Byl jsem Himmlerovým pobočníkem

Byl jsem Himmlerovým pobočníkem https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448766/bmid_byl-jsem-himmlerovym-pobocnikem-11D-448766.jpg 4 2 3

Karl Wolff, úspěšný obchodní a reklamní zástupce. Ale také Karl Wolff, bývalý SS-obergruppenführer a generál Waffen-SS, pobočník říšského vůdce SS Heinricha Himmlera, šéf jeho osobního štábu, spojovací důstojník SS v Hitlerově hlavním stanu, ke konci války pak nejvyšší velitel SS a policie na Němci ovládaném území Itálie. Jeho náhlé zatčení v lednu 1962 nezůstalo bez ohlasu. Kromě dopadení a únosu Adolfa Eich­manna z Argentiny do Izraele žádná podobná událost nepřipoutala k sobě takovou pozornost. Mnozí pocítili dokonce i mrazení v zádech. Wolff… onen oblíbený Himmlerův „Wölffchen“ – Vlček ? Ano ! Jakoby náhle ožila minulost zdánlivě již zapomenutá a pohřbená pod nánosem času, smrti svědků a mlčení těch, kteří by mohli mluvit. Jaké asi důkazy má proti Wolffovi prokuratura? Čeho se bude týkat proces? Dozví se svět podrobnosti o dosud utajeném dění v úzkém okruhu nejvyšší elity „ třetí říše“, k níž Wolff patřil? Pohyboval se přece v blízkosti Hitlera, Himmlera, Bormanna, Heydricha, pomohou tedy jeho výpovědi nasvětlit některá bílá místa na mapě historie nacismu? Objeví se nová fakta k zákulisí příprav a uskutečňování holocaustu, tedy masového vyhlazování Židů? Potvrdí se, že Wolff ve vrcholném esesáckém štábu představoval „aristokratický protiklad většiny svých druhů“ ?... celý text

Přidat komentář

rumund
07.02.2022 3 z 5

Proces s obžalovaným Karlem Wolffem. Bývalým SS-obergruppenführerem a generálem Waffen-SS a hlavně pobočníkem říšského vůdce Heindricha Himmlera. Byl to muž, který z blízka nahlédl do nejtajnějšího dění v třetí říši. Nacistický zločinec na lavici soudu a odkrývání nacistických zločinů. Docela zajímavá kniha a moje ne první a určitě ne poslední kniha spisovatele Romana Cílka.

knoxter
05.09.2021

Lepší název by byl Soud s Himmlerovým pobočníkem. Kdo čeká určitou formu výpovědi a vzpomínek někoho, kdo se pohyboval v těsné blízkosti vůdce SS, pak bude asi zklamán. Kniha se zabývá soudem s Karlem Wolffem a název je mírně zavádějící. Četlo se to nicméně dobře.


hu_87
24.03.2021 4 z 5

Kniha je psaná převážně ve formě dialogů u soudu, u kterého byl souzen Karl Wolff. Ten muž, proti kterému bylo předneseno tolik do očí bijící důkazů a zároveň ten, který do poslední chvíle tvrdil, že ho oklamali a o ničem nevěděl. Což o to, že si o vraždění Židů povídali i lidé postavení o mnoho pozic níže než on a mnoho dalších. Příslušníci SS nikdy o ničem nevěděli, vlastně taková nevinnost sama (ironie).