Čechosabáky: Ve stínu legií

Čechosabáky: Ve stínu legií https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476479/bmid_cechosabaky-ve-stinu-legii-648c9059e869a.png 4 23 14

Praha, 1929. Třicetiletý inspektor František Chlubný, bývalý italský legionář a četník, pracuje na policejním ředitelství v oddělení vražd. Vyšetřuje vraždu ve dvojici s o patnáct let starším inspektorem Michalem Prokešem, jenž bojoval za Velké války také na italské frontě, ale na opačné straně, v řadách rakousko-uherské armády. Vyšetřování vraždy muže ukazuje zprvu na jakýsi nestandardní milostný propletenec a skutečnost, že se jednalo o bývalého ruského legionáře, vypadá jako pouhá náhoda.... celý text

Přidat komentář

Vestička
29.03.2024 2 z 5

Jednoduchá kniha, kterou asi většina čtenářů rychle přečte a rychle zapomene. Spousta mrtvých. Zajímavé téma, ale jinak nic... Zajímavě působila pouze dobová naivita co se "manželského života " týče... Paradoxně oproti tomu vyšetřovatelé hned v oběti rozpoznají teplouše, až by to jednomu mohlo být podezřelé... Méně citlivý čtenář si asi ani neuvědomí, jak době poplatná tato kniha je. Nemá cenu polemizovat nad rolí legií v Rusku při vzniku Republiky, ani nad tím , že autor vlastně, opět paradoxně nahrává té nejhorší ruské propagandě, když odcizení ruského zlatého pokladu českými legionáři bere jako fakt. A pomalu veškerý úspěch první republiky je postaven na oné krádeži. Asi ani nemá cenu připomínat že odtrhnuté Čechy a Morava patřily k nejprůmyslovějším a tedy nejbohatším částem bývalého mocnářství a že Rašín byl génius. Dále pak že celý náklad zlata hlídalo pouhých slovy osm legionářů, a jeden vagon sem, jeden vagon tam... no..... To snad ani za zmatků velké války určitě nee..... A v seriálu Čt První republika jsou také legionáři ti zlí? To je ale překvapení, no jo, lůzu je potřeba vychovávat soudruzi......

VítVápno
09.03.2024 5 z 5

Moje první historická kriminálka. A můžu říct že to bylo hodně dobré. Vraha jsem neodhalil vůbec. Záplaty výborné akorát co my trošku vadilo tak bylo to vyšetření které nebylo nic moc. Za mě 5/5 hvězdiček.


čef
13.10.2023 5 z 5

Tento typ historických detektivek mám rád. Samozřejmě, že pátrání po vrazích je vždy to nejdůležitější, ale přitom se též dozvím mnoho z dějin ČSR po první světové válce zejména z dějin čsl. légie v Rusku převoz zlata a vydání Kolčaka soudruhům. Vše není tak úplně uzavřeno, že by pokračování? Velice zdařilé!

Ignis
19.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Zajímavá detektivka, hlavní hrdina sympatický, ostatní postavy zajímavé. Jen ten konec je takový vlastně rozbředlý, sice se většina úmrtí vysvětlí, ale tak nějak to není ono.

soukroma
13.02.2023 5 z 5

Líbilo: z doby málo známé, s dozvuky první světové války, rozpadu Rakouska-Uherska a fungování československých legií, a s lehkými předzvěstmi hospodářské krize a dalších konfliktů (v roce 1929 ale všichni byli ještě plni euforie).
Pěkné vyšetřování (na trase Vinohrady, Bojanovice, Měchenice) velmi nepěkných zločinů mezi ruskými legionáři v souvislosti s ruským pokladem... Čtivé, (po)odhalující tehdy i dnes málo známých faktů či spekulací, živě vylíčení detektivové.
Jen vlastně nevím, v jakých (všech) službách působila ta náruživá dvojka vedlejších hrdinů...
Takže hodnotím na 90%.

padre.rebe
26.07.2022 5 z 5

Dobře napsané, žádná zbytečná vata, každé slovo má smysl, cit pro jazyk. I přes vážnost vyšetřování vraždy neustále přítomný neobtěžující humor, někdy trochu naturalistické.
Doufám, že bude nějaké pokračování.

certchlup
25.07.2022 5 z 5

Opravdu zvláštní, že některé čtenáře překvapuje v detektivce z legionářského prostředí zvýšený výskyt lidí s legionářskou minulostí se zločineckými sklony. Když se v detektivce z dostihového prostředí vyskytují vrazi z řad žokejů a sázkařů, tak se nikdo nepohoršuje nad tím, že autor všechny žokeje označuje za vrahy a podvodníky. Já si z knihy pamatuji docela dost "klaďasů" z řad ruských legionářů - napadá mě jednoruký Culek nebo ten chudák (na jméno si už nevzpomínám) nezaměstnaný či onen válečný invalida o kterého se stará Culek také nemůže být osočen z toho, že se jedná o vraha a zloděje. V každé skupině se nacházejí lidé všech možných charakterových odstínů, jen v detektivce bude více těch problematických a špatných, v romantických více těch zamilovaných a žárlivých a v mysteriózních víc těch divnejch a spirituálních a ezoterických.

Pavelpi
25.07.2022 4 z 5

Myslím, že legionáři nebyli všichni zloději a vrazi, i když je tak autor líčí. V Rusku podle něj byli ti špatní a na ostatních frontách ti dobří. Ale myslím, že to tak nebylo. Všude byli dobří nebo špatní lidé. Tak je to vždycky a všude. Jinak ale detektivka je to dost dobrá a postup pátrání docela napínavě vedl až k rozluštění.

Kakho-Oto
09.07.2022 4 z 5

(SPOILER) V seriálu První republika jsou bývalí čs. legionáři líčeni spíše v záporném světle, až na Vladimíra Valentu samozřejmě. Čekal jsem, že Michl nebude tak příkrý, avšak v jeho románu (výstižný název Čechosabáky) jsou čs. legionáři ještě horší. Navzdory tomu se mi kniha četla dobře, dal jsem jí během dovolené za pouhé dva dny. Nelíbí se mi však, že román má až příliš otevřený konec a také zmíněné negativní věci okolo legionářů – rozkradení části ruského zlatého pokladu (autor využil známou bulvární fámu), vražedné běsnění mezi nimi, homosexuální sklony několika z nich. Alespoň, že vyšetřovatel František Chlubný je čestným mužem s minulostí v čs. legiích, konkrétně v těch italských. Knihu nelze příliš doporučit těm, kdo mají rádi a ctí odkaz 1. čs. odboje, jehož hlavními představiteli nebyli ani tak Masaryk, Beneš a Štefánik, ale spíše okolo sto tisíc čs. legionářů, bez jejichž bojů by politikové vznik Československa nikdy neprosadili.

douchova11
05.07.2022 4 z 5

Zajímavá detektivka z období první republiky. O legionářích toho moc nevím a tak budu muset doplnit své vědomosti

Janabor
24.03.2022 1 z 5

A já byla tak pyšná na dědečka legionáře. A oni to byli, jak jsem se dočetla, zloději a vrazi.

Pepina19
12.02.2022 4 z 5

Hodně pěkná detektivka z dob první republiky. Zajímavý příběh legionářů a pobavily mě rozpaky policistů za první republiky ohledně homosexuality.

nero 13
05.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Příjemná prvorepubliková detektivka kde mordparta vyšetřuje vraždy bývalých legionářů z Ruska. Jak se ukáže případ má prapříčinu právě v poválečných událostech Československých legií na Dálném východě a Sibiři a souvisí s admirálem Kolčakem a zlatým ruským pokladem.
Češi mají tendenci svůj národ podceňovat a shazovat, ale právě příklad Českých a Slovenských legionářů v Rusku ukazuje že je to neoprávněné, vždyť naši legionáři na čas měli pod svou kontrolou celou Sibiř, a svedli plno vítězných bitev, včetně jedné ‚‚námořní ‘‘ na Bajkale, je škoda že je u nás o tom tak malé povědomí.

tittanie
26.11.2021

Mám ráda období první republiky a moc ráda o ní čtu. Tady jsem se dozvěděla hodně věcí o legionářích. Detektivka se četla moc fajn, jenom mi ze začátku vadily neustálé úvahy o homosexualitě, ale jakmile tuto myšlenku vyšetřovatelé víceméně opustili, tak se příběh rozjel. Jdu si najít další informace k legionářům :)