Černá neděle

kniha od:

Černá neděle https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/8385/bmid_cerna-nedele-Xjs-8385.jpg 3.7 189

Thriller, v němž příslušníci palestinské teroristické organizace chystají za pomoci válečného vysloužilce vražedný atentát na amerického prezidenta. Duševně narušený válečný veterán z Koreje a z Vietnamu, poznamenaný zajetím i problémy v osobním životě, který nenávidí americkou společnost a touží se jí pomstít, se spojí s palestinskou teroristickou organizací. Teroristé využijí jeho touhy zabíjet k přípravě rozsáhlé teroristické akce, při níž má zahynout spolu s americkým prezidentem i tisíce dalších lidí. Po stopě teroristů jdou agenti izraelské špionážní služby, kterým se na poslední chvíli podaří zabránit rozsáhlému masakru.... celý text

Žánr:

Komentáře 31 Recenze 0

wimpzk
wimpzk
01.09.2023 4 z 5

Od této knihy jsem absolutně nic nečekal. Dlouho zralá v mě knihovně až nastal její čas. A byl jsem nakonec příjemně překvapen. Celkem uvěřitelný a napínavý příběh s teroristickým motivem z poloviny 70. let v Americe. Škoda, že autor poté již psal jen sérii Hannibala Lectera, což je samozřejmě klasika a autor si tím získal mezinárodní renomé, nicméně je to poněkud monotematické.

archivářka115
archivářka115
06.10.2022 4 z 5

Knížku s podobným tématem jsem dlouho nečetla. Nečekala jsem, že se mi bude tak líbit. Zajímavá, čtivá, napínavá.

PepaS409
PepaS409
19.01.2021

Kniha se mi líbila. Čtivá, s aktuálním tématem.

Jessybelle
Jessybelle
03.12.2020 4 z 5

Kniha je čtivá, téma terorismu je stále aktuální. Čtení v rámci výzvy, ale nelituji.

Mája777
Mája777
22.11.2020 3 z 5

Jak už tady padlo několikrát, i já jsem tuto knihu četla, protože se mi hodila do čtenářské výzvy. Téma stále aktuální, to ano. Ale musím se přiznat, že jsem některé popisné pasáže jen přelétla. Možná o pár stránek méně by tady hodně pomohlo.
(20. 11. 20 - 27 671 - 64)

vladka321
vladka321
13.11.2020 4 z 5

Černou neděli jsem četla kvůli čtenářské výzvě a nebylo to špatné. Téma terorismu je stále živé. Děj je napínavý a kniha se čte dobře.

heavy66
heavy66
31.10.2020 3 z 5

Pokud porovnám Černou neděli s podobně zaměřeným románem Pátý jezdec-strach dvojice Lapierre, Collins, pak Neděle hladce prohrává, ale pomohla mi dokončit letošní čtenářskou výzvu, takže ji beru na milost.

danny_21
danny_21
28.09.2020 3 z 5

(SPOILER) Harrisova prvotina postrádá osudovost a temnotu Dr. Lectera, víceméně se jedná o tuctový thriller s teroristickou zápletkou - plánovaný atentát v Optimistických Státech z rukou zhrzeného veterána z Vietnamu s podporou militantní Palestinské organizace Černé září, a překazit tyto pletky dostane za úkol major Izraelského Mosadu - za mě lepší průměr - 65 %

Faila
Faila
24.09.2020 3 z 5

Kniha mě až na pár momentů moc nebavila. Téma mi přišlo dobré a způsob vyprávění příběhu z pohledu více postav z obou "stran" je myslím dost zajímavý. Ale bylo to na mě moc dlouhé, rozvláčné a se spousty hluchých a dosti nudných míst.

Romanka89
Romanka89
19.06.2020 3 z 5

Mé první setkání s tímto autorem. Ač čtivý styl, tak téma terorismu mě moc neoslovilo. Ale na film se ráda kouknu. Spíše jsem zvědavá na sérii Mlčení jehňátek, tak uvidíme jestli mě zaujme víc.

Čtenářská výzva 2020: Kniha, která má v názvu den v týdnu.

HannyC
HannyC
08.06.2020 4 z 5

Napínává kniha o reálném světě.

Luigi1
Luigi1
22.05.2020 5 z 5

Kniha se mi líbila.Jen to pomyšlení na co "blbci"nepřijdou.Byla by to hrůza kdyby se jim to povedlo.

mamzila
mamzila
25.04.2020 3 z 5

Tento příběh mě nijak nenadchnul. Je to ovšem čistě tím, že mě nezaujalo téma. Autorovu stylu se nedá nic vytknout. Kniha je napsaná velmi příjemným, čtivým stylem. Já jsem knihu zvolila kvůli čtenářské výzvě (den v týdnu), ale jsem přesvědčena, že pokud někoho toto téma zajímá, nebude jistě zklamán.

Schamila
Schamila
15.04.2020 3 z 5

Jj nic moc, chyběla tomu tak trochu ta třešnička, trochu víc toho napětí a méně popisku obyčejných situací, jinak dobrý...

icezero
icezero
28.01.2020 2 z 5

po pravdě jsem od knížky čekal víc, především díky zkušenosti doktorem H. L. Snad je to tím, že každý nějak začínal...
samotná kniha tak nějak neurazí ani nenadchne, občas se děj strašlivě táhl, občas to ubíhalo a samotné zakončení bylo, aspoň tedy pro mě, tak nějak očekávané. snad i proto dávám 50%

postrach
postrach
01.01.2020 4 z 5

I kdyz toto tena neni me oblibene.kniha je napsana dobre.

Brinkley
Brinkley
11.08.2018 2 z 5

Thomas Harris se teprve rozehřívá před nástupem dr. Lectera. Jde o jednoduchou bondovku na léto. Psychologie jednotlivých postav není ještě tak propracovaná jako v pozdějších románech a .... pozor spoiler....např. Dahliino pobíhání po nemocnici s dokonalou znalostí umístění jednotlivých místností (přičemž není zmíněno, že by tam někdy dříve byla, plánek neměla) ... to mě vyloženě naštvalo.

Kerberos
Kerberos
02.07.2017 4 z 5

Napínavé,dobřese to četlo.

Atanone
Atanone
12.05.2017 5 z 5

Moje srdcová záležitost. I přes Mlčení jehňátek a všechny Lectery,tato byla u mě první,co jsem od Harrise četla a stará láska nerezaví

Metroušek
Metroušek
14.03.2017 2 z 5

I slovutný mistr Harris nějak začínal a nějak se hledal. Berme to prostě jako jeho učednická léta. Vždyť pak už na scénu přichází: "Dámy a pánové, doktor Hannibal Lecter!"

adelinka
adelinka
24.08.2015 3 z 5

už počas čítania som rozmýšľala ako budem hodnotiť - hviezdičky behali raz tri raz štyri....nakoniec dám tri...tiež mám pocit, že chvíľami nič moc - potom ma dej chytil a nevedela som knihu odložiť a zasa som sa vrátila k tomu - nič moc. dej je z plánovania teroristického útoku na niekoľko tisíc ľudí - samozrejme nevinných ľudí a plánu zabrániť útoku.....

vysypanel
vysypanel
06.03.2015

Byla to výborná kniha napsaná poutavě,přečetl jsem za dva dny. Byl jsem překvapen koncem stejně jako někteří jiní, většinou bývá happy end...Zcela vystihuje situaci v americkém systemu - chaos, zmatek , neschopnost improvizace. Tyto vlastnosti jim ostatně přetrvaly dodnes...
Doporučuji k přečtení

luci75
luci75
25.11.2014 2 z 5

Tak já zas tak nadšená jako ostatní nejsem. Knihou jsem se musela prokousávat, vůbec mi to neutíkalo. Některá vyprávění o minulosti jsem přeskakovala, přišla mi nedůležitá a nudila mě. Kniha pro mě začala mít spád asi tak od její poslední třetiny, kdy se konečně začalo něco dít. Konec byl rozhodně překvapující. No prostě to nebyl můj šálek čaje.

DennisMoore
DennisMoore
14.08.2014 4 z 5

Není to kniha, kterou bych začal číst a neodkázal odložit (v tomhle ohledu mi zkrátka a dobře více vyhovují grafomanské opusy Toma Clancyho), ale je to určitě dobrá kniha s propracovanými postavami, napínavými scénami a strhujícím finišem. Doporučuji také její filmovou adaptaci.

michael4483
michael4483
26.04.2014 4 z 5

Od Harrisa slabšia záležitosť, ale aj tak drsný a dynamický patriotistický thriller o terorizme, vnútornej hrozbe, tajných službách a jednom maniakovi, ktorý sa rozhodol vziať so sebou do hrobu amerického prezidenta a pár tisíc ďalších. Ak nie ste fanúšikmi žánru, držte sa ďalej, tento román nepatrí medzi autorov vrchol. 75%

Ladys
Ladys
28.02.2014 3 z 5

CIA, Mossad, teroristi a vyšinutý cvoci. Ale jo. Celkem to mělo spád. I když Černé září řádilo v Mnichově 1972 a američani si to téma hned museli půjčit domů

technolog
technolog
20.12.2013

Myslim ze konec byl napsan naprosto idealne. Mam rad stastne konce, ale k romanu ze života by se to nehodilo. Knizku mohu doporucit jako oddechove cteni. Me se libila :)

otula
otula
05.11.2013 5 z 5

Fajn čtení. Docela jsem byl zvědavý, jak kniha skončí - uvažoval jsem, že v reálu by to asi mohlo dopadnout právě tak, jak to autor uzavřel, ale podvědomě jsem tomu nevěřil a čekal jsem nějaký typicky románový happy end.

čuřil
čuřil
14.01.2013 4 z 5

Četlo se mi to velice dobře. Strhující, dobrá zápletka, tajné služby, velmi dobré a zajímavé zakončení

Moňula7
Moňula7
25.10.2012 5 z 5

Je velmi dobře napsaná. Charakterizoval dobře postavy úplně sem si je do nejmenších detailů dovedla představit. Konec byl neočekávaný a byla jsem velmi překvapená.

zfilmováno tajné služby terorismus atentáty

Thomas Harris
americká, 1940