Fakt láska bolí? Brutálne!

Fakt láska bolí? Brutálne! https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375407/bmid_fakt-laska-boli-brutalne-Ox3-375407.jpeg 4 51 12

Druhý diel série Klubu okašlaných báb. Založili ho tri kamošky – Amber, Evie a Lottie – baby čeliace životným prekážkam tínedžeriek pomocou priateľstva, feminizmu a syrových chrumiek. Kniha Fakt láska bolí? sa venuje Amber, talentovanej študentke výtvarníctva, ktorá túži len po jedinom – po láske. Má mamu, čo teda starostlivá určite nie je – a nebola taká ani pred tým, ako sa na ňu vykašľala a odsťahovala sa do Ameriky. Amber dúfa, že ak s ňou strávi leto, všetko sa zmení. Na scéne sa zjaví aj kráľ maturitného plesu a klasický lámač sŕdc Kyle. Naozaj sa doňho môže Amber zaľúbiť? Napriek tomu, že má vždy poruke rady svojich najlepších kamošiek, musí si priznať pravdu: láska fakt bolí. Brutálne!... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

How Hard Can Love Be? , 2016


více info...

Přidat komentář

kvetinkovedny
03.08.2022 4 z 5

Holly Bourne - Je tohle láska & Jsem holka, co s tím?
obě knihy 4/5
*YA heavy contempo

Je tohle láska nás vezme s Amber na americký letní tábor, v Jsem holka, co s tím? jsme s Lottie součástí feministického projektu.

Obě knížky jsou neskutečně čtivé, takže si ani nevšimnete, že jste přečetli 400+ stran YA contempíčka (což je na contempo fakt hodně) + zpracovávají důležitá témata (Láska je o alkoholismu, Holka o vyhoření a aktivismu).

Láska má i docela výraznou romantickou linku, což bylo příjemné překvapení. Ale co si budem, hlavní hrdina Kyle si mě moc nezískal, byl takový... plochý. Jeho jedinou osobností bylo, že byl Američan, ale dobře no. Ovšem Will z Holky... to bylo jiný kafčo. Jeho vztah s Lottie měl dynamiku, ačkoliv nebyl tahounem knihy. V Lásce máme sex kompletně mimo scénu (to mě hodně naštvalo, když už se to stane, chci o tom alespoň jednu větu, žádný čtení mezi řádky ), zato Holka mi to vynahradila, takže odpouštím. #sexdoYApatří (decentně)

A proč ode mě knihy nemají plný počet hvězd? Protože to někdy trochu přehání. S feminismem, který je občas tlačený na sílu, ale především s alkoholem. Hrdinové jsou nezletilí, ale furt chlastají, mají kocovinu, blejou a všichni včetně rodičů se tváří, že je to v pořádku, což mi přijde špatně, a mělo by to být řečeno.

Ale obecně obě knihy moc doporučuju, Holly contempo prostě umí a já se těším na další její knihy - snad mě nezklamou.

Liduka
06.05.2021 2 z 5

Kniha mě vůbec nebavila. Amber mi byla hrozně nesympatická a Kyle taky nebyl zrovna klukem roku. SPOILER: Obzvláště poté co řekl Amber, že se líbal s jinou holkou, protože se to od něj očekávalo. Jako co to je? Jak někdo někoho může líbat z takovéhleho důvodu. To kdyby mu řekli, aby skočil z útesu, tak jako skočí jo? Když by se to od něj očekávalo? No prostě charakter úplně na houby. Dalším mínusem byla délka knihy. V podstatě se tam nic nedělo až asi na posledních 150 stránkách, ale i to tomu moc nepomohlo. Štvali mě taky její rodiče svým chováním. To se proti ní snad všichni spikli, aby to bylo zajímavější. Za mě tedy kniha opravdu ne.


Annna333
21.10.2020 5 z 5

Nějací lidé si myslí, že kniha ukazuje amber jako ukňouranou puberťačku, která vše shazuje na svoji matku. Já osobně patřím do věkové skupiny 12-15 a knihy od autorky se mi velice zalíbily. Holly Bourne je velice nadaná spisovatelka, která se perfektně umí vžít do role teenagerky, která má svoje vlastní názory a vlastní dramata. Díky této trilogii jsem se začala zajímat o feminismus a rovnost pohlaví. Knihy od Holly Bourne jsou dost k zamyšlení a myslím, že jako YA kniha pro dívky jsou její knihy perfektní.

anet8843
02.07.2019 4 z 5

První díl mě mile překvapil, očekávala jsem další romantickou slaďárnu, ale dostalo se mi příjemného, zábavného i inteligentního zážitku. Neváhala jsem proto s druhým dílem. Přečteno za jeden den. Opravdu zábavný příběh, propojený s velmi těžkým tématem alkoholismu. Prázdninová romantika by mohla být klišé, ale tady se docela povedla. Za mě dobrá young adult záležitost.

sakyvanity
10.05.2019 4 z 5

Na druhou knihu Holly Bourne jsem se moc těšila, protože její prvotina "Už jsem normální?!" byla skvělá, příběh Evie trpící OCD mi hodně dal. Příběh Amber byl slabší, ale i zde nám autorka představila silné téma - alkoholismus. Děj byl velmi svižný a já se bavila. Místy mě chování Amber vytáčelo, ale na druhou stranu se dalo pochopit. Moc se mi líbily feministické vsuvky, přestože já sama žádná velká feministka nejsem (nebo alespoň ne aktivně). Doufám, že se v příběhu věnovanému Lottie dozvíme, jak to s Amber bylo dál, jelikož kniha neskončila úplně uzavřeně.
Takže za mě slabší než příběh Evie, ale i tak doporučuji a Holly Bourne mě baví čím dál tím víc.

petuzla5591
22.04.2019 5 z 5

Příběh o Amber mě opravdu hodně bavil. Užila jsem si ho a těším se na příběh o Lottie.

Adri777
09.02.2019 5 z 5

Kniha se mi líbí. Je sice dlouhá, ale rychle se mi četla. Jsem ráda, že Amber je feministka, sdílím s ní úplně stejné názory a nechyběly tam i romantické chvíle, které já na knížkách miluju.

Brambu
27.01.2019 3 z 5

A i pokračování se nese ve stejném duchu. Tentokráte strávíme léto s Amber, vysokou štíhlou zrzavou puberťačkou, která se nevzdává naděje na lepší vztah se svojí mámou a tak se vydává přes půl světa, aby jí mohla být nablízku. Inu, realita je však mnohem komplikovanější a Amber se s tím jen těžko smiřuje. Vše se ale změní, jakmile jí do života vstoupí láska... Jsem zvědavá, jakým příběhem nás autorka překvapí u Lottie.

TerezaMondeková
05.01.2019 2 z 5

Lituju, že jsem si knihu koupila. Kniha mě nebavila. Myslím, že další knihy od této autorky číst nebudu.
Hlavní hrdinka mi nebyla vůbec sympatická. V podstatě celou knihu jenom něco své matce vyčítala... "Prostě ty za to můžeš! Jenom ty a ty a ty!". Taky mi přišla strašně ukňouraná... prostě "Proč zrovna já? Proč drží za ruku mě? Proč líbá mě? Proč líbal ji?". Prostě dítě.
Hlavní hrdina... klasika. Nejkrásnější kluk, co miluje holky, co dělá jenom to, co se od něj čeká, nemá vlastní názor, líbá nějakou holku jenom proto, že se to od něj čeká. Král plesu, hvězda, kluk co si během několika týdnů, dní uvědomí, že miluje tu holku, která není oblíbená. To je prostě klasika, klišé, nuda... něco co se vidí často.

RoseDadas
30.09.2018 3 z 5

Po přečtení prvního dílu Už jsem normální?!? Jsem byla nadšená autorčiným stylem a lehkostí, s jakou dokázala psát o něčem závažném. Chytrost a vtipnost je obsažena i v pokračování série, v tom se autorčin styl nemění. Autentická mluva mladistvých a trefné vylíčení situací vás pobaví a více vtáhne do děje. Bohužel musím přiznat, že vykreslení humorných pasáží na mě nezapůsobilo takovým dojmem, jaký jsem od knihy očekávala. Někteří tvrdí, že druhý díl překonal ten první, já s tímto tvrzením nemohu souhlasit. Neznamená to ale, že nad sérií zlomím hůl, to ne. Je to milé odpočinkové čtivo.

KaileyBlot
28.09.2018 5 z 5

Co bych vyzdvihla je autorčin styl, osobitý a úžasný. Kniha je psána poutavě, takže jsem neměla problém ihned se začíst. Ze začátku uznávám, že se Amber i její matka chovaly jako děcka, ale postupně se to srovnávalo. A konec byl moc pěkný. Rozhodně doporučuju obě knihy, protože se vás drží dokud je nedočtete a jsou plné pěkných myšlenek.

Ditules
28.08.2018 3 z 5

Čtivě napsaný příběh pro mládež.
Jenom pár poznámek:
Chování Amber k matce a otčímovi bylo chvilkami napřesdržku. Závěr vlastně nic pořádného nepřinesl...
Začínám litovat, že jsem nikdy nebyla na takovém táboře.