Smrtelný byl druhý zásah ...

Smrtelný byl druhý zásah ... https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63926/smrtelny-byl-druhy-zasah-63926.jpg 4 19 7

Smrt Rudolfa Šmatlavy a historie zločinecké a ilegální skupiny Othelo je výrazné svědectví pro atmosféru padesátých let.Námět má z kriminalistického i politického hlediska své přirozené napětí a její rozuzlení je takřka detektivkové.

Přidat komentář

jan7760
12.05.2023 3 z 5

Kniha o záškodníkoch v skorých rokoch po víťaznom februári, samozrejme poplatná dobe. Je isté, že činy mladých diverzantov nie sú ospravedlniteľné, ak prišiel niekto o život. To, že neboli spokojní s vtedajším režimom chápem, avšak nejaký vojak ZVS za to vôbec nemohol.

Canniosh
26.03.2022 2 z 5

Reportážní formou sepsaný vznik, průběh i zánik činností rádoby záškodnické skupiny Othello, občas okořeněný výňatky z výslechů a spisů. Sem tam se autoři pokusili i popsat průběh pátrání, ale toto vždy jen krátce a okrajově. Za mě hodně průměrná detektivka, navíc nesmyšlená, ale na základě skutečného zločinu z roku 1952. Četl jsem sice i horší, ale i hodně lepších, a konkrétně od Cílka jsem čekat opravdu víc. Long story short: nic moc.


RoBertino27
09.01.2021 4 z 5

Jestliže se na různých webových stránkách objevují články heroizující činnost Vladivoje Tomka (v knize Tymeše) a jeho skupiny OTHELLO, měli by si autoři přečíst i tuto knihu a zaujmout k ní stanovisko. Jistě, oproti skutečnosti mají postavy mírně upravená jména a v zájmu snahy zpřístupnit příběh jako beletrii tu jsou jisté "události navíc", ale srovnáním nám vyjde čtivý a informativní výsledek. Jak už bylo uvedeno, s ohledem na rok vydání v žádném případě nejde o propagandistické dílo na rozkaz KSČ, autoři líčí dobu z patnáctiletého odstupu nepřikrášleně, spíš jenom umocňují poúnorové rozpaky a deziluzi u některých vrstev obyvatelstva.

MarekThurner
18.11.2018 3 z 5

Docela dobrý.

mi-380
29.03.2017 3 z 5

Statečná akce protikomunistického odboje nebo obyčejná vražda? Skutečná událost popsaná z pohledu novinářů a doby vzniku, to je šedesátých let dvacátého století. Dokumentární styl, citace záznamů z výslechů, chybějící nebo naprosto nedostatečný popis rodinného zázemí a motivů obžalovaných.
55 % (zatím 8 hodnotících s průměrem 83 %).

hopla
21.10.2014 5 z 5

Před lety jsem zaznamenal diskusi kolem dvou pamětních desek - jedna byla odstraněna, druhá se objevila. Památka na oběť vraždy zmizela a její pachatel dostal pamětní desku místo ní (stačí si dát vyhledat jména Rudolf Šmatlava a Vladivoj Tomek). Tato kniha k tomu má co říci. Rok jejího vydání i autoři ve mně nevzbuzují dojem, že šlo tehdy o komunistickou propagandu. Smutný příběh, podivná doba - i ta dnešní...

Pavelpi
04.07.2012 4 z 5

Zajímavostí je to,když po Šmatlavovi chtěli vrazi,aby přísahal,že je nezradí,odpověděl "Prisahal som len raz" a pak byl zastřelen.