Perský chlapec

Perský chlapec https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13126/bmid_persky-chlapec-JKd-13126.jpg 4 36 6

Alexandrovská trilogie série

< 2. díl >

2. díl Alexandrovské trilogie Druhý díl Alexandrovské trilogie vypráví o mladém chlapci, společníkovi perského krále Dárea a poté i Alexandra Velikého. Historický román s autobiografickými prvky o osudu perského chlapce, který se v útlém věku stává svědkem kruté smrti své rodiny a ocitá se na panovnickém dvoře. Zde je vychován jako společník a sexuální partner pro krále Persie Dárea. Po vítězství Alexandra Makedonského se dostává do Alexandrovy blízkosti a čtenář tak jeho prostřednictvím sleduje jednotlivé události historické bitvy a poznává tak vznikající láskyplný vztah mezi nimi, vztah, v němž perský chlapec prožívá opravdovou lásku.... celý text

Literatura světová Vojenství Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Persian Boy , 1972


více info...

Přidat komentář

bleekemolen
02.11.2021 4 z 5

Vubec to není lehké čtení. Pokud potenciální čtenář trpí třeba jen lehčí formou homofobie, nechť se laskavě obrátí jinam. Odklon od stylu předchozího dílů je jasný už z prvních stránek. Kniha samotná pak tvoří ucelený celek. Hlavním hrdinou románu ve skutečnosti není Alexander Makedonský, ovšem postava z nejméně pravděpodobných. Jeho osobní sluha, Bagoas, původně patřící Darajahavušovi III.
Jak každý ví, rozhodující bitva mezi Alexandrem a perskou armádou proběhla až v roce 331 př.n.l. u Gaugamel. A jelikož Bagoas patřil ke dvoru Krále Králů, tak dění celé dobyvačné kampaně až do této doby sledujeme z pohledu Perského dvora. Může to být pro leckoho zklamáním, ovšem pohled z druhé strany je velmi atraktivní. Původně nedůležitá potyčka kdesi na bezvýznamném západu Perské říše se mění v boj o holé přežití.
Alexandrovy další megalomanské choutky jsou už pak nastíněny z pohledu Bagoova, tehdy už bezhlavě zamilovaného do Alexandra. Chlapcovy žárlivé až nenávistné myšlenky (román je psán v první osobě v jakési formě vzpomínek) vůči Hefaistonovi střídájí obavy, s jakým zraněním se vojevůdce vráti z bitvy. Vlastní popis bitev tak čtenáři nečekej, dočkáš se v nejlepším případě pouze jakýchsi neodborných posudků (Bagoas je vlastně harémový otrok) a střípků, pokud má vypravěč možnost bitvu z povzdálí sledovat.
Celé dílo ve mě vzbuzovalo dojem jakési komorní divadelní hry, která sice vyprávi o nejvelkolepější dobyvatelské kampani všech dob, nám však zůstavá vše spektakulární skryto. I tak se jedná o vskutku velké dílo nesporné kvality, já jsem však čekal maličko jiné pojetí. Asi si půjdu ještě přečíst Ariana.

Igor1311
09.06.2019 5 z 5

Z tejto trilogie je toto prvá kniha, ktorú som čítal. O Alexandrovi už mám čo to prečítané, aj samostatnú knihu Alexandr Veliký od Renaultovej, ale táto je o uroven lepšia. Dej začína Alexandrovým ťažením proti Dareiovi. Príbeh rozpráva Bagoas, eunuch, ktorý bol eunuchom Dareiovým. S Alexandrom prešiel mnoho ťažení, bol mu radcom a milencom. Z jeho rozprávania badáme, akým človekom Alexander bol, nielen krutým dobyvateľom, ale aj staviteľom, geniálnym stratégom či milovníkom umenia.

V príbehu je silná homosexuálna línia, ide o milenecký vzťah Alexandra a Bagoása. V tých dobách to však nebolo nič výnimočné. Dej zachytáva aj silné kultúrne rozdiely. Nám by sa zdalo, že vtedajší aziati boli vskutku barbari (v istom smere aj boli). Z rozprávania Bagoasa však badať, že Peržania boli v mnohých smeroch kultúrne vyspelejší ako Macedónci, najmä v otázke hygieny.

Kniha v podstate zachytáva vojenskú kariéru Alexandra od počiatku ázijského ťaženia až po jeho smrť. Rovnako ako Pressfieldovo Afghánske tažení, Ctnosti války, či trilogia Alexander Veľký od Manfrediho sa Renaultovej Alexandrovská trilogia zaraduje medzi najlepšie romány o Alexandrovi, Kráľovi kráľov.


Richie1
01.02.2019 4 z 5

Zajímavým způsobem vyprávěný příběh Alexandrova tažení a dobývání Perské říše - z pohledu chlapce, příslušníka perské aristokracie, který po pádu své rodiny působí jako společník nejprve krále Dareia III. a poté i krále Alexandra Makedonského. Autorka podává všechny události vcelku věrně podle historických záznamů a zároveň dostatečně čtivě, takže mě román bavil po celou dobu čtení. Navíc ta doba byla skutečně natolik překotná a pro svět významná, že jen číst o všech činech Alexandra Velikého je skvělý zážitek. 85%

gleti
31.07.2017 5 z 5

Zatím jsem přečetla čtyři historické romány od Renaultové a všemi jsem byla nadšená. Je to prostě paní Spisovatelka s velkým S.

Starověké postavy jsou plasticky vybarvené, pravda Alexander zářivějšími barvami než ostatní, ale přesto uvěřitelně.

braunerova
11.04.2017 4 z 5

Zajímavý pohled na Alexandrovo tažení z perské strany. Autorka propojila své rozsáhlé historické znalosti a literární fantazii. Příběh vypráví zamilovaný eunuch Bagoás, který jakýkoli Alexandrův čin dokáže omluvit nebo vysvětlit. Koneckonců stejně jako autorka, která si z antických autorů vybírá co se jí hodí. Docela mě pobavilo, jak na jedné straně píše, že pro Curtia je typické "zkreslování a překrucování skutečnosti" a hned na další straně odkazuje na jeho historku o tom, že Alexandrovo tělo bylo po 6 dnech nalezeno bez známek rozkladu.

"Kuřátko ve vejci nezná svět. Bílou stěnou dovnitř proniká zář, ale kuře ještě nezná světlo. Nepřestává se klubat ven, i když neví proč. Pak mu do srdce udeří blesk; skořápka pukla.
Pomyslel jsem si, ano, tohle je můj pán; přišel jsem na svět, abych mu sloužil. Našel jsem svého krále."

SamDarkness
04.04.2013 5 z 5

Tuhle knihu miluju od první chvíle co jsem jí poprvé dostala do rukou. Otázkou pouze zůstává, zda-li kvůli tomu, že je tak dobře napsaná nebo mojí "láskou" k Alexandrovi Velikému a historii Řecka jako takové. :)
Ale dá se říci, že oba faktory tam hrají přiměřenou roli.
Paní Renault je známá svým naprosto úžasným talentem "přenášení z moderní doby, do dob dávno zapomenutých". A toto umí opravdu málokdo.
I když mi postava Bágoase nebyla vždy sympatická a příjemná, musím uznat, že jeho život je vážně ohromující. Ne každému jsou milostné scény Bágoase/ Alexandera příjemné, ale je to tam pouze, dá se říci - elegantně, narýsované. Takže není důvod se něčeho "divokého" obávat. A navíc ... co se dalo čekat od Starých Řeků. :)
Takže pro milovníky Antického Řecka a dobývání - doporučuji.