Orel v písku

Orel v písku https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155040/bmid_orel-v-pisku-155040.jpg 4 255 42

Orel série

< 7. díl >

Na východní hranici Římské říše to vře. Tamní jednotky jsou v tak žalostném stavu, že císařský tajemník Narcissus vyšle centuriony Macrona a Catona k jedné z místních kohort, aby v ní nastolili pořádek. Po příjezdu do pevnosti Bašír oba důstojníci narazí na další problém – vůdce vzbouřenců Bannus se snaží vyvolávat rozbroje a povzbuzuje obyvatele okolních vesnic k násilnému odporu vůči Římu. S některými z nich se seznamuje i Cato, potom co se ho ve vesnici Ševa ujme laskavá Mirjam, která vychovává vnuka Josefa a stále truchlí po svém popraveném synu Ješuovi. Vzpoura obyvatel nabírá na síle a velení pevnosti ani vojáci nejsou na skutečný boj připravení. Pokud chtějí Cato s Macronem vrátit své kohortě bojovou sílu a zadupat Banna do země, musejí z jednotky vyhnat všechno, co ji korumpuje, protože jinak se východní hranice říše ocitne v ohrožení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Eagle in the Sand , 2006


více info...

Přidat komentář

Mystifica
22.06.2023 3 z 5

Tak konečně slavný díl plný biblických postav celkem spokojenost

Rihatama
09.05.2023 4 z 5

Simon Scarrow neztrácí dech a své hlavní hrdiny, centuriony Macrona a Catona zavádí do další neklidné části říše římské. Starověcí Římané byli dost expanzivní a ve svém velikášství nedokázali pochopit, že lidé podmaněných zemí nejásají a s radostí neodvádí nové daně a přichází o svou suverenitu. Jenže odpor a bandité se množí, a opět se tak otevírá prostor pro působení Macrona a Catona, kteří svým nekompromisním, spravedlivým postojem čeří tamní kalné vody. Ne vždy ale ti dva stojí proti banditům a vzbouřeným místním občanům. Tentokrát šlapou na paty peněz a kariéry chtivým vlastním druhům ve zbrani. Pomocné kohorty jsou holt jen pomocné kohorty a nějaké to přilepšení musí jenom přijít vhod. Macronova hrubiánská, ale v zásadě dobrácká postava se ideálně doplňuje s postavou vzdělaného, přemýšlivého a citlivého Catona. Macro zde dokonce dosáhne na post prefekta. Jedinou, zato pěkně rozmáznutou, kaňkou na tomto příběhu je křesťanská triáda, Scarrowův nástroj k ukončení bojů mezi vzbouřenými Izraelity Bannem a jeho stoupenci a římskými, pohanskými okupanty. Vypadá to na starou známou tezi, že účel světí (jakékoliv) prostředky. Jinak jsem se ale opět bavila a s oběma Římany se brzy setkám znovu.


cziss
15.03.2023 4 z 5

Pro mě je to v podstatě přechodový díl pro přesun Catona a Macrona na blízký východ, kde zápletku tvoří "jednoduchá" mise. A že tam byl nějaký Joshua? Víc uvěřitelná verze se mi jeví ta Scarrowa, než tak běžně známá :).

Martina291086
23.06.2022 4 z 5

Tento díl ve mně zanechal rozporuplné pocity... Opět čtivé, ale místy lehce nezáživné a zdlouhavé. Velké plus vidím v lokaci a prostředí, jen bohužel tento potenciál nebyl dostatečně využitý... Ze začátku knihy jsem čekala velkolepé zakončení a napínavou bitvu, ale té jsem se (a určitě i další čtenáři) nedočkala... Baví mě ale Macronovy hlášky, stejně jako Catonovy nápady.

Filatov
30.05.2022 3 z 5

Další průměrné, ale čtivé pokračování tentokrát ze Svaté země. Orel v písku měl podle mě na víc, protože se z tématu křesťanství a lokace Izraele dalo vytěžit víc. Jsme svědky jedné bitvy a jinak je to spíše pronásledovačka.

Bakana
11.05.2022 4 z 5

No podívejme, co všechno sv. Petr dokázal! A to nemluvím o Bohorodičce:-)!
No ale vážně: počátky křesťanství sice mohl Scarrow zakomponovat, s těmi se legionáři mohli potkat, i když těžko by si jich legionáři v bohoguláši a všeobecné religiózní toleranci římské říše povšimli. Ale použít rovnou novozákonní postavy? Jinak dobré jako vždy.

toni-az
17.10.2021 3 z 5

Už několik posledních dílů jsem čekal kdy dojde autorovi invence na nové zajímavé zápletky a konečně jsem se dočkal. Ono prostředí je nové, takže to samo o sobě skýtá možnosti, ale co se týče příběhu a zpracování, tentokrát mi to přišlo nějaké slabé. Popisy prostředí byly místy nekonečné a často ani neprobíhaly v souvislosti s dějem. Na druhou stranu hlavní postavy byly stále stejně sympatické a sršely typickými hláškami, takže nebyl problém doposlouchat do konce. A drobné narážky na původ křesťanství byly třešničkou na dortu.

tlllk
04.04.2021 4 z 5

Dej mal spád, postavy charakter takže sa to počúvalo dobre. Chápem že niektorých konzervatívnejších čitateľov mohla zápletka pobúriť ale beriem to ako oddychovú literatúru a nie historický román. To už by som mohol riešiť prečo v minulých dieloch boli Briti vykreslený ako hrdý a statočný a v tomto románe bol nepriateľ tupé stádo. Určite s tým národnosť autora nemala nič spoločné ....

Kiki12
02.01.2021 3 z 5

,, Takže se s nima moc dobře nepije, co? "
Macronovi hlášky mě nepřestanou bavit. A jeho přístup ke světu je prostě originální.

HanaZ
25.10.2020 odpad!

Apoštol Petr v roli elitního zabijáka, Maria jako vůdkyně umírněné opozice, Jidáš v roli oběti a tajemná truhla truhla ukrývající ostatky Krista. Pokud by něco podobného napsal autor o zakladateli Islámu, asi by mu někdo uříznul hlavu. Bohudíky, že z takovýchto praktik křesťané už vyrostli a pan Scarrow si své hlavy může užívat dál. Nic proti literární fikci, ale všechno by mělo mít své meze.

boxas
12.09.2020 5 z 5

Ano, mohla bych mít nějaké připomínky, ale proč vlastně?
Macronova a Catonova dobrodružství mě prostě baví. Navíc díky nim získávám docela slušný přehled o způsobech boje Římanů v 1. století našeho letopočtu.

soupik2012
05.06.2020 5 z 5

Zcela jednoznačně byla tato kniha zatím tou nejméně povedenou z celé série. Nicméně laťka je nastavená hned od samotného počátku tak vysoko, že to stále naprosto bezpečně stačí na plné bodové ohodnocení. Současné možnosti této databáze jak spravedlivě ohodnotit knihu jsou značně nedostatečné. Již mnohokrát jsem se s tím setkala. Snaha majitelů těchto stránek tlačit na co nejlepší procenta u všech knih, je zcela zřejmá. Bohužel. Knihu drží nad vodou především oblíbenost hlavních hrdinů. Ale příběh jako takový, je tentokrát docela nevýrazný. Poměrně dlouho se neděje téměř nic. Kniha začíná být zajímavá, až s přesunem do pevnosti. Obrana pevnosti, je v této sérii něčím novým a je to hodně povedená pasáž tohoto příběhu. Lišák Cato znova vymyslí něco, co všem zachrání životy. Ale já si tentokrát spíš kladu otázku, to jako vážně napadlo pouze Cata? Kritická jsem především proto, že předchozí knihy jsou naprosto fenomenální a tato je "pouze" zatraceně dobrá. Audioknihu, tak jako celou sérii čte velice dobře pan Marek Holý.

BlackBlade
30.05.2020 3 z 5

Po krátkém intermezzu na moři se příběh centurionů M+C vrací na pevninu, ale hříčkou osudu... haha, prej osudu, ten sráč Narcissus za to může, ... se dvojice M+C přesouvá na blízký Východ.
Příběh se poměrně slušně a úsměvně otře i o počátky křesťanství (Marie a Jeshua) a je v určitých fázích dost předvídatelný.
Hvězdu dolů dávám za závěrečný souboj, to mi přišlo krapet naivní a měl jsem pocit, že autor neví, jak to zakončit.

harrym
22.04.2020 3 z 5

Je to znatelně slabší čtení než předešlé knihy série. Jak tam není Vespasianus nebo aspoň Vitelius, tak to je mínus.

Lolila
14.04.2020 5 z 5

Ďalšie skvelé pokračovanie, tentokrát sa dej odohráva na východe Rímskej ríše.
Macro a Cato sú postavy, ktoré si čitateľ musí obľúbiť:-). Poradia si v každej situácii svojským prístupom. Nechýba akcia, napätie, humor,.... Zaujímavú historickú bodku dodáva deju na záver knihy opis mesta Petry. Určite prečítam aj ďalšie časti.

Gordonlord
11.03.2020 2 z 5

Na to, kolik dílů mě v téhle sérii ještě čeká, je Orel v Písku dost vyčerpaným a unaveným dílem. Není zde zajímavá zápletka ani hrdinové. Pár poutavých situací, jako třeba boj o velení se zkorumpovaným nadřízeným, se ještě sem tam najde, ale jinak je to zase celé jen "jdeme tam-tady bojujeme- ten nám pomůže - pak bojujeme tady- vyhráli jsme".

Takže dějová linka suchá. Nemá to jiskru, zajímavé nápady, zvraty, nic. Dvě hvězdičky dávám za výše zmíněné situace, kdy třenice mezi hrdiny a padouchy byla zajímavá a rafinovaně vymyšlená, (ale těch momentů bylo skutečně málo) a za to, že hlavní hrdiny už dobře znám a poměrně nerušeně a bez donucení to šlo dočíst.

MKrat
27.02.2020 5 z 5

Scarrow a jeho příběhy jsou prostě skělýýýý..dík autorovi za hezkou knihu

lady.k
21.08.2019 5 z 5

Jak už napsali jiní, četla jsem knihu jedním dechem. Řekla bych že Macro s Catonem se ve vtipkování skoro předhánějí, moc se mi to líbilo ;) jen tak dál :-)

Zmitko.m
14.07.2019 5 z 5

Musím říci, že se jedná o hooodně dobrý díl..Možná snad nejlepší v celé sérii...Opravdu velmi napínavá byla bitva o Bašír v poslední třetině knihy. Doslova s napětím jsem četl, jak Macro s Catonem připravuje obranu pevnosti proti mnohem početnějšímu protivníkovi, se zatajeným dechem jsem četl průběh bitvy a její vyvrcholení...Konec knihy v okolí Petry mi sice přišel trochu nastavovaný, mohlo to podle mne skončit koncem bitvy, ale budiž....Tenhle díl stavím v sérii opravdu hodně vysoko...

ropo
14.02.2019 5 z 5

Opět kniha, která nezklamala. Do děje jsem se úplně vžil a četl jsem jedním dechem. Nemohu hodnotit jinak, než za 5 hvězd. Vřele doporučuji.