Černé léto

Černé léto https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466972/bmid_cerne-leto-2R5-466972.png 5 721 177

Washington Poe série

< 2. díl >

Tilly a Poe jsou zpět – při policejním vyšetřování, které dostává Washingtona Poea do velkých potíží. Před šesti lety sehrál jako policejní důstojník v Cumbrii velkou roli v případě vraždy dcery slavného šéfkuchaře Jareda Keatona. Ačkoli její tělo nebylo nikdy nalezeno, Poe byl přesvědčen, že Keaton zabil svou osmnáctil...

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Vendeta
Originální název:

Black Summer , 2019


více info...

Přidat komentář

Rosse
14.04.2024 4 z 5

Vztah mezi Poem a Tilly je naprosto geniální. Miluju jejich konverzace a nikdy se jich asi dostatečně nenabažím.

Ačkoliv jsem v závěru nebyla nijak extra překvapená, příběh byl sám o sobě super. Podle mě ještě lepší než první díl, i když autor nasadil laťku hodně vysoko. Navíc, každá kapitola vás nutí číst/poslouchat dál a dál.

Úvodní scéna s “ptáčkem byla na jednu stranu fascinující, ale také šokující a odporná. Přiznám se, že i mě se lehce zvedl kufr!

Nicméně, jak jednou začnete číst, už nepřestanete a do knihy se zamilujete - svým způsobem. :-)

Těším se, jak se nám budou postavy v dalších dílech rozvíjet a hlavně, jak nám další díl naváže na ukončení druhého dílu.

Pavlnka
14.04.2024 5 z 5

I druhý díl byl skvělý. Určitě budu pokračovat v sérii.


INCOGNITOREADER
12.04.2024 4 z 5

Pro mě byl druhý díl o něco slabší než díl první. Na první pohled tu bylo všechno při starém. Navíc jsem poslouchal jako audio načtené Martinem Zahálkou. Tak co se stalo? Roli hraje samotný příběh a jeho celková uvěřitelnost. Navíc mi tam přišla velká podobnost určitých bodů v příběhu s prvním dílem. Plus opět již tradiční problémy s překladem u Dobrovského. Tahalo to za uši. Doslovné překlady se nedělají :-) Co jsem koukal tak každý díl překládá někdo jiný a má zde v portfoliu jen tu jednu knihu... Co k tomu víc dodat.

brunettlibrary
05.04.2024 3 z 5

Přiznám se, že jsem po knize šáhla hned, jak jsem dočetla první díl série (tedy Loutkové divadlo). Mám tedy porovnání a musím konstatovat, že druhý díl byl o něco slabší než ten první. Zápletka mi přišla jednoduchá a urputné vyšetřování tomu prostě neodpovídalo. Všechno zachraňovaly sympatické postavy a vypravěčský talent autora. Knihu bych přes to všechno doporučila, protože si uvědomuji, že nelibost v zápletce je pouze dílem mé osobní preference. Třeba u vás to bude jiné.

Mysovlk
02.04.2024 5 z 5

Za mě mnohem lepší než první díl. Bavilo mě to od začátku do konce.

lulucinax
01.04.2024 5 z 5

Skvělý detektivní thriller a řekla bych, že ještě lepší než Loutkové divadlo.
Velmi napínavý, čtivý a velmi dobře promyšlený příběh, kde nechybí ani vtipné vsuvky.
Těším se na další díl :)

katallinka
24.03.2024 5 z 5

Jsem moc ráda, že jsem se pustila do dalšího dílu této série! Čtivé, zajímavé, ke konci trošku nechutné čtení a mnohem lepší než první díl. 4,5*

Terka18
12.03.2024 5 z 5

Čtivé, napínavé a řekla bych bez chyby. Pro mě lepší než první díl. Kniha rychle plynula a ani jsem nevěděla jak jsem se dostala za polovinu. Bylo to super. A rozuzlení? Až jsem měla trosku husí kůži z toho, co byl pachatel schopen udělat.

Lovana
10.03.2024 5 z 5

Druhý díl ze série s Washingtonem Poem a já jsem opět velmi spokojená. Byť se mi osobně líbil první díl malinko více, tak si myslím, že je to spíše o preferencích každého čtenáře, protože oba případy jsou úplně jiné, a proto je i dost těžké tyto dvě knihy porovnávat.
Kniha opět velmi čtivá, čemuž samozřejmě napomáhají i krátké kapitoly, které nutí člověka část dál a dál.
Ze začátku mi hrozně chyběla Tilly, bez ní tomu chyběla ta správná šťáva. Později už se tam naštěstí objevila a za to jsem byla velmi ráda, protože Tilly jsem si hned v prvním díle naprosto zamilovala.
Tento díl byl pro mě zajímavý kuchařským prostředím. Dozvěděla jsem se i z tohoto prostředí nějaké informace, které jsem neznala. Určitě musím někdy vyzkoušet metodu souse-vide.
Mimochodem, pokud máte poněkud citlivější žaludek, tak na začátku knihy, konkrétně u první a šesté kapitoly, nedoporučují jíst.
Závěr knihy byl také velmi povedený, byť některé věci jsou jasné dlouho dopředu, tak tam stejně byla jedna věc, u které jsem zůstala zírat s otevřenou pusou.
Za mě tedy velmi povedené pokračování série a já se už nyní těším na další díl a mé oblíbené hrdiny.
„Poe, máme problém.“

Hodnocení 4,5*/5*

Dasa1313
06.03.2024 4 z 5

Černé léto, díl druhý.

Naprostá delikatesa. Určitě lepší jak všech čtrnáct chodů, které si dal Poe s Tilly na obědě dohromady:).
I když první kapitola je naprosto otřesná a dělalo mi velký problém ji přečíst, tak zbytek knihy už takové scénáře neobsahoval. Ale psychopatický šéfkuchař Jared Keaton mě také dost cuchal nervy. Nemám ráda lidi, kteří si o sobě moc myslí.. a Jared Keaton se svým egem zašel opravdu hodně daleko. Emoce samozřejmě jen ukazují, jak je kniha skvělá.

„Tilly mám problém.“ Na tu větu jsem čekala a bylo to naprosto neuvěřitelné.

Propracovaný, napínavý příběh. Skvostné!

renefer
06.03.2024 4 z 5

Dobrá detektivka. Nemám ráda, když je v podezření detektiv, ale tady to celkem šlo. Pořád jsem si myslela, že řešení celého problému je celkem jednoduché a nechápala jsem, že na to někdo nepřišel, nicméně řešení nebylo tak jak jsem si myslela a ani nebylo nějak jednoduché. Tohle že by vymyslel nějaký kuchař? Ale nic proti kuchařům :)

ninano
16.01.2024 3 z 5

Na můj vkus trochu moc rozvláčné, knize by prospělo výrazné zkrácení a patrně i lepší překlad.

Nik..
05.01.2024 5 z 5

Samotné čtení:
Tuhle knihu jsem četla poměrně dlouho, ale vůbec ne proto, že by mě nebavila. Jen jsem zkrátka měla nějaký “čtěcí blok. Ale teda, nad moje očekávání jsem si vždy pamatovala předchozí děj, a to se mi málokdy stává, při takových dlouhých pauzách. Každopádně, knížka byla zase skvěle napsaná. Dobře čtivá, chytlavá, nepředvídatelná. Až jsem se kolikrát musela pozastavit nad tím, jak mě M.W. Craven dokáže vždycky překvapit a přijít s něčím, co opravdu nečekám. Na konci jsem si už představovala s každou další kapitolou jiný konec, a světe div se, žádný z mých závěru nebyl ten “závěr :D Za mě to byla úplně odlišná tvorba, od první knížky této série. Takový úplně jiný případ, než z toho pohledu, že se honíte za vrahem, který Vám nechává stopy.

Zápletka: Kdo tuhle sérii četl, tak moc dobře ví, kdo jsou hlavní představitelé - Washington Poe, moje nejoblíbenější - Tilly Bredshawová a detektiv inspektorka Stephanie Flynnová a mnoho dalších policejních představitelů.
Tento příběh byl zasazen tak nějak do gastronomického prostředí. Odsouzený a uznávaný šéfkuchař - odsouzen za vraždu dcery. Po šesti letech je čas s tím (možná neoprávněným, možná oprávněným) usvědčením něco udělat. A nejjednodušší je, svést zločin na jediného policisty, kterého jste před těmi šesti lety nedokázali oklamat. Ano, původně, před těmi 6 lety to měl být skvělý plán. Nikdo do vězení jít neměl, ale to by nebyl Washington Poe, kdyby to přes něj prošlo. A teď, po šesti letech na to měl doplatit. Poe neměl na svou obhajobu nic. Nic použitelné, nic, co by mu někdo mohl uznat. Postupem knížky se ale začalo všechno pomale odkrývat. A kdyby kolem sebe neměl Tilly a Stephanie, všechno mohlo dopadnout úplně jinak.

Závěr: Za mě to byla super knížka. Sice neměla takové grády, jako LD. Ale, byla psaná z jiného prostředí a zároveň i ta zápletka se nedá srovnávat s LD. Takže za mě, PARÁDA! A už teď se těším na další knihu, předpokládám a doufám, že ta bude taky úplně jiná.

midre
05.01.2024 5 z 5

Tak to byla jízda. Od prvních stránek naprosto úchvatné čtení. Zápletka jak má být. Nemohl jsem přestat číst.

thessi98
01.01.2024 5 z 5

Nemám sebemenší problém dávat opět plný počet hodnocení.
Zápletka je skvělá, v momentě, kdy si myslíte, že máte vraha tak bum - přijdou neprůstřelné důkazy, které zpochybní i to vaše pátrání a pak přijde rozuzlení, které vás dostane a na nějakou chvíli oněmí. Toto na jeho knihách milujem, proto jsem si o Vánocích nechala doplnit celou sbírku a každou knihu slupla jako malinu.

Je jistotou, že se u knihy rozhodně nudit nebudete a že až do posledních stránek budete v napětí čekat na rozuzlení, které vás rozhodně dostane.

Dovolím si taktéž přidat i jako svou první knihu do letošní Čtenářské výzvy vzhledem k tomu, že je tam jedna z postav, která se ztratí a přežije to, na rozdíl od jiných, které jsou zavražděny, byť považovány na nějakou dobu za ztracené.

TeaPeter
01.01.2024 5 z 5

Zajímavý příběh. Až k neuvěření. Tím myslím hlavně modus operandi. Je to opravdu takhle možné? Na rozdíl od prvního dílu mi přišlo, že si autor přestává lámat hlavu s logikou a časovou posloupností. Vážně je nezajímalo, co se s tou slečnou dělo celých těch šest let? Celou dobu nemohla uprchnout a pak najednou ano? Snad další díl bude už konzistentnějsí.

jan7113
19.12.2023 5 z 5

Druhý díl je podle mě minimálně stejně dobrý jako díl první. Postavy hlavních hrdinů, prostředí severní Anglie u skotských hranic, ale hlavně velmi originální zápletka vás prostě nepustí a nedovolí knihu odložit. A jak jsem psal už u prvního dílu, krátké kapitoly tomu také vydatně pomáhají. Takže dávám zasloužených 5 hvězd a už se moc těším na další kousek.

HanWali
19.12.2023 4 z 5

Občas dost rozvlacné, podle me slabší než Loutkove i když zápletka zajímavá. Za me 4 hvězdy stačí. Ale jdu na další

Iki1
05.12.2023 5 z 5

Výborné počtení, které jsem si teď před Vánoci vyloženě užil. Děj příběhu je parádně strukturovaný, napětí se postupně zvyšuje i s konečným aha efektem. Dále se mi líbí, jak autor charakterizuje postavy - stručně zhodnotí a my je poznáváme spíše prostřednictvím jejich konání, k hlavní postavě také zapadá jeho parádní suchý humor. A Tilly? Tak ta je pomalu k popukání. K tomu prostředí, které tomuto příběhu vyloženě sluší. Prostě tahle kniha nemá chybu.

veronika9761
11.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Super pribeh, s rozlustenim, ktere je ve skutecnosti jednoduche. A jsem moc rada, ze Poe v prubehu knizky ztratil tu svou strasnou pomstychtivost. Moc se tesim na trojku.

Štítky knihy

vraždy thrillery napětí krimi britská literatura

Autorovy další knížky

M.W. Craven
anglická, 1968
2019  86%Loutkové divadlo
2020  92%Černé léto
2021  92%Kurátor
2022  85%Mrtvá zóna
2023  95%Botanik

Kniha Černé léto je v

Právě čtených14x
Přečtených950x
Čtenářské výzvě72x
Doporučených61x
Knihotéce576x
Chystám se číst295x
Chci si koupit43x
dalších seznamech8x