Orlovo proroctví

Orlovo proroctví https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207743/orlovo-proroctvi-207743.jpg 4 264 42

Orel série

< 6. díl >

Píše se rok 45 n. l. a centurioni Macro a Cato, kteří ještě nedávno sloužili v mocném římském vojsku, uvízli v Římě. Oba čekají na výsledky vyšetřování smrti dalšího důstojníka při společné službě v Británii a jejich osud se zdá nejistý. V sázce však není pouze budoucnost obou vojáků… Proradným pirátům, kteří mají své základny na pobřeží Ilýrie, se dostávají do rukou tři svitky, na nichž závisí císařovo bezpečí a budoucnost Říma. Někdo je proto musí neodkladně najít a kromě toho také zlikvidovat piráty. Vychytralý císařský tajemník Narcissus ví, že Macro a Cato mají pro takový úkol dostatek odvahy i důvtipu, a tak jim učiní nabídku, která se nedá odmítnout. Nejsou ale sami, protože prefektem obou legionářů se stává jejich starý nepřítel Vitellius. Trojice důstojníků vyplouvá s císařskou flotilou z Ravenny, jenže piráti dostanou včasné varování a Římané utrpí těžké ztráty. Macro a Cato musejí kromě přesily nepřátel vzdorovat i Vitelliově nenasytné touze po slávě a začínají mít strach, že jejich úkol je beznadějný. Jedna věc ale zůstává v chaotické situaci jistá: pokud oba centurioni neuspějí, osud říše je zpečetěn.... celý text

Přidat komentář

Mystifica
18.06.2023 3 z 5

Série stále baví, ale už si říkám, že začínám objevovat vzorce... to nechci :D například, všimli jste si, že pokaždé když na tom někdo není s morálkou úplně slavně, tak je špatný velitel? Ale to nemusí být ve skutečnosti pravda, že? Zase na druhou stranu se mi hodně líbí jak Scarrow popisuje jak to funguje v armádě stran informací a velení, připadá mi, že hodně z toho se dá nasadit na dnešní korporace a pomáhá mi to trochu pochopit jaké mám postavení, když se zamyslím nad způsoby řízení...

Rihatama
24.03.2023 4 z 5

Centurioni Macro a Cato opět prochází těžkými zkouškami odvahy a sil fyzických morálních. Scarrowa představivost je zdá se nekonečná :-). Tentokrát se pouští do lítých, krvavých a nevyrovnaných bojů s piráty, na jejichž konci stojí samotná Sybilla. Tady si to Scarrow trochu usnadnil, protože Sybil bylo nejméně deset. Sybila (sybila) totiž znamená věštkyně nebo prorokyně, která původně pochází z Řecka. Ale proč zbytečně komplikovat poměrně jednoduchý příběh, že? :-) Scarrow nabízí čistou esenci dobrodružství odehrávající se v době staré říše římské, době, kde se každý musel postarat sám o sebe, mnohdy dost nevybíravými prostředky. Jedna z mnoha dějinných žump, chtělo by se říct. O to více člověk fandí Catonovi a Macronovi, kteří sic z nutnosti (armádu si člověk moc nevybírá), nepochybně ale i s přesvědčením, bojují v pretoriánských gardách nejen za přežití své a svých mužů, ale i za slávu císařství. Pokračování jejich dobrodružství si nenechám ujít.


cziss
02.03.2023 4 z 5

Tentokrát jde o příběh z námořního prostředí. Hlavní hrdinové Cato a Macro opět nezklamou. Co na druhou stranu trochu zklame je že Scarrow se se čtenářem stále snaží hrát tu hru na dramatičnost, když je prostě jasné, že to tak nebude. A Vitelius už začíná být otravný.

Martina291086
10.06.2022 4 z 5

Tak tento díl velice překvapil... Neokoukané prostředí. tajný úkol, zdravá porce napětí i nečekané vyústění této části příběhu. Za mě jedno veliké - a skvělé - překvapení. Pořád čekám, kdy ta nasazená laťka spadne a bude to v... však víte, kde. Ale ještě se to nestalo a já pochybuju, že se to v dohledné době stane. Scarrow má zatím zřejmě nevyčerpatelnou fantazii a čtení jeho knih mě opravdu baví.

Filatov
03.04.2022 3 z 5

Orlovo proroctví je zatím nejslabší díl série. Ne že bych pirátskou tématiku neměl rád, ale ke knize tohoto rázu a k dobrodružstvím Macrona a Catona mi námořní bitvy a piráti prostě nesedí. Trochu jsem se v organizaci loďstva i ztrácel. Bohužel pro knihu se to nejlepší z děje začne dít až v posledních cca 80 stranách, kdy jsem si říkal no vida, tak konečně jde do tuhého. To už ale bylo pozdě na to vylepšit hodnocení. Tato kniha mohla mít klidně i sto stran míň a nic by se nedělo. Vespasianus je stále sympaťák, zato Vitellius opět dokázal jakým je křivákem a jaké štěstí vyklouznout tito úlisní lidé mají. Postavy Telemacha jakožto velitele pirátů a Ajaxe byly také zajímavé.

Haduwig
10.03.2022 4 z 5

Opět tu máme všechno - tajný úkol, nemilosrdného nepřítele, podlého velitele, napětí, že by se dalo krájet, a k tomu lidské, zábavné a sympatické centuriony Catona a Macrona. A to vše je zasazeno do neokoukaného prostředí římské flotily.

Jediné, čeho se bojím, je ta nekončící série s Catonem a Macronem v hlavní roli - ano, mám je ráda a fandím jim, ale bojím se, aby ta jejich dobrodružství časem nepřesáhla (samozřejmě velmi sníženou) hranici jakéstakés uvěřitelnosti, a aby se to jejich kouzlo časem nevyčerpalo. Uvidíme.

toni-az
29.08.2021 5 z 5

Překvapivě opět nejen úplně jiná zápletka, ale i prostředí. Za mě prozatím asi nejlepší díl, není to jen o bitvách, ale tentokrát je kniha trochu pestřejší a krom nového prostředí starověkého námořnictva se nahlédne i do Macronova soukromého života, což je rozhodně plus. A poprvé mi nebylo tolik líto zabitých nepřátel, přeci jen piráti jsou zlí, kdežto chudáci Britové jen bránili svou zemi.

Bakana
19.02.2021 4 z 5

Skvělé jako vždy. Zjistila jsem, že mě nudí popisy bitev a přeskakuju je, ale jinak velmj dobré.
Dávám jen 4*, pfotože k úplné dokonalosti tomu ještě něco málo chybí...

boxas
23.05.2020 4 z 5

Podobně jako u předchozích dílů i u Orlova proroctví jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí z běžného života ve starověkém Římě, zde také o životě tehdejších námořníků. A dvojici Cato - Macro už beru jako svoje staré známé, se kterými se vždy ráda uvidím a na setkání s nimi se těším.

BlackBlade
21.05.2020 4 z 5

Trochu odlehčení celé ságy o centurionech Cato & Macro, kteří dostali nelehký úkol - odstranit pirátskou hrozbu a ještě "něco" navrch, aby je císařův tajemník Narcissus neposlal ke katovi.
Poslouchám romány jako audioknihy při výletech na kole, takže je to příjemné zpestření a baví mě to. Prostě chlapská oddychovka :)

zahradnice18
13.04.2020 4 z 5

Čtivý historický román. Je o starověkém Římě, legionářích a legiích i o podrazech a zradě. Trošku jako klišé i o přátelství. Příběh je celkem uvěřitelný.

iskovsky
21.03.2020 2 z 5

Scarrow touto knihou definitívne potvrdil moje dlho trvajúce podozrenie, že sa chce pevne usadiť v prostredí brakovej literatúry. Nemám mu to za zlé. Niektorí si radi skrátime čakanie u lekára aj čítaním.

Gordonlord
26.01.2020 2 z 5

Tentokrát již ne dobývání Británie, ale příběh na pirátských vlnách. Sice je zpátky padouch Vitelius, ale celkově je tenlhe díl zase slabší. Věčné ježdění lod sem a tam a boj s piráty tady a támhle mě totálně nudily. Sem tam jsem zbystřil, když se příběh pohnul na osobní rovnině u hlavních postav a závěrečná pointa úplně na konci byla taky silná. Jinak nic moc.

Lolila
09.01.2020 5 z 5

V tejto časti sa dostaneme na more a dozvieme sa niečo o rímskej flotile a jej pôsobení v starovekom Ríme. Hlavný hrdinovia Cato a Macro dostanú úlohu, v ktorej budú musieť "vyzrieť" nad pirátmi:-)
Veľmi dobré čítanie....vtipné, akčné, ....určite stojí za prečítanie.

tlllk
01.09.2019 4 z 5

Po dlhšej dobe som o5 siahol po tejto sérii, kniha je čtivá, bez hluchých miest, s jednoznačnými charakterovými postavami , ideálna ako ľahký letný oddych.

lady.k
16.08.2019 5 z 5

Tak u tohoto dílu jsem se zatím nejvíce pobavila :D
Předchozí díly byly také super, ale u nich jsem se tak nepobavila jak u tohoto. Každý díl měl své gró. Z každé dílu jsem si odnesla nové a nové poznatky ;) Jen tak dál. Simon Scarrow s Catonem a Macronem a také Vespasianusem mi přirostli k srdci.
Koho opravdu nemusím tak je Vittelius nazvala bych ho podvraťákem (lepším názvem) ale musí tam být nějaký člověk, který bude znepříjemňovat životy Catonovi a Macronovi a Vespasianusovi. Tentokrát mi méně vadil Narcissus i když Catonovi a Macronovi pěkně zatápí :-(
Pouštím do čtení dalšího dílu na který se už moc těším ;)

Zmitko.m
26.05.2019 4 z 5

Tento díl série od S.Scarrowa se mi zatím asi líbil skoro nejvíce..Tentokrát Cato a Macro bojovali s námořnictvem proti pirátům a proto to bylo něco trochu jiného, než ostatní díly. Už se těším na další příběh těchto dvou hrdinů..

Smardik17
18.01.2019 5 z 5

To je boží nářez!!! Další skvělá kniha! všechna čest autorovi. A jde se na pokračování!!

MKrat
01.01.2019 5 z 5

dobrá jízda...nemůžu se dočkat na další

francouz
19.08.2018 5 z 5

Autor se opět ukázal, že je skvělým vypravěčem a ukazuje nám tentokrát řísmké vojsko z jiné strany. Ta nebyla asi nikdy tak populární, ale je neméně zajímavá. Ano jedná se o válečné loďstvo, které svede válku s nikým jiným, než s piráty. Ano i toto řemeslo, dáli se tomu tak říci, je staré jako lidstvo samo.
A tito piráti josu opravdový oříšek, protože jsou dobře organizováni a způsobují velké potíže, tak je to od nepaměti, a zřejmě je jedno jestli jim velí Řek, nebo kapitán Morgan, či Jack Sparrow...
A to je šance pro naše dva borce, aby se očistili, a hlavně aby zůstali na živu a mohli nás příště zavést do jiné končiny řísmké říše, za vlády Claudia. Příběh je plný zvratů a Cato opět ukazuje, že bystrý úsudek je někdy víc než rychlá ruka s mečem. Velmi podařené pokračování a už se těším na další setkání s touto na první pohled nesourodou dvojící centurionů.