Čarodějnice školou povinné

Čarodějnice školou povinné https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34036/bmid_carodejnice-skolou-povinne-JWe-34036.jpg 4 100 25

Příběh průšvihářky Mildred, její kamarádky Maud a dalšího osazenstva čarodějné školy je známý také díky stejnojmennému televiznímu seriálu. Pro mladší děti. Mildred nepatří v čarodějné škole právě mezi premiantky, je to popleta a smolařka a s přísnou profesorkou Metlovou má neustálé spory. Když nakonec při slavnostním vystoupení jejich třídy pokazí celou skupinovou leteckou formaci na košťatech, rozhodne se ze školy raději utéct. Na útěku ji ale potká nečekané překvapení a Mildred se nakonec stává zachránkyní a hrdinkou celé školy.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Worst witch , 1974


více info...

Přidat komentář

marketa3815
16.07.2023 5 z 5

Koupili jsme tuhle sérii osmileté dceři k svátku a s nadšením ji celou přečetla během 2 dnů. Pro menší školáky je prostě skvělá.

Kozel
28.04.2023 2 z 5

Dětských britských televizních seriálů, které se mi hluboce vepsaly v paměť, bylo více. Mezi nimi byly i Čarodějnice školou povinné z roku 1998. Až teprve celkem nedávno jsem s ostudou zjistil, že vznikl na základě knižní série Jill Murphy. V mezičase všech těch let svět ovládl Harry Potter, který mi tehdy předně přišel jako "vyžírka". Potterovskou sérii mám za sebou, a tak jsem se konečně mohl stavit i na Akademii slečny Krákavé. Srovnání s Harrym budiž nevyhnutelné; stejně jako tahle rozmilá záležitost pro (velmi) mladé čtenáře přišla vhod po několika náročnějších knihách.

První díl o dobrodružstvích o poněkud nemotorné Mildred Virválové je spíš povídkou než knihou plného formátu. Zkratkovitost a jednoduchost textu dospělému čtenáři může činit překážky, ale zároveň těm mladším (věkem nebo myslí) dává ohromný prostor pro fantazii k domýšlení si detailů i celků. Příběh má rychlý až epizodický spád minimálně do poloviny knihy, kdy děj trochu zvolní a začne být propracovanější. Hodinka četby (velikého fontu) nabídne zábavu a na nic více si ani nehraje. Čtenář se seznámí s klasickými postavami ředitelky Krákavé, poněkud přísné profesorky Metlové a samozřejmě dívčích osobností Mildred, Maud a Ethel.

A věřte mi, že to srovnání s Potterem, které mám v sobě už dlouhé roky, bylo oprávněné. I po těch pár stránkách je znát jedno z míst, kde Rowlingová nabrala jednu z inspirací. Přičemž počet sedmi dílů je tou nejmenší nuancí. Nevraživé pohledy profesorky Metlové vůči Mildred nejen během výuky lektvarů; nadhled a shovívavost ředitelky Krákavé k copaté nešťastnici; Velký sál; rozmazlená, namyšlená a poněkud ambiciózní Ethel Svatoušková; a další podobné maličkosti člověku jistě připomenou o dvě dekády mladší knižní sérii=o)

Každá z Akademií, ať v Bradavicích nebo u Krákavé, mají svá specifika i určení. Jill Murphy při nejmenším v prvním díle dala na jednoduchost a přímočarost vyprávění i zápletky, stejně jako na větší samostatnou fantazii čtenářovu. Dospělému čtenáři ovšem rozhodně vykouzlí úsměv na tváři a takovou pohodovou cestu do nostalgie. A to jednoznačně zasluhuje respekt i to kouzelné potěšení z četby. Jelikož další díly mají pohledem tendenci v mírném nabírání na počtu stran, beru úvodní knihu spíš jako takovou upoutávku.


onyx84
24.03.2022 5 z 5

Nečteme to popořadě, takže OPĚT suprovej díl...

buffy5235
19.01.2022 3 z 5

I když je tato kniha starší než Harry Potter, přijde mi dějově skoro stejná, ale trochu méně záživná a spíše pro mladší. Pro dívky ideální.

Dela90
03.10.2021 5 z 5

Jako dítě jsem tenhle seriál milovala a teď se k němu vracím, pohodové čtení nejen pro děti. Oddechová jednohubka mezi čtením navíc s krásnými ilustracemi.

vlkove
27.08.2021 4 z 5

Krásné čtení nejen pro děti.

DK197
25.06.2021 4 z 5

KNIHA: Mám ráda oba seriály a tak jsem se zvědavě pustila do knih. A musím říct, že mě zpočátku zaskočil styl psaní. Takové všechno rychlé to bylo. Takže jsem byla do první poloviny trochu zklamaná a říkala si, že z povrchně načrtnutých dobrodružství vytřískali opravdu fajn seriály. Ale v druhé polovině se to nějak změnilo. Netuším, zda jsem si pouze zvykla, či to začalo být zajímavější. Jisté je jen to, že jsem knížku zavírala spokojená a ihned otevřela pokračování. A co mě dostalo úplně nejvíc? Ty báječné ilustrace, které perfektně ladí s atmosférou příběhu... temným hradem a děsivou Metlovou. :)

Leonora
24.02.2021

Tak už vím, co to Rowlingová vykradla :-D

Knihovnice01935
02.02.2021 3 z 5

Kniha my svým dějem připomíná knižní sérii Harry Potter, akorát že tam není tolik dobrodružných scén, a je to spíše taková kniha na odpočinek, už jen tím jak rychle se čte.

Uma
01.12.2020 3 z 5

Jako mladší jsem tuto knihu měla ráda, ale spíše jsem jí brala jako nutnost takže jsem si jí zas tak neužila.

eliska2106
24.11.2020 5 z 5

Knížku jsem si půjčila, abych jí mohla čít dceři před spaním, protože jsem měla ráda seriál. Jsem tak nadšená, že asi pořídím domů všechny díly :-)

Pišta2010
09.04.2020 5 z 5

úžasná kniha souhlasím s některými komentáři.Vřele doporučuju a toto byla kniha která se mi líbyla asi ze všech nejvíc

EnaryFeniel
28.10.2019 5 z 5

Čtivá, malá knížečka s kouzelným příběhem a krásnými ilustracemi. :))

Aivinka
28.03.2019 5 z 5

Na základě seriálu jsem i já musela začít číst tuto knižní sérii. Byla jsem mile překvapena jak ilustrací, tak zajímavým příběhem. Po většinu času jsem měla pocit, že čtu dívčí verzi Harryho Pottera, tento dojem ještě umocnila přísná učitelka Metlová, která mi silně připomínala profesora Snapea a ředitelka akademie slečna Krákavá, která svou milou povahou ztělesňovala ředitele Bradavické školy Albuse Brumbála.

Nicméně tahle série mi chtě nechtě přirostla k srdci. Milé vyprávění a silné postavy, které mají jistojistě místo v kouzelnické literatuře a v mé knihovničce.

Jsem si vědoma, že tato kniha není určena mé věkové kategorii, ale i tak bych uvítala víc detailů. I tak si však tento díl zaslouží všechny mé hvězdy.

š.m.i.k
23.03.2019 5 z 5

Musím dát 5*. Je to milé čtení, moc hezky napsané, občas i vtipné, děti to hltají a mě to také baví. Rozhodně doporučuji. A my jdeme na další díly.

Orange8knihomol
10.02.2019 5 z 5

Přestože je knížka určena malým dětem, neodradilo mne to od toho, abych si ji přečtela. Jsem velmi ráda, že jsem sáhla právě po ní, neboť pro mě byla příjemnou oddychovkou. Nevím, jestli to tak cítí i ostatní ,,starší" čtenáři, avšak příběh mi nesmírně připomínal Harryho Pottera od J. K. Rowlingové, a to hned z několika důvodů: téma (čarodějnice - učeňkyně, kouzlení,...), prostředí (Akademie slečny Krákavé - škola/internát), hlavní postava (Mildred Virválová - průšvihářka, magnet na průšvihy, která vždy něco provede nebo se jen do něčeho připlete), počet knih ze série (7) a spusta dalších věcí. Proto bych tuto sérii doporučila jako ,,Harry Potter pro menší" (zejména pro dívky). Určitě DOPORUČUJI! Vhodné jako první čtení.

Hani77
03.01.2019 5 z 5

Pokud to hodnotím z pohledu začínajícího čtenáře, musím dát 5*. Četla jsem celou sérii v době, kdy starší dcera začínala číst, abych věděla, co jsem jí koupila :-). Pro dospělého je tento díl takovým "čtením ke kávě", zabere cca 1/2 hodiny. Pro děti super.

lenka9778
03.07.2018 5 z 5

seriál mého dospívání

SeverusSnape
15.05.2017 5 z 5

Vtipné,nápadité,čtivé,milé

marikakk
01.03.2017 5 z 5

Super! Čarodějnice školou povinné byl v dětství můj nejoblíbenější seriál. Jsem ráda, že jsem se mohla díky knize vrátit o pár let zpět a zopakovat si pár průšvihů s Mildred.

Štítky knihy

čarodějnice pro dívky

Autorovy další knížky

Jill Murphy
anglická, 1949 - 2021
2009  85%Čarodějnice školou povinné
2009  83%Mildred opět zasahuje
2010  87%Zakletý kouzelník
2011  86%Ukradené kouzlo
2014  91%Hvězda splněných přání

Kniha Čarodějnice školou povinné je v

Přečtených167x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených7x
Knihotéce67x
Chystám se číst32x
Chci si koupit13x
dalších seznamech4x