Buddhismus pro zaneprázdněné

Buddhismus pro zaneprázdněné https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258794/mid_buddhismus-pro-zaneprazdnene-258794.jpg 4 73 16

Co je třeba ke štěstí? Tuto otázku si v určité fázi života položil snad každý, ale jen málokdo najde cestu k trvalému pocitu naplnění. Autor knihy David Michie měl za to, že si splnil všechny své životní sny a cíle. Získal významné pracovní postavení, má drahý byt v centru, luxusní auto, jezdí na báječné dovolené, ale vnitřní hlas mu šeptal, že mu stále něco chybí. Řízením osudu se dostal k léčitelce, která mu doporučila zajít do buddhistického centra, a tam začala nejdůležitější cesta jeho života. David Michie v této překrásně napsané knize otevírá bránu k základům učení tibetského buddhismu. Se suchým a sebeironickým humorem ukazuje, jak začal ve svém každodenním životě praktikovat buddhistické cvičení, a vysvětluje, jak postupně pochopil rozdíl mezi dočasnými radostmi všedního života a hlubokým vnitřním klidem a životní spokojeností, která pramení ze spojení s naší přirozeností.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Literatura naučná
Vydáno: ekniha , Synergie
Originální název:

Buddhism for Busy People


více info...

Přidat komentář

Ashi
07.07.2020 4 z 5

Po čtení zdejších komentářů jsem se bála, že mě po přečtení Dalajlamovi kočky tato kniha zklame. Objevují se zde stejné příběhy a situace jako v již zmíněné Dalajlámově kočce. Ale nakonec musím napsat, že se mi líbí shrnutí myšlenek buddhismu, kteréjsou i zde protkané příběhem. Nakonec nejsem zklamaná a knihu si nechávám pro budoucí nahlédnutí. Hlavní čtyři principy buddhismu jsou zde příjemně shrnuté a mohou změnit život, pokud se nad nimi člověk zamyslí. Díky jejímu přečtení mě nasměřovala k dalším knihám na toto téma.

Karol.
26.06.2020 5 z 5

Skvělá knížka pro lidi, kteří se chtějí blíže seznámit s buddhismem


anansie
08.03.2020 4 z 5

Na pozadí vyprávění své kariéry autor seznamuje čtenáře s tím, jak se dostal k praktikování buddhismu a jak nabyté učení postupně měnilo jeho uvědomování. Praktiky a myšlenky buddhismu, které autor zmiňuje, jsou pěkně zakomponované do vlastního příběhu a vysvětleny tak, že kdo o buddhismu neví nic, si udělá určitě obrázek o změněném pohledu na život a na svět. A kdo o něm už něco ví, alespoň může srovnat, jak si sám stojí v jeho aplikování do vlastního života. Jediné, co mi vadilo, bylo občasné zbytečně zdlouhavé vyprávění kariérních detailů autora, které mi nepřišlo až tak zajímavé.

MiaErrian
22.01.2020 4 z 5

Opravdu je to rychlokurz, obecný a čtivý základ k myšlenkám o buddhismu. Kniha mi hodně dala, během jejího čtení člověk vyloženě cítí pozitivní naladění a chuť na sobě začít dělat, proto se i vyplatí se k některým pasážím vracet i po celkovém přečtení. Nevím jak jiní, ale mě třebas chviličku trvalo ji přelouskat, i když je spíše na jeden až dva dny čtení. Je to způsobeno především tím, že během čtení jsem měla tendenci se nad čteným tématem hodně zamýšlet, dávat si zpětnou vazbu a budovat si na tom nové pojetí hodnot. Zkrátka sebereflexe. Nejsem zarytá studentka buddhismu a proto jsem z knihy sosala více základní myšlenky než fakta, jak tohle náboženství funguje. Praktiky z ní se dají totiž pojmout do života, i když je někdo ateista, pohan nebo napůlkřesťan.

luckomar
19.07.2018 3 z 5

Z knihy jsem si odnesla chuť posilovat svou mysl každodenním cvičením, ale nemůžu říct, že byla kniha prinosnejsi než Dalajlamova kočka. I tak, je zde spoustu pěkných pohledu na svět.

Janin
30.06.2018 5 z 5

Knížka mě natolik dostala, že jsem si ji ihned po dočtení zakoupila a už obývá poličku s mými nejoblíbenějšími knihami,ke kterým se budu ráda vracet.
Knížka je zejména pro ty,kteří chtějí na sobě pracovat,chtějí změnit sebe i svět k lepšímu.

roso.mak
18.03.2018 2 z 5

Po Dalajlamově kočce je to dost slabota. Mám z té knihy neodbytný dojem, že se chtěl autor hlavně vypsat ze svého života. Co se týče buddhismu, bylo tam o něm poměrně málo a to jsem před tím o buddhismu nevěděla vůbec nic, takže mě nemělo co rušit.

Gabba99
25.07.2017 3 z 5

Pěkná kniha, pro ty,kteří se chtějí seznámit se základy buddhismu, a jak říká autor, nestačí jen číst, ale i užívat...Jinak obálku jsem musela sundat, neseděla mi ke knize.

JointlieKat94
19.07.2017 5 z 5

Je fakt, že obálka je vcelku zvláštní, ale vyprávění to zas vyrovná. Pro mě krásné čtení a velice zajímavé. Tohle mám ráda. Moc hezky se to čte. :)

Elea
10.02.2017 3 z 5

Po Dalajlamových kočkách byla tato kniha pro mne trochu zklamání, zdaleka ne tak čtivá, s druhou polovinou knihy jsem dost zápasila. Zvláštní kapitolu představuje naprosto nemožná obálka.

ji7967
12.08.2016 4 z 5

Dlouho jsem hledala knihu, která by mi lehce přiblížila buddhismus. A myslím, že jsem ji našla právě v téhle knize. Určitě dobré pro lidi, kteří se chtějí seznámit, poznat hlavní myšlenky a ještě prožít příjemný příběh autora. Trocha motivace, fajn tipy na meditaci.. Za mě fajn knížka, která splnila očekávání.

Folqin
26.06.2016 4 z 5

Kniha přidána do oblíbených.
By mě zajímalo, které klišé to jsou?

Heli_cz
14.04.2016

Kniha je psana velmi ctive a "nenarocne", dobre se cte a ctenar nemusi mit zadne predchozi znalosti z oblasti filosofie/psychologie/religionistiky. Zasvedcuje ctenare do zakladu buddhismu, ale obsahuje take prakticke navody na meditaci, coz povazuji osobne za velmi prinosne.
O to vic me mrzi, ze si autor neodpustil recitaci nekterych vedeckych klise, ktera v soucasnosti jiz davno neplati a byla vyvracena, ale stale se opakuji prave v podobnych knihach. Pro me to trochu kvalitu knihy a verohodnost autora snizuje.

LordSnape
02.04.2016 5 z 5

Nádherná kniha. Pro lidi, kteří se s buddhismem teprve seznamují asi zatím nejlepší, co jsem kdy četl. Michie je vynikající vypravěč. Škoda jen té kýčovité a podle mě i dost nevkusné obálky.

Jekysek
29.03.2016 4 z 5

Od Davida jsem četla oba díly Dalajlamovy kočky, takže jsem šla najisto.
A autor opět nezklamal. Má skvělý styl psaní, hodně zapojuje vlastní zkušenosti, mistrně je proplétá s příběhy jiných lidí (ať už lamů, obyčejných lidí, nebo známých osobností) a vytváří tak moc příjemnou atmosféru, díky které se vám východní filosofie jde sama pod kůži.
Vše je jednoduše popsané - od druhů učení, přes výběr učitele, po postup při meditaci.
Kniha je psána nesmírně lidsky, a i když nejsem sama buddhistou, mnoho principů a zásad do svého života nepochybně zařadím.
Pokud začínáte s buddhismem, Michie je ten, kdo vás jemně povede.

Káča Máča
28.12.2015 5 z 5

Naprosto skvělá, obohacující a motivační kniha, která svůj název nenese jen náhodou. Skutečně patří do ruky většině populace, která je až příliš zaměstnaná a stále "nemá na nic čas". Měli byste si ho ale na přečtení této knihy udělat, možná to bude jedna z nejlepších věcí, co pro sebe za dlouhou dobu uděláte :). Jedná se o úvod do buddhismu pro lidi, kteří mají rádi napsané vše jasně a srozumitelně - zkrátka se vám nestane, že byste něčemu nerozuměli. Já osobně jsem natolik namotivovaná, že mám chuť přestavět celý svůj život a hlavně způsob smýšlení, což také buddhismus zahrnuje. David Michie je obyčejný člověk, jako my všichni. K buddhismu se dostal mírně řečeno jako "slepý k houslím", ale to, jak se dokázal změnit, je obdivuhodné... a ještě obdivuhodnější, protože svou zkušenost předává stále dál...