Dvojitý šach

Dvojitý šach https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519848/dvojity-sachqEXA9f-Dxu-.jpg 4 9 5

Nový případ inspektorů Chlubného a Prokeše začíná v Polsku, kde vládne autoritativní režim maršála Piłsudského. V mezinárodní komisi vyšetřují záhadné zmizení velitele vojenského letectva generála Zagorského. Po návratu domů do Prahy na ně čeká zdánlivě banální případ zavražděného obchodníka polského původu. Inspektoři jsou už příliš zkušení, aby uvěřili na náhodu. Co přesně svým předchozím zahraničním vyšetřováním spustili, si však uvědomí až příliš pozdě…... celý text

Přidat komentář

Ramiel
20.11.2023 3 z 5

Opět vcelku podařená detektivka z 30.let. Možná více než samotné vyšetřování mě zaujalo historické pozadí a připomínka mnohonárodnostního složení obyvatelstva v Československu té doby. Už méně se mi líbily časové skoky ve vyprávění. Nejsem úplně fanouškem tohoto stylu.

kockodan54
13.10.2023 5 z 5

Nejsem čtenářka ženských románů, takže mi nevadí, že je zde málo ženských postav, ty mužské jsou dostatečně zajímavé. Je sice škoda, že oproti prvnímu dílu je zde potlačená milostná a romantická linka, ale humor a krásná čeština zůstaly zachovány.


Terkaodkafe
10.10.2023 3 z 5

Dvojitý šach navazuje na tradici detektivek odehrávajících se před druhou světovou válkou, kdy muži byli pravými muži a první kroky detektivů vždy vedly do místní galerky. Období počátku 30. let, kdy se Dvojitý šach odehrává, je velmi vděčné. Můžete totiž ve svých zápletkách využít národnostní spory, počátek hospodářské krize či nástup různých ideologií. Vše tohle ve Dvojitém šachu naleznete mírou vrchovatou.

Je to dobře napsaná detektivka ze zajímavého prostředí a odehrávající se v atraktivní době, přesto k dokonalému čtenářskému zážitku něco chybí, takže za mě 3*/5*.

Celá recenze v recenzích.

adlen
30.09.2023 2 z 5

Jedná se o historickou detektivku. Děj je zasazen do vojenského prostředí. Jelikož pracuji v rezortu obrany, zaujalo mě právě toto dějové prostředí. Nechci být nějak genderově zaujatá, ale tuším, že kniha jinak asi více zaujme muže než ženy.
Některé situace byly v knize mírně předvídatelné. Naopak závěr a důvod, proč se vše tak dělo mě překvapil a jsem ráda, že v tom hrála roli žena, i když vlastně šlo o roli smutnou.
Děj v knize pozvolna plynul, zápletka nebyla ale až tak napínavá, abych měla důvod knihu přečíst za jeden večer.
Rozhodně se jedná o zvláštní kousek, protože detektivku na toto téma jsem ještě nikdy nečetla.
Doručuji tedy fanouškům historie, armády a krimi.

tittanie
08.09.2023

Mám čtenářskou krizi, takže jsem od začátku září přečetla jenom tuhle jednu knihu. Měla jsem ji na seznamu chystám se číst, už od té doby, co jsem si přečetla Čechosabáky od stejného autora. Je pravda, že mi potom zmizela ze seznamu, protože autor ji dal jiné jméno než mělo být původně.
Ke knize samotné. Čte se velice dobře, přečetla jsem ji za pár hodin. Miluju období první republiky. A líbilo se mi, že jsem se znova mohla potkal s bývalými legionáři.