Pohřební hry

Pohřební hry https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13124/bmid_pohrebni-hry-wVE-13124.jpg 4 15 4

Alexandrovská trilogie série

< 3. díl

3. díl Alexandrovské trilogie Závěrečný díl historické trilogie o Alexandru Velikém popisuje nelítostný boj o moc, který se v zemi rozpoutal po smrti Alexandra v roce 323 před Kristem. Ve své poslední knize popisuje autorka nelítostný boj o moc, který se v zemi rozpoutal po smrti Alexandra v roce 323 před Kristem. O makedonský trůn nesvádí však bitvu jen příbuzní a blízcí muži panovníka, ale také dvě ženy, které očekávají narození Alexandrova potomka. Protože se však narodí až po jeho smrti, vrací se následovníci trůnu k dávným zvyklostem a o královskou korunu bojují mezi sebou významné rody makedonské říše. Autorka se při líčení událostí opírá o skutečné historické prameny a osobnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Funeral games , 1981


více info...

Přidat komentář

Igor1311
03.09.2019 4 z 5

Pre mňa lepšie ako Oheň z nebes ale slabšie ako Perský chlapec. Celý dej sa krúti okolo smrti a pohrebu Alexandra. Po jeho smrti si mnoho jeho generálov nárokovalo na trón. Celé následníctvo pojala celkom slušne, celkom verne opísala politické boje, ktoré vypukli. S výnimkou prvej časti je to vskutku fajn trilógia.

Richie1
13.07.2019 4 z 5

Závěrečný díl popisuje dobu po smrti Alexandra Velikého, kdy si jeho říši začali dělit jeho generálové. Bylo to velice zajímavá doba, dokonce si myslím, že zajímavější, než doba panování Alexandra. Jednotliví diadochové a budoucí králové částí Alexandrovy říše mezi sebou bojovali, ať už ve jméně Alexandrových příbuzných nebo ve jméně svém. Říši se nakonec opět nepodařilo sjednotit nikomu z nich, ale i ty oddělené části byly tak impozantní, že jsou trvalou součástí světových dějin. Mám pocit, že autorka nedokázala dost dobře postihnout celou tu vroucí a převratnou dobu, všechny touhy, sny i skutečné činy nástupců Alexandra, ale i tak to je velmi podařené dílo a zajímavé čtení. 75%


gleti
21.09.2017

Připadá mi, jakoby autorka chtěla čtenáře seznámit s osudem všech postav z předchozích dvou románů (Oheň z nebes a Perský chlapec). Bohužel ve spletité historii poalexandrovské doby se čtenář ztrácí.

braunerova
17.12.2014 3 z 5

Kniha začíná netradičně - smrtí hlavního hrdiny Alexandra. Poté vyprávění pokračuje osudy jeho generálů a příbuzných. Těch "vedlejších postav" bylo mnoho a jejich osudy byly tak barvité, že se ani zdaleka nemohou vejít do 240 stran formátu A5. O řadě událostí se proto autorka nezmiňuje vůbec nebo jen několika větami. Závěrečnou část trilogie je tedy třeba brát spíše jako epitaf nad životem velikána, kterou bez znalosti přechozích dílů nemá cenu číst. Asi proto jsem téhle knize nepřišel na chuť. Jinak se ale jedná o zručně napsaný román, postavený na přesných historických faktech. Nechybí poznámka autora a slovníček jmen s rozlišením reálných a fiktivních postav.