Hvězda splněných přání

Hvězda splněných přání https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236227/bmid_hvezda-splnenych-prani-236227.jpg 5 32 6

Mildred Virválová a její nejlepší kamarádky Maud a Enid se po prázdninách setkávají už ve čtvrtém ročníku Akademie slečny Krákavé. Zimní pololetí nezačíná zrovna přívětivě, ale zdá se, že se Mildred protentokrát maléry vyhýbají. Ukázkově přistane na školním dvoře, zodpovědně se ujme rozsvěcení a zhasínání luceren a těší se na soutěž čarodějnických škol. Nesměla by to být ale Mildred, aby se do klání o krytý bazén nepřipletla. Osud akademie bude záviset právě na ní, na údajně nejhorší čarodějnici ze všech, a jejím novém kamarádovi, pejskovi Hvězdě. Co tomu ale řekne slečna Krákavá a jak se zachová obávaná slečna Metlová? A která čarodějnická škola vyhraje krytý bazén?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Worst Witch and The Wishing Star , 2013


více info...

Přidat komentář

Kozel
01.05.2023 4 z 5

Sedmým dílem začíná čtvrtý ročník na čarodějnické akademii, který lze bez nadsázky nazvat hvězdným. Mildred se stává nejen odbornicí na zvířata, jejíž zvířecí chov neustále počtem narůstá, a začátkem zimního semestru dostává zodpovědnou funkci lampářky. Že to není jen tak jednoduché, to vyplývá už z funkčnosti rozmilého školního světa, který Jill Murphy stvořila a který lze pročítat jedině s úsměvem na tváři. I když se objeví Ethel, jejíž funkce spočívá hlavně v narušování Mildredina klidu a vlastně klidu celé školy, která s očekáváním hledí na soutěžní klání čarodějnických škol.

Většina tohoto příběhu je zdánlivě natahovaná a zaměřuje se na poklidné bytí ústřední "nejhorší čarodějky". Až za druhou polovinou se ještě víc zatvrdí výraz Metlové, jejíž rozpoložení je tentokrát obecně překvapivě smírné (v rámci jejích možností). Ačkoli se čtenáři dozví, jak dopadla závěrečná soutěž, v češtině jsme se nedozvěděli, jak si Mildred poradila s maturitou a zda se profesorce Metlové splnilo utajené přání, které si přála při sfoukávání svíček narozeninového dortu. Důvodem je bohužel častý český neduh překladu knižních sérií. Není totiž dostupná celá, a tak poslední díl dosud nedostal překlad, ačkoliv vyšel v roce 2018.

Nic to nemění na tom, že jednoduchost jednotlivých knih tkvící v omezeném časoprostoru, způsob vyprávění a celá soudržnost dobrodružství malý čarodějnic školou povinných činí z knižní série Jill Murphy krásnou záležitost pro rychlou odpočinkovou četbu čtenářů velikých a pro ty malé zdroj fantastických představ a knižních zážitků. Je tu spousta zábavy, vtipných momentů, morálních poučení mezi řádky, pěkných zvratů a roztomilosti. Ostatně nemám pochyb, že příběhy o tom, že i nejhorší studijní výsledky neurčují povahu jedince má nutně sám o sobě potenciál.

DK197
22.03.2022 5 z 5

KNIHA: Sedmý díl je originální a povedený. Ačkoli mi tentokrát přišel trochu natahovaný (ne že by mi to vadilo, já mám ten svět ráda, čím déle tam jsem, tím líp). Teď už se jen modlím, aby někoho v ČR napadlo vydat i závěrečný díl č. 8 z roku 2018 - tohle totiž není poslední díl.


Torino10
23.01.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.

Orange8knihomol
23.02.2019 5 z 5

U příběhu jsem se ani chvilku nenudila, jelikož byl plný akce a různých událostí. Docela bych ocenila, kdyby knížka byla rozsáhlejší a více podrobná, neboť by tak dosáhla dokonalosti, ale na druhou stranu chápu, že nejsem cílová věková skupina, a tudíž nelze očekávat cosi složitého. Pořád v ní vidím podobnost s Harrym Potterem. Také se mi zdá, že byl díl od dílu propracovanější a že měl čtenář s jednotlivými díly vyrůstat a dozrávat, proto rozhodně DOPORUČUJI! Až budu mít své vlastní dítě, určitě mu dám tuto sérii Čarodějnic školou povinné přečíst, a nebo si s ním dám re-riding i já.

any333
02.07.2016 5 z 5

Hezké zakončení série. Jen mě trochu zaráží, jak se z průšvihářky vypracovala na premiantku třídy za jediné pololetí.

natalli26
20.08.2015 3 z 5

Kniha se četla dobře a příběh byl moc hezký, ale upřímně jsem čekala mnohem více. Mildred je najednou ukázková studentka a nevyvádí žádné trable. Jediné trable, které způsobí vlastně ani sama nezaviní jak to obvykle u ní bývá. Děj je velmi lineární. Začátek, zápletka, rozluštění zápletky a konec. Nic víc ani nic míň než co bych čekala od knížky pro děti.

Autorovy další knížky

Jill Murphy
anglická, 1949 - 2021
2009  85%Čarodějnice školou povinné
2009  83%Mildred opět zasahuje
2010  87%Zakletý kouzelník
2011  86%Ukradené kouzlo
2014  91%Hvězda splněných přání

Kniha Hvězda splněných přání je v

Přečtených52x
Doporučených1x
Knihotéce18x
Chystám se číst3x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x