První kníže, aneb Předtucha moci

První kníže, aneb Předtucha moci https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31090/prvni-knize-aneb-predtucha-moci-31090.jpg 4 33 10

Bořivoj a Ludmila série

1. díl >

Příběh z časů, kdy muži byli ještě muži a ženy ženamiPo čase bezvládí a zmatků, kdy byl kmen Čechů po zavraždění svého vládce napadán sousedy, dospěl Bořivoj do věku, kdy může usednout na knížecí stolec na Levém Hradci. Svou vládu začíná v době, kdy v kmeni Čechů mají rozhodující slovo stařešinové jednotlivých rodů a on musí bojovat s protivníky nejen vně, ale i uvnitř kmene. Zvlášť výbojně si počíná rod Vršovců, který mu lstí vnutí milenku Ladu. Bořivoj nachází spojence ve veleknězi Žarovi, který je milencem jeho matky a prozrazuje mu plány stařešinů, kteří se snaží prosadit na knížecí stolec Bořivojova mladšího bratra Strojmíra.Přes kupce Mojslava navazuje Bořivoj styky s moravským knížetem Svatoplukem, který ho činí svým hlavním spojencem v Čechách. Důsledkem spojenectví je i trestná výprava z francké říše, proti které se společně postaví česká knížata. Na tažení se Bořivoj poprvé setkává s luckým kněžicem Vlastislavem, který mu nabízí spojenectví proti ostatním knížatům. Bořivoj odmítá a z Vlastislava se stává jeho nepřítel.Od Žary se Bořivoj dozvídá, že se Vlastislav chce oženit s dcerou pšovského knížete Ludmilou, a podaří se mu ho předejít, čímž ještě zvýší Vlastislavovu touhu po pomstě. Při křtinách prvorozeného syna nechá Bořivoj na svém dvoře povraždit Ludmiliny příbuzné a poté svou ženu kvůli výčitkám pošle do vyhnanství na Tetín, kde už podobný osud snáší jeho bratr.Vlastislav se svým vojskem zaútočí na Čechy na Turském poli. Bořivojovi přispěchá na pomoc moravský kníže Svatopluk, který rozhodne bitvu útokem Moravanů ze zálohy. Vlastislav je zabit, Bořivoj se uchopí moci v Čechách...... celý text

Přidat komentář

Qercus
05.08.2022 odpad!

Čtení této knihy bych připodobnil cévkování ostnatým drátem. 1/3 knihy jsem čekal na světlý moment který by ospravedlnil čas strávený u této knížky. Žel větší šance byla najít celosvětový mír na dně sedmého škopku v nádražní restauraci. Nenašel jsem ani jedno a tak kniha putovala nedočtená zpět do knihovny.

Martina291086
16.01.2022 3 z 5

Já tuto knihu přečetla už podruhé a musím říct, že byť se kniha velice dobře čte, napadá mě otázka, jestli opravdu bylo nutné vylíčit Bořivoje a tohle období našich dějin takovým brutálním způsobem. Chybělo mi víc pozitivních a kladných stránek knížete i poměrů. Přece jen, nebylo vše jen špatné a kruté. A to i přesto, že dochovaných pramenů o tomto období máme žalostně málo a Bílek musel hodně popustit uzdu své fantazii. Rozhodně bych tuto knihu nedoporučila dospívajícímu čtenáři-zájemci o toto období našich dějin.


jindrich7442
29.09.2021 4 z 5

Kniha mě naprosto uchvátila. Úžasný literární styl, kde může pracovat čtenářova fantazie. Ačkoliv často rozmýšlím o době christanizace a střetu náboženství, které připouští pustit uzdu fantazii, musím ubrat jednu hvězdu za historickou nepřesnost - byť o životech Bořivoje a Ludmily toho nevíme mnoho, ale minimálně jejich stáří a stáří jejich dětí umíme od Antropologického zkoumání Emanuelem Vlčkem zařadit celkem jasně. Dokonce i Fuldská kronika je nám známa poměrně dlouho, takže i v době psaní knihy, byla jistá míra christanizace na českém území nezpochybnitelná. (viz křest 14 českých knížat v Řezně roku 845 - dokonce Bořivojův i Ludmilin křest je doložen do let, kdy se příběh knihy odehrává.

chodícírohožka
01.09.2020 1 z 5

Tak teda nevím. Jestli bylo cílem autora napsat knihu bez pořádného děje, bez jediné sympatické (nebo aspoň relativně normální) postavy, zato však plnou dost špatných bojových scén a ještě horších erotických pasáží, povedlo se mu to dokonale. Jinak se jedná o dost nepodařené dílko, které se sice dá číst (i když většinou jen s přemlouváním), ale žádný velký zážitek nepřináší. Jak jsem už řekla, děj za moc nestojí, hlavní hrdina - slavný český hrdina Bořivoj - je nesympatický ožrala, násilník, vychcánek a zbabělec, jehož jednání (stejně jako jednání ostatních postav) často nedává žádný smysl, kapitoly odehrávající se v hlavách postav jsou totálně šílené (jakože příšerné, nezajímavé a otravné)... Vědět to předem, takovouto četbu bych si odpustila.
Jediné, co jsem schopná ocenit, je výběr tématu z málo zmapovaného období naší země.

lugh
25.02.2017 4 z 5

Velmi mě zaujal způsob zpracování a posazení do poměrně zvláštní dějové roviny, autor celkem poutavým způsobem popisuje děj, vzhledem k časové ose našich dějin o které se toho mnoho neví, resp. to co je prezentováno jako oficiální historická fakta té doby jsou pouhé dohady , příběh byl čtivý, místy úsměvný, ale přesto stojí za přečtení a hlavně za zamyšlení nad naší národní historií.
Poměrně dost mě pobavilo vylíčení Bořivoje jako slabocha, opilce a oidipovským komplexem, který sílu svého kmene vybudoval na lži a zbabělosti. Jistě i když je vše pouhou čirou fikcí, člověka zamrazí, že by mohla alespoň část být nechtěně zachycenou pravdou.

kasparos
24.02.2017 1 z 5

Pro mne těžké zklamání.

shenandoah
17.01.2016 3 z 5

Že by si autor rané české dějiny idealizoval, to nemůžu říct.
Jinak mé dojmy z knihy se shodují s tím, co napsal Richie1.

Richie1
28.11.2015 3 z 5

Historický román průměrné kvality z doby přemyslovského knížete Bořivoje. Toto období není příliš známé, takže většinu popisovaného děje si autor musel vymyslet - přidržel se jen několika málo faktů, o nichž historie z kronik ví (např. spojenectví Bořivoje s moravským Svatoplukem, boj proti Východním Frankům, manželství s Ludmilou apod.).
V knize je možná zbytečně poskytnuto příliš prostoru popisům násilí a sexu (poněkud podbízivé současným čtenářům), přičemž samotné popisy bojů a akčních scén nejsou až tak povedené. Příběh má dvě dějové linky - z prostředí knížecího rodu a také z prostředí chudých vesničanů, což vcelku dobře ukazuje podobu života předkřesťanských Čechů.
Zajímavé je, že z celé knihy jsem si nedokázal oblíbit ani jednoho z hlavních hrdinů. Samotný Bořivoj je také popisován spíše jako opilec a slaboch, který pouze chytře (a často podle) využívá vhodných okamžiků k posílení své nepevné vlády.
Kniha příliš nezaujala, ale vyloženě zklamání to také nebylo. 45%

Heidrekr
04.06.2015 5 z 5

Výborný příběh zachycující život jak obyčejných lidí, tak českého knížete. Děj je sice velice jednoduchý, ale nádherným způsobem ukazuje krutost a zvrhlosti tehdejší doby, což se mi velice líbilo.

Petkon
15.08.2011 5 z 5

Autor Jiří Bílek je všeobecně znám svou badatelsko-spisovatelskou činností. V této histrorické próze z dob matně dochovaných hrdinů i událostí dokázal vystavět poutavý a napínavý příběh prvního známého panovníka v Čechách - knížete Bořivoje. Samotného hrdinu nevykresluje vůbec jednoznačně kladně. Naopak ukazuje jeho slabé stránky a složitou povahu, která se projevila často spornými rozhodnutími a zejména krutostmi včetně násilí páchané na vlastní ženě a jejího příbuzenstva.
Jednotlivé události jsou popisovány s jistou více či méně dávkovanou mírou naturalismu, v některých pasážích bude radno choulostivějším povahám i přeskakovat (?).
Román je napsán čtivě, barvitě, přímá řeč používá standartní češtinu, bez použití staročeských nebo staroslověnských výrazů.
Při četbě si čtenář udělá základní představu o nelehké a kruté době konce 9.století, o níž se nám nedochovali až na drobné zmínky v legendách prakticky žádné prameny.
Musím proto přijmout s povděkem literární a spisovatelskou imaginaci J.Bílka, který se zhostil tohoto úkolu velmi dobře, přičemž se pustil do historických končin naší uměleckou literaturou dosud nedotčených.
Těším se na pokračování knihy v podobě navazujícího románu První kněžna.