Tři útěky domů

Tři útěky domů https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230265/mid_tri-uteky-domu-230265.jpg 4 14 2

Josef Styblík se narodil v roce 1921 a za války od roku 1943 byl totálně nasazen v německém Augsburku. Odtud se mu třikrát podařilo utéct domů do Prahy, dvakrát se zase úspěšně do Německa vrátil. Po třetím útěku se už rozhodl vydržet ilegálně v Praze až do konce války… O tom a o mnohém další vypráví Jan Michl, který paměti Josefa Styblíka přepracoval do literární podoby.... celý text

Přidat komentář

Mijagi
02.10.2018 4 z 5

U četby této knihy jsem si poprvé naplno uvědomil, co znamenalo být za 2. světové války nuceně nasazen v Reichu. Klobouk dolů před všemi třemi útěky Josefa Styblíka domů, ale mnohem drsnější mi přišel jeho samotný pobyt v neustále bombardovaných německých průmyslových městech. I vy přejete smrt Hitlerovi a jeho pohůnkům, ale převážnou část války pobíháte po krytech a paradoxně uhýbáte před bombami spojenců. Kolem vás padají domy, umírají kamarádi, nikdo z nich však z rukou nacistů, přesto kvůli nim. Josef Styblík umí vyprávět s humorem, snaží se na většinu událostí koukat s nadsázkou, přesto za to nelze schovat všechna ta utrpení a hrůzy války. Hashtag #opravdový dějepis.

RunningWolf
31.07.2015 5 z 5

Skvělá kniha.Napsaná lidovým jazykem obyčejného člověka ,,trampa,,Rychlé,vtipné i poučné (Jací hrdinové lidé jsou když se obrátí strany) Jen škoda že je to trochu krátké ale tímhle stylem je to naopak skvělá jednohubka na jedno odpoledne.Doporučuji všem milovníkům historie co si chtějí odpočinout od fakty přeplněnými žánrovkami z druhé světové.