o sobě.

kloin
02.10.2014 4 z 5

Tak moc jsem neporozumněl rozdílu knih "Kam to kráčíš, Kefalíne?" a této; přijde mi že se jedná o tu samou knihu.
Pamatuji si na první seznámení s Černými barony a jak bylo složité se k ní dostat. Tehdy jsem od něho přečetl více knih a každá mě potěšila. Po roce 1989 kdy se otevřel trh z knihami jsem jeho knihy trochu zanedbal. Nedávno jsem si řekl, že to dohoním.
Kniha popisuje jedno tragické období tohoto národa z pohledu spisovatele, který není žádný "superhrdina", ale který se snaží zachovat si tvář, a nezemřít hlady.
Dílo zajímavé i tím, že popisuje osoby jejich skutečnými jmény a skutečnými činy. To vše bez zášti a s humorem. Pro mě zajímavá kniha i v této době, kdy je spousta věcí samozřejmých a bez problému. Možná zejména v této době, kdy národ ztrácí paměť.

nightlybird
23.10.2011

V reakci na soudruhovo Weilovu hlubokomyslnou promluvu přidávám místo komentáře výňatek z článku v lidovkách Daniely Pavlatové,manželky Jiřího Wintera-Neprakty :
Ale každému, koho zajímají poměry v socialistickém Dikobrazu (a nejen v něm) doporučuji k přečtení především právě knihu Miloslava Švandrlíka Ještě máme, co jsme chtěli. I svým dětem jsem ji doporučila jako studijní literaturu a Švandrlík tu popisuje období budování socialismu velmi vtipně a nezkresleně a včetně skutečných jmen osob. A dozvíte se například i to, proč takový Vladimír Jiránek nepublikoval své vtipy v Dikobrazu, ale v Mladém světě… Nu, a kdo má stále pocit, že tu obhajuji "staré struktury" a dobu totality, ten se může o mých politických názorech přesvědčit i tak, že si mé jméno najde mezi signatáři petice Několik vět.
A k jeho výroku "ale zítra už to nemusí platit" mohu jen dodat, že je to možná zbožné přání některých dutolebů, ale naštěstí zcela nesplnitelné. Historie se nevrací a docela dost lidí se z ní dokáže poučit.

WEIL
02.09.2011

Asi každý z nás nikdy nebude mít to co by chtěl, takže říct si tohle dneska je sice hezké, ale zítra už to nemusí platit.