Býk přichází z moře

Býk přichází z moře https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74403/byk-prichazi-z-more-74403.jpg 4 28 3

Román volně navazuje na dílo Král musí zemřít a pokračuje triumfálním návratem Thésea do Athén. Autorka dramaticky líčí boj s Amazonkami a únos jejich kněžky Hippolyty, popisuje milostný vztah Hippolyty a Thésea, narození jejich syna i Théseův sňatek s Faidrou. Théseův syn Hippolytos pak završuje na konci románu Théseův osud. Autorka je známa svým zájmem o antickou historii a své parafráze antických bájí zpracovává velice čtivě a barvitě.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The bull from the sea , 1962


více info...

Přidat komentář

Eldar80
01.08.2021 3 z 5

Druhý díl je lepší. Konečně se objevuje stabilní vztah a Théseovo kralování se začíná komplikovat. Má to větší hloubku a hned je to působivější. Je však otázka, zda to není tím, že je to závěr knihy.
Vydat to zvlášť vůbec nechápu, ikdyž to tak autorka napsala. První díl končí až v této knize. Samostatně to podle mě neobstojí, protože tomu chybí začátek. Na zajetí na Krétě se zde často vzpomíná.
Číst to samostatně nedává smysl. Děj je sice napínavější, jenže tomu něco chybí. Je čerpáno z řeckého mýtu a tak je to spíš tragédie. Autorka ich formu nezvládla a tak Théseus působí jako unavený vypravěč.
Z nějakého důvodu to nevtahuje do děje a ojedinělé napínavé pasáže na to nestačí. Kdyby Théseus vyprávěl, co právě prožívá, působilo by to jinak. Tady se jedná o vyprávění starého krále a to nepůsobí dobře.
Úpravy, které autorka provedla mi nevadily. Spíše naopak reálné pojetí považuji za povedené a v něčem to působí líp než originální mýtus. Jako samostatnou knihu to ohodnotit nedokážu. Hodnotím pouze jako pokračování. 75% 3,5*

Plútarchos
25.03.2016 2 z 5

Volné pokračování románového převyprávění starověké báje o Théseovi. Od doby, kdy se vrací z Kréty až po konec svých dní. Asi to není můj šálek kávy. Do čtení jsem se při vyprávění o životě s Hippolytou už musel nutit. Théseovy pirátské příběhy nebo obléhání Athén mě rovněž nezaujaly, na rozdíl od závěru knihy - epizody o Hyppolitovi a Faidře - i když čtenáři musí být od začátku jasné to, co Théseovi došlo až příliš pozdě. Jsem toho názoru, že Staré řecké báje a pověsti z dětství byly krásnějším čtením, rozvíjejí fantazii a hlavně, dají se přečíst dětem před spaním.


Katuska001
06.05.2013 5 z 5

(SPOILER) Hezké pokračování o Théseovi, jeho veliké lásce Hipollytě, sňatku s Faidrou a jeho dobrodružstvích z antické historie.